2021-05-06 01:06:32
Φωτογραφία για Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις λόγω της πανδημίας
Ξεκινάει στα μέσα Μαΐου η υποβολή τους – Σε έως 8 δόσεις η αποπληρωμή του φόρου

Με πληθώρα αλλαγών ξεκινά στα μέσα Μαΐου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 8 εκατ. φορολογουμένους. Οι πληττόμενοι της υγειονομικής κρίσης απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όπως επίσης και από το πέναλτι (22% στη διαφορά ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκέντρωσαν) στην περίπτωση που δεν έχουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Και για τους υπόλοιπους όμως το οικονομικό επιτελείο προχώρησε στη μείωση του προστίμου. 

Οπως και πέρυσι οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 28 Ιουλίου με καταβολή του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα, για όσους καταθέσουν τη δήλωση έως την ανωτέρω ημερομηνία και αποπληρώσουν τον φόρο εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 3%. Ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα χωρίς την καταβολή προστίμων να υποβάλουν τη δήλωση στα τέλη Αυγούστου πληρώνοντας όμως διπλή δόση (Ιουλίου και Αυγούστου)
. Παράλληλα, φέτος, ενεργοποιείται για πρώτη φορά η έκπτωση 40% για τις ανακαινίσεις ακινήτων. Η έκπτωση όμως αφορά μόνο τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος και όχι την αγορά υλικών. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και φέτος θα έχουν μειωμένη προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις το 70% του φόρου, ενώ οι επαγγελματίες το 55%.

Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις. Τα φυσικά πρόσωπα που θα καταθέσουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Δεν ισχύει το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληγέντες της πανδημικής κρίσης καθώς και τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, για τους υπόλοιπους το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του πραγματικού εισοδήματος επιβάλλεται με εκπτώσεις, οι οποίες ενεργοποιούνται ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που συγκέντρωσαν.  

Οσοι έχουν αποδείξεις πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από 30% επιβάλλεται πέναλτι με συντελεστή 11% αντί 22% που προβλέπει η νομοθεσία.

Για όσους συγκέντρωσαν ακόμα μικρότερο ποσοστό αποδείξεων εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα. Με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε το οικονομικό επιτελείο επί της ουσίας:

α) Αν κάποιος έχει καλύψει με ηλεκτρονικές αποδείξεις μεταξύ 20% και 30% του εισοδήματος εφαρμόζεται συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ ποσού που κάλυψε και απαιτούμενου ποσού (30%). Για παράδειγμα αν κάλυψε 25%, εφαρμόζεται συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ 25% και 30% του εισοδήματος, δηλαδή ουσιαστικά στο 5% του εισοδήματος.

β) Αν κάποιος έχει καλύψει κάτω από 20% εφαρμόζεται:

• Συντελεστής 22% στη διαφορά μεταξύ ποσού που κάλυψε και του ποσού που αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματος.

• Συντελεστής 11% στη διαφορά μεταξύ 20% και 30% του εισοδήματος, δηλαδή ουσιαστικά στο 10% του εισοδήματος.

Το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων δεν ισχύει για τους πληγέντες της πανδημικής κρίσης, καθώς και για τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Εκπτωση σε ανακαινίσεις 

Εκπτωση της τάξεως του 40% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε εργασίες στα ακίνητά τους το 2020. Τη φοροέκπτωση θα κερδίσουν στο 100% όσοι ιδιοκτήτες προχώρησαν εντός του 2020 σε εργασίες άνω των 16.000 ευρώ. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι για εργασίες της τάξεως των 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40% δηλαδή 6.400 ευρώ. Το ποσό αυτό κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών αφορά μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται για τις εργασίες στο ακίνητο. Εξαιρείται από την έκπτωση το κόστος των υλικών. Για να τύχουν της έκπτωσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τις σχετικές αποδείξεις και μάλιστα η πληρωμή του ποσού θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέσω τραπεζικού συστήματος.

Για ποιους «παγώνουν» τα τεκμήρια και υπό ποιες προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τη ρύθμιση της κυβέρνησης τα τεκμήρια «παγώνουν» για:

• Οσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2020 χαρακτηρίστηκε με βάση τον ΚΑΔ πληττόμενη λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COV1D-19 ή ανεστάλη η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής.

• Εργαζομένους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.

• Ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2020.

• Οσους εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «Συν-Εργασία» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020.

• Ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID-19.

Για τους ανωτέρω δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις: 

• Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

• Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.

• Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Πόσο μειώνεται η προκαταβολή φόρου

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποφάσισε η κυβέρνηση με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «λουκέτου» λόγω της υγειονομικής κρίσης. 

Η προκαταβολή φόρου που θα καταβληθεί φέτος θα ανέλθει στο 70% του φόρου που θα προκύψει για τα νομικά πρόσωπα, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή μειώνεται περαιτέρω και διαμορφώνεται από τούδε και στο εξής στο 55% του φόρου. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα επιβαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι αρχικά η κυβέρνηση είχε υπολογίσει να εισπράξει από τις επιχειρήσεις το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ, ενώ πλέον το ποσό αυτό περιορίζεται στα 2,2-2,5 δισ. ευρώ. 

Παράδειγμα: επιχείρηση εμφανίζει κέρδη για πρώτη φορά 30.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση.

• Φόρος εισοδήματος με συντελεστή 24%: 7.200 ευρώ.

• Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%: 7.200 ευρώ.

• Συνολική φορολογική επιβάρυνση πριν από τη μείωση της προκαταβολής: 14.400 ευρώ.

• Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 70%: 5.040 ευρώ.

• Συνολική επιβάρυνση μετά το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου: 12.240.

• Οφελος: 2.160 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Στους μεγάλους κερδισμένους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τα εισοδήματα του 2020 όσο και του 2021, έρχεται και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% από 100% που ήταν μέχρι σήμερα. 

Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν φέτος τον φόρο να μειώνεται κατά περίπου 60% ή διαφορετικά κατά 1.300 ευρώ. Τα οφέλη όμως για τους ελευθέρους επαγγελματίες διευρύνονται όπως προαναφέρθηκε και εκτός από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή μειώνεται και η προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα, φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ σύνολο 1.395 ευρώ. Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ, ενώ εάν προστεθεί και το όφελος από τη μείωση των συντελεστών της κλίμακας το κέρδος θα φθάσει τα 1.705 ευρώ.

Με τη μείωση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών (συντελεστές, εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου) η κυβέρνηση προσδοκά στην αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ καταβάλλοντας ελάχιστους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Το οικονομικό επιτελείο θα αναμένει και τις φετινές δηλώσεις και εφόσον διαπιστωθεί ή υπάρχουν υπόνοιες απόκρυψης εισοδημάτων, θα «τρέξει» διασταυρώσεις σε όλους τους κλάδους των επαγγελματιών.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ