2021-05-19 15:37:41
Φωτογραφία για Κτίριο που αποθηκεύει ενέργεια σαν μια γιγαντιαία μπαταρία
Νέα τεχνολογία σκυροδέματος μετατρέπει τα κτίρια σε μπαταρίες

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία ανέπτυξαν μία νέα τεχνολογία που ουσιαστικά μετατρέπει το απλό σκυρόδεμα σε μια μορφή επαναφορτιζόμενης μπαταρίας.

Φιλοδοξία των ερευνητών είναι κάποια στιγμή, μελλοντικά, η συγκεκριμένη τεχνολογία να επιτρέπει τη μετατροπή ολόκληρων κτιρίων σε χώρους μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, να λειτουργούν δηλαδή σαν πελώριες μπαταρίες. Αν και εξαιρετικά φιλόδοξη η προσπάθεια ενδεχομένως έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας αφού το τσιμέντο αποτελεί το πλέον διαδεδομένο υλικό κατασκευής κτιρίων σε όλο τον κόσμο.

Η βασική ιδέα αφορά την ίδια την σύσταση του τσιμέντου, στο οποίο έχουν προστεθεί μικρές ποσότητες ινών άνθρακα ώστε το μίγμα να αποκτήσει αγωγιμότητα και συγχρόνως ευκαμψία. Επιπλέον, μέσα στο μίγμα έχουν ενσωματωθεί ένα μεταλλικό πλέγμα ανθρακονημάτων, σίδερο για την άνοδο και νικέλιο για την κάθοδο.


Το πρωτότυπο της μπαταρίας που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές

Η συγκεκριμένη ιδέα επέτρεψε τη δημιουργία ενός επαναφορτιζόμενου συστήματος, του οποίου όμως οι δυνατότητες ακόμη βρίσκονται υπό διερεύνηση. Η συγκεκριμένη «μπαταρία», με το συγκεκριμένο μίγμα τσιμέντου κατάφερε να αποδώσει 7Wh ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που είναι δέκα φορές καλύτερη από προηγούμενους πειραματισμούς με μίγματα τσιμέντου.

Οι ερευνητές του σουηδικού πανεπιστημίου σημειώνουν ότι η πυκνότητα ενέργειας είναι ακόμη πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τις εμπορικά διαθέσιμες μπαταρίες. Ωστόσο, πιστεύουν ότι οι όποιοι περιορισμοί μπορούν να ξεπεραστούν χάρη στο μέγεθος των μπαταριών όταν χρησιμοποιηθούν σε κλίμακα ολόκληρων κτιρίων. Τα οφέλη της μετατροπής πολυώροφων κτιρίων σε τεράστιες μπαταρίες είναι προφανή.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα ξεκαθαρίζουν ότι η ιδέα βρίσκεται στα πρώτα στάδια εφαρμογής. Προφανώς υπάρχουν αρκετά σοβαρά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν το πρόγραμμα περάσει σε φάση εμπορικής εφαρμογής, όπως ποια θα είναι η διάρκεια ζωής μίας τέτοιας «μπαταρίας» και αν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες τεχνικές ανακύκλωσης για την απόσυρσή τους.

πηγή: https://www.in.gr/2021/05/18/b-science/technology/nea-texnologia-skyrodematos-metatrepei-ta-ktiria-se-mpataries/ – 

https://scitechdaily.com/world-first-concept-for-rechargeable-cement-based-batteries-imagine-a-20-story-building-that-stores-energy-like-a-giant-battery/
tinanantsou.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ