2021-07-19 10:05:51
Φωτογραφία για ΜΕΘ «Σωτηρία»: Ανεμβολίαστοι και από 30 έως 40 ετών, οι 6 στους 10 ασθενείς. Αύξηση στις εισαγωγές
Προβληματισμένοι είναι οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων από την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid στα νοσοκομεία, αλλά και από τον μικρό μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευομένων σε σοβαρή κατάσταση στις ΜΕΘ.

Μέσα σε ένα 24ωρο οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας έφτασαν τις 140. Την ίδια στιγμή, άκρως ανησυχητική είναι και η εικόνα των νέων ανθρώπων που νοσηλεύονται στην Πανεπιστημιακή ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό “η Σωτηρία”.

Η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και Διευθύντρια της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του Nοσοκομείου, Αντωνία Κουτσούκου, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, πως το 60% των ασθενών που νοσηλεύονται στο τμήμα της έχει ηλικία από 30 έως 40 ετών. Ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι ασθενείς στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, όπως λέει:

“Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν βαριά νόσο και χρειάζεται να μπουν στις ΜΕΘ. Έχουμε 17 κρεβάτια στη ΜΕΘ και οι 16 κλίνες είναι γεμάτες
. Κι όταν έχει άνθρωπο στη Μονάδα 25 ή 30 χρονών, δεν λες ότι είναι και απλό. Έχουμε πολλά περιστατικά δυστυχώς. Ένα 60% των νοσηλευομένων. Από αυτούς τους 16 ασθενείς δηλαδή, το 60% ανήκουν στη δεκαετία 30 έως 40 ετών. Και δεν είναι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Η παχυσαρκία είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε συχνά, αλλά κατά τα άλλα είναι υγιείς 35άρηδες, 40άρηδες ή το πολύ 42 ετών. Είναι όλοι ανεμβολίαστοι. Συνήθως λένε ότι δεν προλάβανε να κάνουν το εμβόλιο”, σημειώνει η Καθηγήτρια.

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 – Δεν υπάρχει ακόμη πίεση στο σύστημα Υγείας

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα μας, προς το παρόν δεν έχει επίπτωση στον αριθμό των νοσηλευομένων. Η τάση ωστόσο, των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σταθερά αυξανόμενη, γεγονός που δημιουργεί εύλογους φόβους στις υγειονομικές αρχές, για κορύφωση του προβλήματος στο τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 6 ημέρες ο αριθμός των νεοεισαχθέντων ασθενών με Covid στα νοσοκομεία είναι σταθερά τριψήφιος, και κινείται μεταξύ των 100 και 122 εισαγωγών. Εχθές Κυριακή 18/7 ωστόσο, οι νέες εισαγωγές άγγιξαν για πρώτη φορά τις 140.

Ενδεικτική της αυξητικής τάσης που υπάρχει στους νοσηλευόμενους, είναι η καταγραφή από το νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Τα ημερήσια εισιτήρια πριν από ένα μήνα ήταν κάτω από 10, ενώ σήμερα αγγίζουν ακόμη και τα 30, όπως λέει στο iatropedia.gr, ο o Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Κλινικής Παθολογίας Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Άγγελος Πεφάνης:

“Υπάρχει αύξηση στους ασθενείς με Covid. Είναι γύρω στις 25 με 30 εισαγωγές την ημέρα, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν 7 με 8 κατά μέσο όρο. Ευτυχώς δεν έχουμε πολλά βαριά περιστατικά και οι πιο πολύ είναι νέοι, οι οποίοι το πολύ να μείνουν έως 7 ημέρες, οι περισσότεροι φεύγουν στις 3 – 4 ημέρες. Συνήθως εισάγονται με υψηλό πυρετό. Αυτά τα περιστατικά δηλαδή, στο τελευταίο κύμα της πανδημίας που δεν είχαμε κρεβάτια, μπορεί να μην εισάγονταν καν στο νοσοκομείο. Τώρα είναι πιο χαλαρές οι εισαγωγές γιατί υπάρχει η δυνατότητα”, σημειώνει ο γιατρός.

Οι πιο ελαφρές περιπτώσεις Covid βοηθούν στον έλεγχο της πίεσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο. Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της ανάγκης νοσηλείας ατόμων πολύ νεαρής ηλικίας, που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν:

“Είναι πολύ μικρές ηλικίες πιθανότατα να μην έχουν προλάβει κάποιοι να εμβολιαστούν. Δηλαδή έχουμε και ηλικίες πολύ χαμηλές, που είναι 17, 19, 20 ετών. Τα συνήθη περιστατικά είναι στη δεκαετία από 20 έως 35 ετών. Αυτές δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν. Υπάρχουν, όμως, και εισαγωγές στη ΜΕΘ σε ηλικίες 35 – 36 ετών”, τονίζει ο Δ/ντης του «Σωτηρία» κ. Άγγελος Πεφάνης.

Κουτσούκου: “Μόνο ένας ασθενής διπλά εμβολιασμένος στην Εντατική”

Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σαφής: Υπάρχει αποσυμπίεση σε επίπεδο Επικράτειας και οι νοσηλευόμενοι μειώνονται καθημερινά, όμως, όλοι όσοι εισάγονται με βαριά συμπτώματα είναι ανεμβολίαστοι, όπως επισημαίνει η Δ/ντρια της Πανεπιστημιακής ΜΕΘ του “Σωτηρία”, Αντωνία Κουτσούκου:

“Δεν έχουμε πίεση στις ΜΕΘ γιατί στο νοσοκομείο οι εισαγωγές είναι νεότερων ηλικιών. Όμως, οι νοσηλείες νέων ανθρώπων είναι ένα «φοβιστικό» φαινόμενο. Εμβολιασμένο άτομο που είχε λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουμε δει στην Εντατική σε μόνο μία περίπτωση. Όμως, στην Εντατική τον έφερε το υποκείμενο νόσημα που είχε, όχι ο κορονοϊός. Μόνο μία περίπτωση, όλη κι όλη. Όλοι οι άλλοι είναι ανεμβολίαστοι”, σημειώνει η Καθηγήτρια.

Αποτυχία των επιστημόνων και των ΜΜΕ αποτελεί το γεγονός, ότι είναι ακόμη πολλοί όσοι δεν έχουν πειστεί για τον εμβολιασμό, σχολιάζει επίσης, η ίδια:

“Είναι απολύτως σαφής για εμάς τους γιατρούς της Εντατικής, η θετική επίπτωση των εμβολιασμών στη βαριά νόσο. Δεν το συζητώ καθόλου, είναι σαφέστατη η διαπίστωσή μας. Και λυπάμαι πάρα πολύ που δεν έχει πειστεί ο κόσμος και υπάρχει αυτή η σκληρή ομάδα των αρνητών. Είναι και δικό μας λάθος των επιστημόνων, αλλά και δικών σας των δημοσιογράφων. Εμείς και εσείς μαζί δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τον κόσμο”, σημειώνει κάνοντας αυτοκριτική η κα. Κουτσούκου.

“Αύξηση της μεταδοτικότητας στους νέους εξαιτίας των μεταλλάξεων”

Ως προς την πιθανή επίπτωση των μεταλλάξεων στην αύξηση της νοσηρότητας που παρατηρείται εκ νέου το τελευταίο διάστημα, η Δ/ντρια της Εντατικής τονίζει πως δεν είναι σαφής και αποδεδειγμένη, καθώς καθυστερούν σημαντικά να βγουν τα αποτελέσματα από την ταυτοποίηση των δειγμάτων, όπως λέει:

“Ένα μεγάλο θέμα είναι πως όταν στείλουμε ένα δείγμα για αλληλούχιση για να δούμε ο ασθενής εάν έχει προσβληθεί από κάποιο μεταλλαγμένο στέλεχος, αργούν πολύ να βγουν τα αποτελέσματα και δεν μπορούμε να έχουμε άμεσα στοιχεία και ενημέρωση. Κι αυτό είναι ένα θέμα. Κλινικά δεν έχουμε δει κάτι καινούργιο. Αυτό που βλέπουμε όλοι οι συνάδελφοι είναι ότι είναι πιο μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη και νομίζω ότι αφορά τους νέους. Πάρα πολύ τους νέους”, σημειώνει και καταλήγει:

“Δεν νομίζω ότι οι 40άρηδες δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν, πάντως. Δεν ήθελαν. Αλλά όταν φτάνουν στον προθάλαμο της Εντατικής λένε “δεν πρόλαβα”. Η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική και οι μη εμβολιασμένοι κάνουν βαριά νόσο. Οι εμβολιασμένοι και να κολλήσουν δεν θα κάνουν νόσο και ιδίως οι υγιείς”.
πηγή
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ