Η αλήθεια είναι πως, φέτος το καλοκαίρι, η λέξη «μεταγραφή» έπαιξε πιο πολύ κι από διαζύγιο στη Σόουπιτς που ισχύει χρόνια κι απλά, ανακοινώθηκε.
Μεταγραφή αποτελεί τη μετακίνηση ενός επαγγελματία με δική του, πρωτοβουλία, από μια δουλειά σε άλλη.
Άρα: Μεταγραφή δεν αποτελεί να πας απ’ τη μια εταιρεία του εργοδότη σου σε άλλη του ίδιου (με τα ισχύοντα δεδομένα για παράδειγμα, δεν αποτελεί μεταγραφή να πας απ’ το Star στον Alpha, παρά ανακατανομή στελεχών με τη συγκατάθεση του εργοδότη). Γνώμη μου, #σόρυ-νοτσόρυ.
Στη μεταγραφή τον επαγγελματία πρέπει να θέλουν και οι δύο εταιρείες (αυτή που αφήνει και αυτονόητα, εκείνη που τον διεκδικεί). Ο ίδιος επιλέγει με ανάλογη δόση ρίσκου να μετακινηθεί στο νέο περιβάλλον.
Άρα: Μεταγραφή δεν αποτελεί να σε απολύσει η εταιρεία σου και να πας στην επόμενη, όσο κι αν αυτή πράγματι, σε θέλει. Επίσης, τυπικά μεταγραφή δεν υπάρχει όταν είσαι στα αζήτητα στην αγορά και δεχτείς επαγγελματική πρόταση.
Στη μεταγραφή ΠΑΝΤΑ «βγαίνεις» μαλάκας από τον προηγούμενο εργοδότη σου, όσο κι αν τα έκανες όλα σύμφωνα με το εγχειρίδιο «Ήθος κ’ Μεταγραφή» του Κομφούκιου – ΝΟΜΟΣ
Στην αρχή όλα φαίνονται τέλεια στην «επόμενη δουλειά» και απορείς, πώς δεν έκανες το βήμα, νωρίτερα. Σιγά σιγά βρίσκεις κι εκεί τα ψεγάδια -όμως αυτός είναι ο ορισμός της δουλειάς, διαφορετικά θα μιλούσαμε για διασκέδαση επί πληρωμή. Ουσιαστικά, δηλαδή, σε μια μεταγραφή επιλέγεις τα πιο υποφερτά για σένα, ψεγάδια.
Μεταγραφή εξ ορισμού σημαίνει εξαργύρωση της μέχρι τώρα πορείας σου σε μια δουλειά και της ταλαίπας της μετακίνησης σε λεφτά – κασάουτ που λένε και στο χωριό μου. Αλλιώς, κάτσε στ’ αυγά σου.
Στην παγκόσμια αγορά ο κανόνας είναι πως σε μια δουλειά, εξελίσσεσαι, ή φεύγεις. Αν μείνεις στάσιμος, αργά ή γρήγορα θα αντικατασταθείς από κάποιον που εξελίσσεται, οπότε φύγε.
Στις διαπραγματεύσεις, πάντα περνάει του εργοδότη, εκτός αν είσαι η Ελένη (που δεν είσαι, γιατί αν ήσουν δεν θα διάβαζες αυτόν τον 10λογο).
Δίκιο δε θα βρεις ποτέ σε μια μεταγραφή. Με βάση διεθνείς βίβλους πολυεθνικών εταιρειών, ο χρυσός κανόνας που εγγυάται την επιτυχή κατάληξη είναι ένας: «Τήρησε με συνέπεια αυτό που ορίζεις ως ηθικό (αυτό που δεν «κλωτσάει» τη συνείδησή σου) και η οικονομική και επαγγελματική δικαίωση είναι μονόδρομος».
Okmag.gr-Δημήτρης Ουγγαρέζος
Πηγή: TVNEA.COM