2012-06-25 20:03:25
Φωτογραφία για ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ
Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη, μετά την αναμενόμενη μεν, αλλά επί του πρακτέου εξόχως αρνητική εξέλιξη, της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, τόσο της Ισπανίας, όσο και της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, η Ισπανία υπέβαλλε αίτημα προς τους ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της με ποσό έως 100 δισ. ευρώ σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, ζητούσε «σαφές χρονοδιάγραμμα» για την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου προκειμένου -όπως είπε- να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο ευρώ και να καταλαγιάσει η κρίση.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος αναφέρει πως το ακριβές ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί αργότερα αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες των τραπεζών και να προσφέρει μια επιπλέον προστασία. Ο ντε Γκίντος επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να υπογράψει μέχρι τις 9 Ιουλίου Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το πακέτο, στο οποίο θα εμπεριέχονται όλες οι λεπτομέρειες.


Σε δηλώσεις του μετά την επισημοποίηση του αιτήματος της Ισπανίας για βοήθεια, ο Ραχόι υπογράμμισε πως «οφείλουμε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία για τη ζώνη του ευρώ».

Κατά την καταληκτική ομιλία του στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας εργοδοτών της χώρας CEOE ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι το ενιαίο νόμισμα θα πρέπει να είναι αμετάκλητο, τονίζοντας πως «κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής είναι απαραίτητο να καταρτισθεί ένα χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα στάδια». Σύμφωνα με τον Ραχόι «η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει την κοινή θεσμική της αρχιτεκτονική κατά τρόπον ώστε οι επενδυτές να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο ενιαίο νόμισμα, ως ενός νομίσματος αξιόπιστου και σταθερού».

Η ΕΕ οφείλει «να προχωρήσει προς την κατεύθυνση μίας καλλίτερης φορολογικής ολοκλήρωσης με τη σύσταση μίας φορολογικής αρχής που θα συντονίζει τις πολιτικές των κρατών μελών και θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς», τόνισε ο Ραχόι.

Η ολοκλήρωση αυτή «θα πρέπει να κορυφωθεί με τη δημιουργία μίας υπηρεσίας για το χρέος με κοινές εκδόσεις ομολόγων», μία ιδέα στην οποία αντιτίθεται με σθένος η Γερμανία. Για τον Μαριάνο Ραχόι, η ΕΕ οφείλει να δράσει τάχιστα, διότι «οι πιέσεις αυξάνονται μέσα στη ζώνη του ευρώ και είναι σαφής η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών».

«Η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, αποτελεί τον πρωτεύοντα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», υπενθύμισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός, ενώ  επανέλαβε τη σειρά των μελλοντικών οικονομικών μέτρων, που θα ληφθούν «αυτόν τον χρόνο και όσο δύσκολα και εάν είναι, στόχο έχουν να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας σε αντάλλαγμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης, θα έχει οριστικοποιηθεί εντός μερικών εβδομάδων

Με διαφορά λίγων μόνον ωρών και η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από τα συνδυασμένα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και σε δεύτερη φάση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σκοπός του αιτήματος, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

apospasma.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ