Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ποιες επιχειρήσεις και πώς θα λάβουν 1 δισ. ευρώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα
Mε διαδικασίες – εξπρές θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα τα κρατικά δάνεια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.
Με βάση τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, το 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 θα δοθεί μόλις κλείσει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) myBusinessSupport για την υποβολή αιτήσεων (η προθεσμία λήγει στις 19 Απριλίου) και αφού εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τους όρους και τα κριτήρια για την καταβολή των δανείων.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα συμμετοχής έχουν:
Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οργανισμοί λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών».
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως κωδικού αριθμού δραστηριότητας.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να συνυποβάλουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport τα στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο 2021, ανάλογα με το αν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή όχι. Συγκεκριμένα, πρέπει να συμπληρώσουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ διακριτά για κάθε μήνα ή τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να συμπληρώσουν το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019 και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
Ειδικότερα:
α. Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.
β. Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν
■ τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα
■ το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019
■ το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
■ Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.
Με την είσοδο στην εφαρμογή και την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η επιχείρηση πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων της ΑΑΔΕ, καθώς και των υποβαλλόμενων στοιχείων, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμός του ύψους ενίσχυσης.
Επιπροσθέτως, ελέγχεται αυτοματοποιημένα και ως προϋπόθεση η δήλωση λογαριασμού – ΙΒΑΝ από την επιχείρηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, η συντακτική εγκυρότητά του, καθώς και η επαλήθευσή του από το αντίστοιχο ίδρυμα πληρωμών.
Στην Επιστρεπτέα 7 θα μπορούν να μετάσχουν νέοι επαγγελματίες που πήραν τη μεγάλη απόφαση να ανοίξουν δική τους επιχείρηση κόντρα στη θύελλα που έχει ξεσπάσει αλλά και όσοι κόπηκαν από τον προηγούμενο κύκλο, που δεν έφτασε για όλους λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού των χρημάτων (500 εκατ. ευρώ).
Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στον 7ο κύκλο, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και η διαδικασία επιστροφής θα προσδιοριστούν με νέα υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τα εξής:
■ Τα ποσά θα δοθούν με βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021. Θα συνυπολογιστεί πάλι ο Ιανουάριος, με βάση τον οποίο δόθηκε η Επιστρεπτέα 6, αντισταθμίζοντας στον μαθηματικό τύπο το αντίστοιχο ποσό για όσους έλαβαν ενίσχυση για τον Ιανουάριο. Στόχος είναι να καλυφθούν συνολικά για το τρίμηνο και όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στην Επιστρεπτέα 6, επειδή ενδεχομένως δεν παρουσίαζαν επαρκή μείωση εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα, καθώς το λιανεμπόριο ήταν για μέρος του Ιανουαρίου ανοικτό.
■ Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
■ Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
■ Εχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
■ Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
■ Συμπεριλαμβάνονται οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.
■ Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
Πηγή (ΤΡ 13/4/21)
Δείτε ακόμα:
Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!