2021-04-15 00:20:14
Ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς Δωρόθεος, δεξιά - όπως βλέπουμε - του στρατηγού Ζέρβα με στολή αντάρτη.
Αριστερά του Ζέρβα διακρίνεται ο Επίσκοπος Κέρκυρας και Παξών, Μεθόδιος Κοντοστάνος.
Είναι από τις περιπτώσεις των αγωνιστών ρασοφόρων. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς Δωρόθεο ο οποίος τόλμησε να αγωνιστεί ως ένστολος για τα ιδανικά και την ελευθερία του Έθνους.
Ο Δωρόθεος (κατά κόσμο Δημήτριος Νάσκαρης) διατέλεσε Μητροπολίτης Παραμυθιάς από το 1943 μέχρι το 1959. Η αρχή της θητείας του συνέπεσε στην δίνη του πολέμου. Μάλιστα η τύχη τον έφερε να φτάνει στην Παραμυθιά την ημέρα που οι Γερμανοί, σε συνεργασία με τους Τσάμηδες, συνέλαβαν τους Πρόκριτους της πόλης τους οποίους εκτέλεσαν 2 ημέρες μετά.
Η ενθρόνιση του Δωρόθεου έγινε την 1η Οκτωβρίου 1943 υπό το πέπλο της τρομοκρατίας των Μουσουλμάνων, που απειλούσαν ότι θα τον δολοφονήσουν. Προσπάθησε να αναχαιτίσει τη δράση των Τσάμηδων οι οποίοι βιαιοπραγούσαν συστηματικά κατά των χριστιανών της περιοχής. Οι ενέργειές του αυτές αύξησαν το μένος των Αλβανών της περιοχής και με ενέργειές τους προς τον Γερμανό Φρούραρχο της Παραμυθιάς συνελήφθη στις 2 Νοεμβρίου και 2 μέρες μετά αφέθηκε ελεύθερος.
Σύντομα ο Δωρόθεος εντάχτηκε στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς (από Ντουσκάρα μέχρι και Ζάλλογο) και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον διπλωματικό τομέα τόσο των Ελλήνων όσο και των Συμμάχων.
Μάλιστα στην διαπραγμάτευση παράδοσης των Γερμανών στην Κέρκυρα, τον Οκτώβριο του 1944, ο Δωρόθεος εκπροσώπησε τις συμμαχικές δυνάμεις σε μια από τις πιο σημαντικές μέρες του Νησιού των Φαιάκων.
Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε τον Μητροπολίτη Παραμυθιάς Δωρόθεο με στρατιωτική στολή δίπλα από τον Ζέρβα την ημέρα της παράδοσης των Γερμανών στην Κέρκυρα, λίγα μέτρα μακριά από την Εκκλησιά της Παναγίας των Ξένων (Κυράς Φανερωμένης), που έκτισαν η Παραμυθιώτες στην Κέρκυρα το 1689. Στην δεύτερη φωτογραφία, βλέπετε τον Δωρόθεο στα καλντερίμια της Παραμυθιάς στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Αρχοντικό Ρίγγα, με στρατιωτική στολή και εγκόλπιο δίπλα στον Ζέρβα.
Στα τέλη του ‘44 ο Δωρόθεος επιστρέφει αποκλειστικά στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα και στις προτεραιότητές του ήταν η οικονομική ενίσχυση και η περίθαλψη των άπορων οικογενειών – θυμάτων του πολέμου. Μάλιστα τον Απρίλιο του ‘46 ιδρύει στην Παραμυθιά το ιστορικό Μητροπολιτικό Οικοτροφείο της πόλης. Στις 17 Οκτωβρίου 1993 με πρωτοβουλία αποφοίτων του Μητροπολιτικού Οικοτροφείου Παραμυθίας, ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Αποφοίτων Μητροπολιτικού Οικοτροφείου Παραμυθίας» και στις 30 Ιουλίου 2000 έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στον χώρο του κρατικού παιδικού σταθμού, εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι.
Ο Δωρόθεος, απεβίωσε στις 24 Ιουνίου του 1959 στην Αθήνα, άφησε όμως μια παρακαταθήκη στους ιερωμένους της Ελλάδας και ένα έργο στην τοπική κοινωνία μας συνδυάζοντας την ιεροσύνη με τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας.
paramythia-online.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τι έμεινε από τις εκκλησιές της Τραπεζούντας του Πόντου;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ