2021-07-24 00:13:24
Φωτογραφία για Βουβή τελετή έναρξης χωρίς χειροκρότημα..
 

Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν! Με καθυστέρηση ενός έτους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που ακόμη πλήττει τον πλανήτη, το Νέο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο υποδέχθηκε τους αθλητές από όλο τον κόσμο και την Ολυμπιακή Φλόγα για να γιορτάσει την Ειρήνη με την Τελετή Έναρξης της γιορτής του αθλητισμού (ΕΡΤ1).

Οι «Αγώνες της Πανδημίας» στοχεύουν να γίνουν οι «Αγώνες της Ανασυγκρότησης» και οι «Αγώνες της Ειρήνης και της Αλληλεγγύης» νικώντας αρχικά το φάντασμα των άδειων εξεδρών που στοιχειώνει το Τόκιο.

Στο στάδιο βρέθηκε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο, όπως και η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, επικεφαλής της διπλωματικής αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Τόκιο, ενώ συνολικά στην τελετή καλωσορίσματος του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος του πλανήτη παραβρέθηκαν λιγότεροι από 1.000 VIP καλεσμένοι.

Mάλιστα ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, κήρυξε την έναρξη των Αγώνων της 32ης σύγχρονης Ολυμπιάδας.


Ακολούθησε η είσοδος της Ολυμπιακής σημαίας, την οποία μετέφεραν έξι αθλητές: ένας από κάθε μία εκ των πέντε ηπείρων, καθώς και ένας εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ. Οι αθλητές αυτοί ήταν οι εξής:

ΑΣΙΑ: Κέντο Μομότα (Ιαπωνία/Μπάντμιντον)

ΩΚΕΑΝΙΑ: Ελενα Γκαλιάμποβιτς (Αυστραλία/Σκοποβολή)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Σιρίλ Τσάτσετ (Αρση Βαρών)

ΑΜΕΡΙΚΗ: Πάουλα Παρέτο (Αργεντινή/Τζούντο)

ΑΦΡΙΚΗ: Μεχντί Εσαντίκ (Μαρόκο/Τρίαθλο)

ΕΥΡΩΠΗ: Πάολα Ογκέτσι Εγκόνου (Ιταλία/Βόλεϊ)

Οι έξι αθλητές παρέδωσαν τη σημαία σε εργαζόμενους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καθημερινής μάχης κατά του κορονοϊού και ακολούθησε η έπαρση της σημαίας με τους πέντε κύκλους, υπό τους ήχους του Ολυμπιακού Ύμνου, που συνέθεσε ο Σπύρος Σαμαράς, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά. Τον Ύμνο τραγούδησε χορωδία μαθητών από το Τόκιο και τη Φουκουσίμα.

Η Ναόμι Οσάκα τελευταία λαμπαδηδρόμος

Από τα χέρια της Ναόμι Οσάκα, άναψε ο Βωμός στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

Η πρωταθλήτρια του τένις (Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη) ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και από τα δικά της χέρια η Ολυμπιακή Φλόγα, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν περίπου 1,5 χρόνο από την Αρχαία Ολυμπία, άναψε τον Βωμό που θα καίει για όλη τη διάρκεια των Αγώνων, ως την Κυριακή 8/8.

Η Φλόγα εισήλθε στο Ολυμπιακό Στάδιο στα χέρια δύο Ολυμπιονικών, του Τανταχίρο Νομούρα (χρυσό μετάλλιο στο τζούντο στους Αγώνες του 1996, του 2000 και του 2004) και της Σαόρι Γιοσίντα (τρία χρυσά μετάλλια στην πάλη, το 2004, το 2008 και το 2012, καθώς και ένα ασημένιο το 2016).

Εκείνοι την παρέδωσαν σε τρεις θρύλους του ιαπωνικού μπέιζμπολ, τον Σιγκέο Ναγκασίμα, τον Σανταχάρου Οχ και τον Χιντέκι Ματσούι, κι από εκεί η Φλόγα πέρασε στα χέρια ενός γιατρού και μίας νοσοκόμας, σε μία συμβολική κίνηση ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που έδωσαν τη μάχη κατά της πανδημίας.

Ακολούθησε η Γουακάκο Τσουτσίντα, μία αθλήτρια που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Τόκιο τον επόμενο μήνα.

Η Τσουτσίντα μετέφερε τη Φλόγα στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, όπου την παρέλαβαν έξι παιδιά προερχόμενα από τις Περιφέρειες Ιουάτε, Μιγιάγκι και Φουκουσίμα. Είναι οι περιοχές που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε το 2011.

Τα παιδιά κράτησαν για λίγο το καθένα την Ολυμπιακή Φλόγα και την παρέδωσαν στη Ναόμι Οσάκα, ίσως την πλέον αναγνωρίσιμη παγκοσμίως αθλήτρια της Ιαπωνίας. Η 23χρονη τενίστρια ανέβηκε αργά-αργά τα σκαλιά προς τον Βωμό, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσα από μία σφαίρα, και μεταλαμπάδευσε το φως της Ιερής Φλόγας, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη των πιο παράξενων Ολυμπιακών Αγώνων της ιστορίας.

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορωνοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.

Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Πρώτη η ελληνική αποστολή με Κορακάκη και Πετρούνια

Στο Τόκιο πρώτη μπήκε - όπως πάντα - η αποστολή της Ελλάδας, έχοντας σημαιοφόρους τους Ολυμπιονίκες Άννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως είναι ήδη γνωστό, άλλαξε τους κανόνες και ζήτησε από κάθε έθνος να επιλέξει δύο σημαιοφόρους, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την ισότητα των φύλων στους Αγώνες του Τόκιο.

Σε δηλώσεις τους ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Άννα Κορακάκη χαρακτήρισαν άκρως τιμητικό για τους ίδιους το γεγονός ότι κράτησαν την ελληνική σημαία, μπαίνοντας πρώτοι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή, αυτό που ονειρεύεται από μικρό παιδί, να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες δηλαδή και να μπει πρώτος στο Στάδιο, κρατώντας την ελληνική σημαία και επίσης μαζί με μία αθλήτρια, την τρομερή Αννα Κορακάκη σε κάτι καινούργιο για τον παγκόσμιο αθλητισμό με τεράστιο συμβολισμό. Αισθάνομαι υπερήφανος και ελπίζω να φανώ αντάξιος αυτής της σημαίας που με τόσο πάθος κράτησα, να φανώ αντάξιος με τα αποτελέσματα μου», ανέφερε ο Πετρούνιας.

Από την πλευρά της η Κορακάκη, επισήμανε: «Ηταν ένα μοναδικό συναίσθημα και το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι μπήκαμε σε ένα άδειο στάδιο χωρίς θεατές, ωστόσο κατανοούμε ότι αυτό ήταν για το καλό όλων. Χαρήκαμε πάρα πολύ που ήμασταν ασφαλείς και ελπίζω στην Ελλάδα όλοι να το απόλαυσαν όσο και εμείς και να ένιωσαν την ίδια υπερηφάνεια».

Πίσω από την Ελλάδα, μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά ακολούθησε η ομάδα των Προσφύγων και στη συνέχεια η παρέλαση συνεχίστηκε με βάση τα ονόματα των χωρών στην ιαπωνική γλώσσα, προτού ολοκληρωθεί με την Ιαπωνία. Πριν από την «οικοδέσποινα» εμφανίστηκαν ΗΠΑ και Γαλλία, οι χώρες που θα υποδεχθούν τους δύο επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πάντως και η παρέλαση διεξήχθει μειωμένη σε... κόσμο, επειδή οι αντιπροσωπείες έφτασαν στη σκηνή με λιγότερο αριθμό ατόμων, ειδικά όσον αφορά τους συνοδούς.

Ο όρκος των αθλητών και το νέο moto των Αγώνων

Αρκετές αποστολές επέλεξαν να στείλουν μήνυμα σεβασμού στη διαφορετικότητα, επιλέγοντας ως σημαιοφόρους μετανάστες, μέλη μειονοτήτων ή αθλητές με διπλή καταγωγή, όπως ο μπασκετμπολίστας του NBA Ρούι Χατσιμούρα, που ήταν ο σημαιοφόρος της διοργανώτριας Ιαπωνίας.

Ο αθλητής του στίβου Ριότα Γιαμαγκάτα και η αθλήτρια του πινγκ πονγκ Κασούμι Ισικάουα διάβασαν τον Ολυμπιακό όρκο, ενώ τον αντίστοιχο δικό τους όρκο έδωσαν εκπρόσωποι των προπονητών και των κριτών/διαιτητών.

Πριν από αυτό, παρουσιάστηκε επίσημα για πρώτη φορά το νέο moto των Αγώνων, όπου στο γνωστό "Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά" (citius, altius, fortius στα λατινικά), προστέθηκε και η λέξη "μαζί" (together), ως ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Χασιμότο: «Αποφασισμένοι να κάνουμε ασφαλείς Αγώνες»

Μιλώντας πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο, ευχαρίστησε όλους εκείνους σε ολόκληρο τον κόσμο, που αντιμετώπισαν τις προκλήσεις που δημιούργησε η πανδημία Covid-19:

«Όλος ο κόσμος αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις με την πανδημία Covid-19. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και τον σεβασμό μου σε όλους τους εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ιατρικές υπηρεσίες και σε άλλους σε όλο τον κόσμο που έχουν δείξει τέτοια αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», είπε ξεκινώντας την ομιλία της.

«Έχουμε προετοιμαστεί για τους Αγώνες με τη συνεργασία ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων που είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια εκδήλωση όπου όλοι όσοι συμμετέχουν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς. Ελπίζω αυτή η τελετή έναρξης να συμβάλει σε ένα θετικό μέλλον, στο οποίο ο καθένας να προσπαθεί να πετύχει το καλύτερο για τον εαυτό του να νιώθει πραγματικά ενωμένος με τη διαφορετικότητα», πρόσθεσε.

Μπαχ: «Σήμερα είναι μία στιγμή ελπίδας»

Ως μία στιγμή ελπίδας, χαρακτήρισε ο Τόμας Μπαχ την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που διεξάγονται με καθυστέρηση ενός χρόνου και με πολλούς περιορισμούς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ιαπωνικό λαό, αλλά και στους «αφανείς ήρωες» στη μάχη κατά του κορονοϊού, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό

«Σήμερα είναι μία στιγμή ελπίδας. Ας απολαύσουμε αυτή τη στιγμή, γιατί είμαστε επιτέλους εδώ, όλοι μαζί. Αθλητές από 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ ζουν μαζί κάτω από μία στέγη στο Ολυμπιακό Χωριό.

Αυτή είναι η ενωτική δύναμη του αθλητισμού. Μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί χάρη σε εσάς, τους ευγενικούς οικοδεσπότες μας, τον ιαπωνικό λαό, στον οποίο θέλω να εκφράσω όλη την εκτίμηση και την υποστήριξή μας», είπε μεταξύ άλλων ο Τόμας Μπαχ, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην Ομάδα των Προσφύγων.

Κάτοικοι του Τόκιο γύρω από το Ολυμπιακό στάδιο πριν από την Τελετή Έναρξης

Νωρίτερα, εκατοντάδες κάτοικοι του Τόκιο συγκεντρώθηκαν γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο πριν την Τελετή Έναρξης. «Είμαστε εδώ για την ατμόσφαιρα, για τα φώτα και τα πυροτεχνήματα», δήλωσε ένας κάτοικος του Τόκιο στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP). «Ελπίζουμε να δούμε την τελετή, τουλάχιστον για να νιώσουμε την ατμόσφαιρα», εξήγησε.

«Είμαι χαρούμενος που αρχίζουν οι Αγώνες, αισθάνομαι υπερηφάνεια», πρόσθεσε ένας άλλος κάτοικος του Τόκιο.

Αρκετοί έφτασαν κοντά στο Ολυμπιακό Στάδιο έξι ώρες πριν από την έναρξη της τελετής: «Ακόμα κι αν δεν θα υπάρξουν θεατές, η ατμόσφαιρα με εντυπωσιάζει πολύ», είπε ένας από αυτούς.

Η παρουσία εκατοντάδων κατοίκων του Τόκιο δεν ήταν απαραίτητα αναμενόμενη, καθώς οι δημοσκοπήσεις που επαναλαμβάνονται εδώ και αρκετούς μήνες, δείχνουν ότι ο τοπικός πληθυσμός αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της επανεμφάνισης των κρουσμάτων Covid-19.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ