Από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα τελευταία μέτρα που είχαν απομείνει από το lockdown χαλαρώνουν περαιτέρω προκειμένου στο τέλος του μήνα η χώρα να μπει σε καθεστώς πλήρους κανονικότητας.
Έτσι, από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας επεκτείνεται κατά μία ώρα. Θα ξεκινά δηλαδή στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί -όπως και σήμερα- μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ από την 1η Ιουλίου -και πάντα με την προϋπόθεση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν- το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά να ισχύει.
Aπό την ίδια ημέρα θα επιτρέπεται η μουσική σε καταστήματα εστίασης, αλλά μόνον σε εξωτερικούς χώρους.
Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με δεδομένους τους δείκτες του τελευταίου 7ημέρου και έπειτα από τις αποφάσεις που πήρε η επιτροπή των επιδημιολόγων στη σημερινή συνεδρίασή της, αλλάζουν τα παρακάτω:
Από το Σάββατο (12/06) η απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew) μετατίθεται κατά μία ώρα και θα ισχύει από τη 01:30 έως και τις 05:00, ενώ από 01/07 η απαγόρευση αυτή αίρεται οριστικά.Από το Σάββατο (12/06) θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης, στους οποίους φιλοξενούνται μόνον καθήμενοι πελάτες. Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή λειτουργίας διάρκειας 15 ημερών σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.Από το Σάββατο (12/06) επανεκκινούν την λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές και μόνον εκείνες που έχουν ελεύθερες διόδους, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής είσοδος και έξοδος των πελατών καθώς και ο φυσικός αερισμός.Από τη Δευτέρα (14/06) επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης όλων των ΑΕΙ.Από το Σάββατο αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας συμμετοχής θεατών σε εκδηλώσεις ακροάματος - θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεις, σε 70% έως 5.000 θέσεις, σε 65% έως 15.000 θέσεις και σε 10.000 άτομα όταν ο αριθμός των θέσεων είναι πάνω από 15.000. Όλα τα παραπάνω ισχύουν υπό την προϋπόθεση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.Για τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται πλέον ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.Από την 01/07 το όριο για τις υπηρεσίες catering - δεξιώσεων αυξάνεται σε 300 άτομα από 100 που ήταν μέχρι τώρα.Για τις εμποροπανηγύρεις επιτρέπεται η επανεκκίνησή τους μόνο σε Περιφερειακές Ενότητες, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ξεπερνά το 50%.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, περαιτέρω αποφάσεις που αφορούν σε θέματα παιδείας, νησιωτικής πολιτικής και δικαιοσύνης, που απασχόλησαν χτες την επιτροπή, θα ανακοινωθούν από τα αρμόδια υπουργεία.
«Η βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη, μας επιτρέπουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην άρση κάποιων επιπλέον περιοριστικών μέτρων. Η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ωστόσο προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας.
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ - χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες - παραμένει και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας», υπογράμμισε.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι τις επόμενες εβδομάδες «αφήνουμε σταδιακά πίσω μας κάποια περιοριστικά μέτρα, που εδώ και καιρό αποτελούσαν κομμάτι αυτής της ιδιότυπης καθημερινότητάς μας», ωστόσο, όπως είπε, θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί. Παράλληλα κατέστησε σαφές, ότι χρειάζεται ακόμα επαγρύπνηση και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους, όπως συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα.
«Ο ιός είναι ακόμα εδώ, 381 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι ενώ σήμερα ακόμη 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Και γνωρίζουμε πια καλά, ότι κάθε αβλεψία μας, κάθε στιγμιαία απροσεξία μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς άλλους. Γνωρίζουμε όμως καλά και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας: με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, που αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, και το χτίσιμο - μέσω του εμβολιασμού - του τείχους ανοσίας, που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά, σταδιακά όμως, την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
πηγή: cnn
farmakopoioi