2021-07-21 11:48:57
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αφορά στις ήδη γνωστές κατηγορίες, δηλαδή σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.
Οριστικά, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα αφορά εκπαιδευτικούς ή άλλους εργαζόμενους, αλλά μόνο όσους απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, που πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως 16 Αυγούστου και στους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές (πχ γιατροί, νοσηλευτές κτλ), του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης (21.07.2021) στη Βουλή, αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο αναστολής για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστική κάλυψη.
Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με απολύσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ούτε και προβλέπεται (σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο) παραπομπή στο πειθαρχικό.
Ο εργαζόμενος θα είναι, επίσης, υποχρεωμένος να ενημερώνει αν έχει κάνει το εμβόλιο ή όχι.
Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές από ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μπορούν να γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις. Αλλά οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Κατά την πρόσληψή τους, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι λόγοι υγείας που μπορεί να κάνουν κάποιον να μην εμβολιαστεί προσδιορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.
Πρόστιμα
Στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να δείξουν στους εργοδότες τους το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό τους ή τη βεβαίωση νόσησης.
Στους εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, επιβάλλονται πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 50.000€ για κάθε παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής ύστερα από επανέλεγχο από 20.000€ έως 200.000 ευρώ.
Η τροπολογία “Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης. Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου” εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου εισάγεται αύριο (22.07.2021) για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Οι ρυθμίσεις αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:
1. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
2. σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
3. Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση: «Επιβάλλεται έως την 21η 12.2021 υποχρέωση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους , αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid – 19 της ΕΕ, σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόηση από τον κορωνοϊό covid – 19 ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ.5 του αρ. 55 του νόμου 4764/2020 ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ 1 του αρ 5 της υπο στοιχεία 2650/10.4.2020 κοινής απόφασης Υπουργών Υγείας και Επικρατείας ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας εφόσον υφίσταται.
Εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):
Των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φρόντίδας ατόμων με αναπηρία
Τον ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ))
Εξαιρούνται της ανωτέρω υποχρέωσης όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα
Επέρχεται στην περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης εμβολιασμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης:
Επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζόμενων στον δημόσιο φορέα η οποία αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
Υποχρέωση στον εργοδότη, σε περίπτωση εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζόμενου που προσέρχεται στον χώρο εργασίας, χωρίς να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, απαλλασσόμενου από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας
Επιβάλλεται στον εργοδότης που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προαναφερομένων, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 200.000 ευρώ
Με ΚΥΑ δύναται να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέρεγιας του εμβολιασμού καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση , η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση και καθορίζεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια
Επαναξιολογείται η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού έως την 31.10.2021
Παρέχεται η δυνατότητα να προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μινών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας / εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ ειδικότητας του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολήξ καθηκόντων, εφόσον προσκομίσει τα οριζόμενα έγγραφα ανάλογα με την περίπτωση
Το πρώτο βήμα είναι να υπάρξει τροποποίηση στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ώστε να μπορεί κάποιος να βγει σε άδεια άνευ αποδοχών χωρίς να υπογράψει ο ίδιος, όπως προβλέπεται σήμερα. Χωρίς αυτή την τροποποίηση δεν θα μπορεί να τεθεί σε αναστολή εργασίας κανείς. Τούτο συνεπάγεται πως δεν θα ισχύσει η παραπομπή στο πειθαρχικό, όπως είχε ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα από τον Μάκη Βορίδη. Η άδεια άνευ αποδοχών θα διαρκεί «όσο κρατά η πανδημία». Επόμενο βήμα είναι να προβλεφθεί τι θα γίνει με τα κενά που θα δημιουργηθούν – εφόσον θεωρείται απίθανο να φτάσουμε σε ποσοστό 100% εμβολιασμένων.
Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι οι νοσηλευτές και όχι οι γιατροί, για δύο λόγους: πρώτον, οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 90% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό κοντά στο 70% και, δεύτερον, γιατί –σύμφωνα με το στοιχεία του ΟΟΣΑ– η χώρα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,1 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 3,8/1.000 του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ αντίθετα έχει πολύ μικρή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού (3,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8,2/1.000 του μέσου όρου στην Ε.Ε.).
Από τα δύο παραπάνω στοιχεία προκύπτει αβίαστα πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από 1η Σεπτεμβρίου από έλλειψη γιατρών αλλά από έλλειψη νοσηλευτών, καθώς αν τα ποσοστά παραμείνουν χαμηλά ή ακόμα και αν φτάσουν το 80%, το 20% που δεν θα εμβολιαστεί αποτελεί μεγάλο πλήγμα, που πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Κάλεσμα στους νέους
Την ίδια ώρα και με την τουριστική σεζόν να οδεύει προς την κορύφωσή της, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τη νεολαία να εμβολιαστεί. Με ανάρτηση στα social media ο κ. Μητσοτάκης έγραψε: «Η πλατφόρμα για το #FreedomPass άνοιξε! Αν είστε 18-25 ετών και έχετε κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορείτε από σήμερα να υποβάλετε την αίτησή σας εύκολα και γρήγορα στο https://freedompass.gov.gr», αναφέρει o πρωθυπουργός. Πάντως, τα τελευταία μηνύματα από τον εμβολιασμό των νέων ηλικιών είναι ενθαρρυντικά.
Όπως ανακοίνωσε ο Ακης Σκέρτσος, από τις 28/6 που ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για τις νεότερες ομάδες του πληθυσμού, δηλώθηκαν περίπου 270.000 νέα ραντεβού στις ηλικίες 18-25 ετών. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά έχουν ως εξής: στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό είναι 33,8% και στις ηλικίες 25-29 ετών, 45,4%.
Υπενθυμίζεται πως με την ψηφιακή κάρτα όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού αξίας 150 ευρώ, ενώ ήδη μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Aegean Air και η Blue Star Ferries, έχουν διπλασιάσει το παρεχόμενο ποσό, προσφέροντας ειδική έκπτωση σε κάθε νέο και νέα που θα τις επιλέξει για να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Δικαιούχοι του Freedom Pass είναι όλοι οι νέοι 18-25 ετών που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους από 1.1.2021 έως 31.12.2021.
themaygeias
Οριστικά, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα αφορά εκπαιδευτικούς ή άλλους εργαζόμενους, αλλά μόνο όσους απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, που πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως 16 Αυγούστου και στους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές (πχ γιατροί, νοσηλευτές κτλ), του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης (21.07.2021) στη Βουλή, αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει χρονικό όριο αναστολής για τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν και θα παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ούτε ασφαλιστική κάλυψη.
Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με απολύσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ούτε και προβλέπεται (σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο) παραπομπή στο πειθαρχικό.
Ο εργαζόμενος θα είναι, επίσης, υποχρεωμένος να ενημερώνει αν έχει κάνει το εμβόλιο ή όχι.
Για τις θέσεις που θα μείνουν κενές από ανεμβολίαστους εργαζόμενους, μπορούν να γίνονται προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις. Αλλά οι προσλήψεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν τον αριθμό των εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή. Κατά την πρόσληψή τους, οι νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεούνται να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης
Από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους να μην κάνουν το εμβόλιο. Οι λόγοι υγείας που μπορεί να κάνουν κάποιον να μην εμβολιαστεί προσδιορίζονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς.
Πρόστιμα
Στην τροπολογία αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να δείξουν στους εργοδότες τους το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό τους ή τη βεβαίωση νόσησης.
Στους εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, επιβάλλονται πρόστιμα από 10.000 ευρώ έως 50.000€ για κάθε παράβαση και σε περίπτωση υποτροπής ύστερα από επανέλεγχο από 20.000€ έως 200.000 ευρώ.
Η τροπολογία “Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης. Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου” εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο Οργανισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου εισάγεται αύριο (22.07.2021) για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.
Οι ρυθμίσεις αφορούν σε τρεις κατηγορίες εργαζομένων:
1. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
2. σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
3. Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση: «Επιβάλλεται έως την 21η 12.2021 υποχρέωση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους , αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid – 19 της ΕΕ, σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόηση από τον κορωνοϊό covid – 19 ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ.5 του αρ. 55 του νόμου 4764/2020 ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ 1 του αρ 5 της υπο στοιχεία 2650/10.4.2020 κοινής απόφασης Υπουργών Υγείας και Επικρατείας ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας εφόσον υφίσταται.
Εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):
Των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φρόντίδας ατόμων με αναπηρία
Τον ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ))
Εξαιρούνται της ανωτέρω υποχρέωσης όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένα λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα
Επέρχεται στην περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης εμβολιασμού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης:
Επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζόμενων στον δημόσιο φορέα η οποία αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού
Υποχρέωση στον εργοδότη, σε περίπτωση εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζόμενου που προσέρχεται στον χώρο εργασίας, χωρίς να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, απαλλασσόμενου από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας
Επιβάλλεται στον εργοδότης που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προαναφερομένων, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 200.000 ευρώ
Με ΚΥΑ δύναται να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέρεγιας του εμβολιασμού καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση , η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση και καθορίζεται κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια
Επαναξιολογείται η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού έως την 31.10.2021
Παρέχεται η δυνατότητα να προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και 3 μινών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας / εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ ειδικότητας του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολήξ καθηκόντων, εφόσον προσκομίσει τα οριζόμενα έγγραφα ανάλογα με την περίπτωση
Το πρώτο βήμα είναι να υπάρξει τροποποίηση στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ώστε να μπορεί κάποιος να βγει σε άδεια άνευ αποδοχών χωρίς να υπογράψει ο ίδιος, όπως προβλέπεται σήμερα. Χωρίς αυτή την τροποποίηση δεν θα μπορεί να τεθεί σε αναστολή εργασίας κανείς. Τούτο συνεπάγεται πως δεν θα ισχύσει η παραπομπή στο πειθαρχικό, όπως είχε ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα από τον Μάκη Βορίδη. Η άδεια άνευ αποδοχών θα διαρκεί «όσο κρατά η πανδημία». Επόμενο βήμα είναι να προβλεφθεί τι θα γίνει με τα κενά που θα δημιουργηθούν – εφόσον θεωρείται απίθανο να φτάσουμε σε ποσοστό 100% εμβολιασμένων.
Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση είναι οι νοσηλευτές και όχι οι γιατροί, για δύο λόγους: πρώτον, οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που αγγίζει το 90% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό κοντά στο 70% και, δεύτερον, γιατί –σύμφωνα με το στοιχεία του ΟΟΣΑ– η χώρα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών σε σχέση με τον πληθυσμό της (6,1 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 3,8/1.000 του ευρωπαϊκού μέσου όρου), ενώ αντίθετα έχει πολύ μικρή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού (3,4 ανά 1.000 κατοίκους έναντι 8,2/1.000 του μέσου όρου στην Ε.Ε.).
Από τα δύο παραπάνω στοιχεία προκύπτει αβίαστα πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από 1η Σεπτεμβρίου από έλλειψη γιατρών αλλά από έλλειψη νοσηλευτών, καθώς αν τα ποσοστά παραμείνουν χαμηλά ή ακόμα και αν φτάσουν το 80%, το 20% που δεν θα εμβολιαστεί αποτελεί μεγάλο πλήγμα, που πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Κάλεσμα στους νέους
Την ίδια ώρα και με την τουριστική σεζόν να οδεύει προς την κορύφωσή της, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τη νεολαία να εμβολιαστεί. Με ανάρτηση στα social media ο κ. Μητσοτάκης έγραψε: «Η πλατφόρμα για το #FreedomPass άνοιξε! Αν είστε 18-25 ετών και έχετε κάνει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορείτε από σήμερα να υποβάλετε την αίτησή σας εύκολα και γρήγορα στο https://freedompass.gov.gr», αναφέρει o πρωθυπουργός. Πάντως, τα τελευταία μηνύματα από τον εμβολιασμό των νέων ηλικιών είναι ενθαρρυντικά.
Όπως ανακοίνωσε ο Ακης Σκέρτσος, από τις 28/6 που ανακοινώθηκαν τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού για τις νεότερες ομάδες του πληθυσμού, δηλώθηκαν περίπου 270.000 νέα ραντεβού στις ηλικίες 18-25 ετών. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά έχουν ως εξής: στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό είναι 33,8% και στις ηλικίες 25-29 ετών, 45,4%.
Υπενθυμίζεται πως με την ψηφιακή κάρτα όλοι οι δικαιούχοι μπορούν να αγοράσουν υπηρεσίες πολιτισμού και τουρισμού αξίας 150 ευρώ, ενώ ήδη μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Aegean Air και η Blue Star Ferries, έχουν διπλασιάσει το παρεχόμενο ποσό, προσφέροντας ειδική έκπτωση σε κάθε νέο και νέα που θα τις επιλέξει για να ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι. Δικαιούχοι του Freedom Pass είναι όλοι οι νέοι 18-25 ετών που έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους από 1.1.2021 έως 31.12.2021.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ