2021-06-03 00:38:32
Φωτογραφία για Τι λένε οι άνθρωποι που μολύνθηκαν σκόπιμα με κορονοϊό
Ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, πρόσφατα αποκάλυψε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, εξέφρασε την επιθυμία του να μολυνθεί με κορονοϊό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση προκειμένου να δείξει πως δεν ήταν κάτι σοβαρό. Η κίνησή του είχε συνοδευτεί από θύελλα αντιδράσεων στη βρετανική κοινή γνώμη.

Στο όνομα της επιστήμης

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι νέοι και υγιείς άνθρωποι που έχουν πράγματι επιλέξει να μολυνθούν με τον ιό για χάρη της επιστήμης. Οι εθελοντές αυτοί έσπευσαν να συμμετάσχουν σε μια «ανθρώπινη δοκιμή - πρόκληση», ανάλογη με αυτές που στο παρελθόν είχαν εκπονηθεί για την ανάπτυξη εμβολίων που αφορούσαν διάφορες ασθένειες, όπως ο τύφος και η χολέρα.

Η πρώτη δοκιμή για το καλό της ανθρωπότητας ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο. Οι επιστήμονες έβαλαν στόχο να καθορίσουν την ελάχιστη δόση του ιού που απαιτείται για να προκαλέσει μόλυνση σε εθελοντές ηλικίας 18 έως 30 ετών.


Ο Alastair Fraser-Urquhart ήταν από τα πρώτα άτομα που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν στο πείραμα. «Είμαστε πραγματικά, πολύ τυχεροί που τα (εμβόλια) mRNA αποδείχθηκαν βιώσιμη λύση, αλλά δεν υπήρχε καμία εγγύηση για αυτό. Και αν ήταν εντελώς άχρηστο, με μια δοκιμή θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε αυτό σε εβδομάδες παρά σε μήνες», επισημαίνει.

Ο Fraser «έλαβε» τον ιό από τη μύτη μέσω μιας ειδικής διαδικασίας. Ο επιστήμονας που ανέλαβε τη χορήγηση του ιού ήταν εφοδιασμένος με προστατευτική στολή. Στην αίθουσα υπήρχαν ακόμα έξι άτομα με αντίστοιχο εξοπλισμό. «Ένα από αυτά ήταν απλά στη γωνία για να μετράει τα δευτερόλεπτα, σαν εκτόξευση πυραύλου ή κάτι τέτοιο», περιγράφει ο ίδιος.

Τι γίνεται μετά τη χορήγηση της δόσης

Ο νεαρός μιλά για μια τρομερή και αξιοθαύμαστη εμπειρία. Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, αφού χορηγείται η δόση στα άτομα, εκείνα παραμένουν ξαπλωμένα για δέκα λεπτά και στη συνέχεια καθιστά για άλλα είκοσι λεπτά.

Αφού εκτίθενται στον ιό, οι εθελοντές είναι υπό παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο για τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ ειδικοί λαμβάνουν δείγματα αίματος και επιχρίσματα μύτης κάθε μέρα. Οι περισσότεροι εθελοντές σημειώνουν πως τις πρώτες ημέρες αισθάνονταν καλά, ωστόσο έζησαν μία ή δύο δύσκολες μέρες πριν επανέλθουν.

«Ειλικρινά, δεν ήταν εύκολο, αλλά ήταν απίστευτο, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου», υπογραμμίζει ο Jacob Hopkins, ένας άλλος εθελοντής. «Οταν συμμετέχεις σε κάτι που μπορεί να κάνει τόσο καλό... είναι πραγματικά απλώς ένα καταπληκτικό συναίσθημα να συμμετέχεις», συμπληρώνει.

Αφού λάβουν εξιτήριο, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για έναν χρόνο, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να ελέγξουν τυχόν συμπτώματα μακράς διαρκείας. Οι ίδιοι θα λάβουν αποζημίωση περίπου 4.500 λιρών για τη συμμετοχή τους στη δοκιμή.

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την έκθεση των εθελοντών στον Sars-CoV-2 - τον ιό πίσω από την Covid-19 - για τον οποίο δεν υπάρχει ακόμα επίσημη θεραπεία.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει ο κορονοϊός σε νέους και υγιείς ανθρώπους είναι χαμηλοί και τα οφέλη για την κοινωνία υψηλά. Τα εν λόγω πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν ενδεχομένως την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων δεύτερης γενιάς, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν ζήτηση που ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά για τα εμβόλια πρώτης γραμμής.
πηγή
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ