Ωριμάζει σταδιακά ολοένα και περισσότερο ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του έργου «Πολιτεία Καινοτομίας», στο παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ. Όπως σημείωσε ο κ. Χρ. Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας προ ημερών μόλις στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, «έχει γίνει ήδη η α’ φάση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ, μέσα στον Ιούνιο θα προχωρήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, έπεται η β’ φάση το φθινόπωρο και ελπίζουμε αρχές του 2020 να έχουμε και τον ανάδοχο».
Όπως σημείωσε ο κ. Δήμας, η πολιτεία αποφάσισε να μην δώσει φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επιχειρήσεων. Αντίθετα, ακολουθώντας το μοντέλο και την εμπειρία αντίστοιχων κινήσεων διεθνώς, η κυβέρνηση θεωρεί ότι «είναι κίνητρο από μόνες τους οι πιθανές συνέργειες που θα προκύψουν από τη συστέγαση στον ίδιο χώρο, άρα και τη μεταξύ τους επαφή, νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης, ακαδημαϊκών κ.α.». Ο κ. Δήμας μίλησε για μια «φυσική έδρα καινοτομίας στον χώρο της ΧΡΩΠΕΙ».
Ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, αναφερόμενος στους κόμβους καινοτομίας σημείωσε πως μέχρι πρότινος το κράτος δεν είχε καμία χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων και για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα θεσπίστηκαν μέσω του Elevate Greece προσφέραμε κίνητρα για επενδύσεις σε επιχειρηματικούς αγγέλους. Για το project στη «ΧΡΩΠΕΙ» o υφυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό επιστημονικό δυναμικό και ταλαντούχους επιχειρηματίες. Η ανάπτυξη της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, πέραν των θέσεων εργασίας που θα δικαιολογήσει το cluster των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν πέριξ αυτής.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου προ μηνός στο πρώτο στάδιο του μεγάλου διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΤ για την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς και τη δημιουργία διεθνούς εμβέλειας κέντρου καινοτομίας με την ονομασία «Πολιτεία Καινοτομίας», αν και δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, 4 σχήματα φέρονται να έδωσαν το παρών: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με Found.ation (ελληνικό startup incubator) και Mantis Business Innovation (που δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας λήψης αποφάσεων), DIMAND μαζί με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης (που έχουν δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο και στην Ισπανία), INTRACOM HOLDINGS – INTRAKAT μαζί με την Factory International και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, REDS) μαζί με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και μια αμερικανική εταιρεία consulting.
Η «Πολιτεία Καινοτομίας» εκτιμάται ότι θα αφορά επένδυση της τάξεως τουλάχιστον των 60 εκατ. ευρώ, αν και κάποιοι ανεβάζουν το τελικό κόστος αρκετά υψηλότερα, ίσως και στα 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθούν 2.000 θέσεις εργασίας. Στόχος της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων.
Τι είναι μία «Πολιτεία Καινοτομίας;» Είναι ένας φυσικός χώρος στον οποίο συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, επιστήμονες, επιχειρήσεις και ειδικότερα επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη και ο στόχος είναι σε αυτόν τον φυσικό χώρο να δημιουργούνται συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Η δημιουργία της πρώτης «Πολιτείας Καινοτομίας» έχει ως στρατηγικό στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο. Συμβάλει στην ανάδειξη της χώρας σε προορισμό για την καινοτομία στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύει την απασχόληση σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης, βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αναστροφή του brain drain, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε τομείς που μπορούν να παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
Η διάρκεια της σύμπραξης ορίστηκε για 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων οι πρώτοι 24-36 θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Επίσης προβλέπεται παράταση κατά 15 επιπλέον έτη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr