Η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, και θα εξεταστούν και άλλα κανάλια διάθεσής τους τα οποία θα διευκρινιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
γράφει η Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Μπορεί και οι δύο πλευρές και συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος από την μία και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κ. A. Σκέρτσος από την άλλη να επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του προηγούμενου ότι από τις 19 Ιουνίου σταματά τη δωρεάν διάθεση των self test από τα φαρμακεία, όμως φήμες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί πραγματικά η κυβέρνηση και ετοιμάζεται για νέα οικονομική αντιπρόταση το αμέσως προσεχές διάστημα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι είναι θέμα ημερών να ξανακάτσουν στο τραπέζι οι δύο πλευρές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι και θα κλείσουν και επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαϊου είχε αποφασιστεί κατά την σύσκεψη των συναρμόδιων Υπουργών με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποζημίωση με 0,27 ευρώ (με ΦΠΑ) ανά self–test . Το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί αναδρομικά από 8 Απριλίου που ξεκίνησε η διάθεσή τους μέχρι και 19 Ιουνίου. Εκτιμάται ότι καθόλη αυτήν την περίοδο θα διατεθούν περί τα 25 εκατ. τεμάχια. Τουτέστιν μιλάμε για ένα κονδύλι 6.750.000 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 600 ευρώ ανά φαρμακείο (11.000 φαρμακεία) για 2,5 μήνες.
Ποσό που όμως δεν ξεπληρώνει ούτε την ταλαιπωρία αλλά ούτε και τις εργατοώρες που διέθεσαν οι φαρμακοποιοί είτε για την εκπαίδευση των δικαιούχων των τεστ, είτε για την πληροφόρηση του συστήματος, είτε για τις διευκρινίσεις που ήταν αναγκασμένοι να δίνουν στις λάθος ανακοινώσεις της κυβέρνησης, είτε για τις κακότροπες συμπεριφορές για τα ελλιπή αρκετές φορές τεστ και πάει λέγοντας. Κοινώς καλούνταν να βγάζουν κάθε τόσο το φίδι από την τρύπα, χωρίς όμως να αναγνωριστεί πραγματικά ο επιστημονικός τους ρόλος.
Παρόλα ταύτα, όπως χθες ανακοίνωσε ο κ. Α. Σκέρτσος, ο σχεδιασμός είναι η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες, και θα εξεταστούν και άλλα κανάλια διάθεσης των τεστ τα οποία θα διευκρινιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Καταρχήν, όπως έχει διαρρεύσει οι δικαιούχοι που θα συνεχίσουν να παίρνουν self test και το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα είναι οι εργαζόμενοι στην εστίαση, στον τουρισμό, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ομως εδώ υπάρχει το εξής λεπτό σημείο: ήδη η Επιτροπή Εθνικού Εμβολιασμού έχει τονίσει ότι άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα δεν χρειάζεται να κάνουν self test. Άρα υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις παραπάνω επαγγελματικές ομάδες και δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.
Επίσης, στους προαναφερθέντες δικαιούχους έχουν αφαιρεθεί τα παιδιά ηλικίας μέχρι 17 ετών (καθώς κλείνουν τα σχολεία) αλλά και οι εκπαιδευτικοί, όπως και το προσωπικό που απασχολείται στις σχολικές μονάδες. Μιλάμε για μία πληθυσμιακή ομάδα που είναι πάνω από 1,2 εκατ. άτομα.
Οι αλλαγές αυτές στις ομάδες των δικαιούχων να πάρουν τεστ αναμένεται ότι θα διευκολύνει σημαντικά το έργο της διάθεσης. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος κλάδος θα κληθεί να το αναλάβει και στο διά ταύτα αν θα το αναλάβει. Επίσης, τι θα γίνει αν τελικά δεν υπάρξει ανανέωση της συνεργασίας φαρμακοποιών με Πολιτεία στο συγκεκριμένο κομμάτι, θα κληθούν να αναλάβουν ρόλο τα σούπερ μάρκετ;
Πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να τα σπάσει με τους φαρμακοποιούς. Οπως λέγεται, μπορεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωρά και στα τέλη του Ιουνίου να έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις το 35-40% του πληθυσμού, όμως θυμίζουμε ότι μελέτες έχουν μιλήσει για ανοσία από 9 μήνες έως και 12 μήνες. Άρα άτομα που έχουν εμβολιαστεί αρχές του έτους θα πρέπει να ξανά-ξεκινήσουν τον έλεγχο προς αποφυγή ενός νέου κύματος της πανδημίας.
πηγή: ιατρονετ
farmakopoioi