2012-06-26 08:12:57
Φωτογραφία για ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ!
Σε ορίζοντα τετραετίας και όχι άμεσα θα επιδιώξει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση και το παρεπόμενο Μνημόνιο, με βάση την σχετική ατζέντα, που όρισε η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων. 

Την ώρα που σε Ευρώπη και Αθήνα εντείνονται οι διεργασίες εν όψει άλλης μιας κρίσιμης για το μέλλον της Ευρωζώνης Συνόδου Κορυφής, η κυβέρνηση έσπευσε αθόρυβα να προσγειώσει τις προσδοκίες για το εύρος και την έκταση της επαναδιαπραγμάτευσης, που πυροδότησε το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Σ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αφορά σε στόχους τετραετίας και ότι δεν πρόκειται να τεθούν εξ αρχής όλα τα ζητήματα, που περιλαμβάνονται στο σχετικό κείμενο.

Όρισε, μάλιστα, ως άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια καθώς και την επάνοδο των συντελεστών ΦΠΑ στην προηγούμενη κλίμακα για την εστίαση και τα αγροεφόδια καθώς και την μείωση των συντελεστών φορολόγησης για επανεπενδυόμενα κέρδη.


Τον καθορισμό προτεραιοτήτων, ως προς την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου, επιβεβαίωσε, από την πλευρά της, και η Δημοκρατική Αριστερά, μέσω του κ. Δ. Χατζησωκράτη, ο οποίος συμμετείχε στην κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας.

Το μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ επιβεβαίωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η επιμήκυνση κατά δύο τουλάχιστον έτη της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, προσθέτοντας ως αναγκαία και την άμεση αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εκτίμησε, δε, ότι η πρώτη φάση της επαναδιαπραγμάτευσης, που θα αφορά στα δύο παραπάνω καυτά ζητήματα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι το Μνημόνιο «παγώνει» ως προς την επιβολή πρόσθετων μέτρων, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων.

Τα τρικ των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων και των εφικτών λύσεων 

Σύμφωνα με την αγορά, η ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης που έχει θέσει η κυβέρνηση, αν και εμφανίζεται μαξιμαλιστική, είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις διατυπώσεις, αφήνοντας περιθώρια για εφικτές λύσεις μέσω πολιτικών…τρικ.

Η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελεί μονόδρομο λόγω της μεγαλύτερης της προβλεπομένης ύφεσης. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ πίεζε ήδη από την κατάρτιση του Μνημονίου ΙΙ να υπάρξει παράταση της προσαρμογής κατά 1 έτος ενώ υπέρ της παράτασης έχουν ταχθεί το τελευταίο διάστημα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μέλη κυβερνήσεων αλλά και το IIF. 

Η πραγματική ταμπακέρα της διετούς παράτασης έχει να κάνει με την πρόσθετη χρηματοδότηση 16 ως 20 δισ. ευρώ, που θα χρειασθεί η Ελλάδα. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε τα παραπάνω κεφάλαια να ανευρεθούν από τις «εφεδρείες», τις οποίες προβλέπει η υφιστάμενη δανειακή σύμβαση, προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρος και επικίνδυνη διαδικασία της κατάρτισης και επικύρωσης από 16 κοινοβούλια νέου δανείου.

Για το λόγο αυτό παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες για μια κοινή ευρωπαική λύση στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αν οι ελληνικές τράπεζες κεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον EFSF ή άλλο μηχανισμό χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος, τότε προκύπτει «μαξιλάρι» κεφαλαίων από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση.

Μονόδρομος θεωρείται επίσης η παροχή περαιτέρω διευκολύνσεων στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών φορολογουμένων. 

Ακόμη πιο εύκολο θεωρεί η αγορά το «καυτό» θέμα της αποκατάστασης των Συλλογικών Συμβάσεων. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δεν ζητά την ακύρωση της υπουργικής πράξης, που επέφερε τη μείωση στο κατώτατο μισθό, αλλά την παροχή και πάλι στους κοινωνικούς εταίρους της δυνατότητας να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις που θα ορίζουν και τον κατώτατο μισθό.

Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα επίπεδα προ της υπουργικής πράξης, ενώ η επάνοδος της μετενέργειας στο 6μηνο θεωρείται ότι δεν αποτελεί μέτρο, στο οποίο θα αντιταχθεί σθεναρά η Τρόικα, ιδιαίτερα αν η Ελλάδα δεσμευθεί και πάλι, και κυρίως υλοποιήσει το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.

Αντίστοιχα η προγραμματική συμφωνία προβλέπει ότι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε 2 έτη θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια και όχι από εθνικούς πόρους πράγμα που καθιστά ευκολότερο το πεδίο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Μετατίθεται η ταμπακιέρα για μετά τον Σεπτέμβριο 

Το αν θα δοθεί ή όχι παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και το πώς θα χρηματοδοτηθεί αποτελεί και την προϋπόθεση για να συζητηθούν τα υπόλοιπα –δημοσιονομικά – ζητήματα επαναδιαπραγμάτευσης που θέτει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μέχρι το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει ολοκληρώσει το σχέδιο για την περιστολή της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς και τις αναγκαίους διαγωνισμούς για εγκαθίδρυση νέων δομών στο κράτος ώστε να είναι σε θέση να προτείνει εν συνεχεία αξιόπιστα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος στην Τρόικα.

Πρακτικά επομένως θέματα όπως οι μη απολύσεις στο Δημόσιο, η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον κοινοτικό μέσο όρο, η αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων και των ΕΤΑΚ και ΦΑΠ με ενιαίο προοδευτικό φόρο και η γενική επιδίωξη να μην υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα κριθούν από τη δυνατότητα της χώρας να παρουσιάσει μετά τον Σεπτέμβριο αξιόπιστα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.

Το ίδιο ισχύει εν πολλοίς και για την επάνοδο των συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και αγροεφόδια στα προ Μνημονίου επίπεδα, που ζητά άμεσα η κυβέρνηση. Πρόταση που στηρίζεται σε μελέτη του ΚΕΠΕ η οποία τεκμηριώνει σύμφωνα με τη κυβέρνηση ότι η μείωση του ΦΠΑ στα παραπάνω προιόντα θα οδηγούσε σε αύξηση της κατανάλωσης και των εσόδων.

Το αν θα την αποδεχθεί η Τρόικα όπως και το αν συναινέσει να μην υπάρξουν οι προγραμματισμένες περικοπές σε ειδικά μισθολόγια ή να υπάρξουν διορθωτικές αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και πολυτεκνικά επιδόματα θα κριθεί από την αξιοπιστία των μέτρων που θα αντιπροτείνει η κυβέρνηση σε συνδυασμό πάντα με την πορεία νοικοκυρέματος των ταμείων και των δημοσιονομικών στοιχείων.

Αυτό που φοβίζει, πάντως, την αγορά είναι μήπως η Ευρώπη, συνεπικουρούμενη για άλλη μια φορά από τον εγχώριο πολιτικαντισμό, επιλέξει να ''κλωτσήσει'' παραπέρα το ελληνικό πρόβλημα, μεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις της για την Ελλάδα όταν θα κληθεί να λύσει αποφασιστικά το φλέγον θέμα Ισπανίας και ακολούθως της Ιταλίας.

 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πληρωμές τέλος από το Δημόσιο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πληρωμές τέλος από το Δημόσιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ