2021-08-05 11:09:03
Φωτογραφία για Κρίση άσθματος - Πρώτες Βοήθειες
Το βρογχικό άσθμα είναι νόσος που χαρακτηρίζεται από επεισόδια παροξυσμικής δύσπνοιας εξαιτίας απόφραξης των αεροφόρων οδών, η οποία υποχωρεί γρήγορα, αυτομάτως ή ύστερα από θεραπεία.

Το άσθμα διακρίνεται στο εξωγενές και στο ενδογενές βρογχικό άσθμα. Στο εξωγενές, κάποιο αντιγόνο είναι υπεύθυνο για τον παροξυσμό.

Οι προσβολές αρχίζουν ήδη από την παιδική ηλικία, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών νοσημάτων και συχνά παρου­σιάζουν έκζεμα κατά την παιδική ηλικία. Λέγεται και ατοπικό επειδή παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν ατοπία. Τα «ατοπικά» άτομα συχνά παρουσιάζουν βρογχικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και κνίδωση. Στο ενδογενές (μη ατοπικό) βρογχικό άσθμα δεν είναι δυνατόν να προσ­διο­ριστεί το αντιγόνο που το προκαλεί και δεν υπάρχει ιστορικό ατοπίας. Η βρογχική υπεραντι­δρα­­στικότητα και ο βρογχόσπασμος που προκαλείται από την αλλεργική αντίδραση είναι οι μηχα­νισμοί που προκαλούν την εκδήλωση της ασθματικής κρίσης.


Το βρογχικό άσθμα χαρακτηρίζεται από δύσπνοια, δυσχέρεια στην πλήρωση του θώρακα με αέρα και συριγμό, ταχύπνοια, ταχυκαρδία (>120 σφύξεις), βήχα και σε πολύ σοβαρές κρίσεις από έντονη δύσπνοια σε σημείο να μη μπορούν να αρθρώσουν λίγες λέξεις, κυάνωση, συγχυ­τική κατάσταση, απώλεια αισθήσεων και αίσθημα επικείμενου θανάτου.

Πρώτες Βοήθειες σε κρίση άσθματος

Περίπου για έναν στους δύο ενήλικες που υποφέρει από άσθμα, αιτία της κρίσης είναι κάποια αλλεργία π.χ. η έκθεση στη σκόνη, τη γύρη ή το τρίχωμα ενός κατοικίδιου ζώου, όμως η κρίση μπορεί να προκληθεί και από άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, όπως τον ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης, τον καπνό του τσιγάρου, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, ή ακόμα και τη σωματική άσκηση.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρατηρείται ΒΡΟΓΧΟΣΠΑΣΜΟΣ: το εύρος των βρόγχων μειώνεται λόγω σύσπασης των λείων μυών που περιβάλλουν το βρογχικό τοίχωμα, ο βλεννογόνος πρήζεται, η παραγωγή βλέννας αυξάνεται και οι αεροφόροι οδοί φράζουν. Κατά συνέπεια, η παροχή οξυγόνου περιορίζεται και αμέσως παρατηρείται δύσπνοια, αύξηση της αναπνευστικής συχνότητας, βήχας, συριγμός και λαχάνιασμα. Τι μπορείτε να κάνετε ακριβώς εκείνη τη στιγμή;

1. ΜΗΝ ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΑΝΙΚΟ

Δεν είναι εύκολο, είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας! Όποια κι αν είναι η δραστηριότητά σας εκείνη τη στιγμή, διακόψτε την και ΚΑΘΙΣΤΕ.

2. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΑ

Μόλις καθίσετε, ψεκάστε μέσα στο στόμα σας ένα βρογχοδιασταλτικο φάρμακο ταχείας δράσης με βάση τη σαλβουταμόλη στη δόση που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Εισπνεύστε βαθιά τη στιγμή του ψεκάσματος, έτσι ώστε τα ενεργά συστατικά του φαρμάκου να εισχωρήσουν στους βρόγχους σας. Για τα παιδιά που μπορεί πιθανά να αντιμετωπίζουν δυσκολία στη χρήση των βρογχοδιασταλτικών, ενδείκνυνται τα σπρέι που διαθέτουν ειδικά εξαρτήματα τα οποία συνδέουν το στόμα με τη φιάλη.

3. ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ 20 ΛΕΠΤΑ

Μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, περιμένετε 20 λεπτά και δείτε αν θα βελτιωθεί η αναπνοή σας. Αν όντως βελτιωθεί, τότε αυτό σημαίνει ότι η κρίση υποχωρεί,άρα δεν έχετε ανάγκη από περισσότερους ψεκασμούς. Σε διαφορετική περίπτωση, προβείτε σε νέα χορήγηση του φαρμάκου. ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: ότι μπορείτε να λάβετε την ίδια δόση σαλβουταμόλης ακολουθώντας τον κανόνα 4 x 4 x 4 διάρκειας περίπου 20 λεπτών (4 ψεκασμούς x 4 αναπνοές ανά κάθε ψεκασμό x 4 λεπτά αναμονής ) και επαναλάβετε μέχρι βελτίωσης επί τρεις φορές, δηλαδή τρεις φορές μέσα σε μία ώρα.

4. ΚΑΝΤΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

Αφού λάβετε την πρώτη δόση βρογχοδιασταλτικού και καθώς περιμένετε να περάσουν τα 20 λεπτά, δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε μερικές ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ που θα διευκολύνουν την είσοδο του αέρα στους πνεύμονές σας. Καθίστε και προσπαθήστε να εισπνεύσετε φουσκώνοντας την κοιλιά σας έτσι ώστε να κατέβει το διάφραγμα και να ανοίξει ο θώρακας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν και η κρίση παραμένει εξίσου έντονη με το ξεκίνημά της, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πνευμονολόγο σας ή να καλέσετε το πρώτων βοηθειών (Ε.Κ.Α.Β. 166)

Δείτε το βίντεο του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού:

themaygeias.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ