Συνεχίζονται οι επιμορφώσεις Β΄ επιπέδου ΤΠΕ για όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών
Προγράμματα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. και Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, πρόκειται να υλοποιηθούν στο διάστημα 2022-2023.
Εγκρίθηκε η συνέχεια, ο δεύτερος κύκλος υλοποίησης της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη υλοποιηθεί περισσότερες από 35.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών (2017-2019).
Η νέα Πράξη δράσεων επιμόρφωσης για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Β’ επίπεδο Τ.Π.Ε.), όπως και η προηγούμενη, υλοποιείται για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τελικό δικαιούχο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) – «Διόφαντος» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), και στοχεύει κυρίως στην επιμόρφωση και πιστοποίηση μεγαλύτερου πλήθους εκπαιδευτικών, περιλαμβανομένων των νεοδιοριζόμενων (βλέπε Απόφαση Ένταξης εδώ).
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η επιμόρφωση 27.600 ακόμη εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ειδικότερα, προβλέπεται 12.600 εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. (Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε.) και 15.000 στην επιμόρφωση Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε. (Προχωρημένη Επιμόρφωση για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε
Επιπρόσθετα, πρόκειται να επικαιροποιηθεί και να εμπλουτιστεί το περιεχόμενο και το επιμορφωτικό υλικό των προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ανατροφοδότησης και εσωτερικής αξιολόγησης από τα προγράμματα που έχουν ήδη «τρέξει», τις τεχνολογικές και παιδαγωγικές εξελίξεις, καθώς και τις τρέχουσες ανάγκες και συνθήκες υλοποίησης. Ειδικότερα, για την επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. προβλέπονται προσαρμογές και εμπλουτισμός περιεχομένου για την διάκρισή του σε περισσότερες συστάδες κλάδων εκπαιδευτικών και παράλληλα, ενσωμάτωση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την πλήρη εφαρμογή μεικτού μοντέλου επιμόρφωσης.
Οι επιμορφώσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2022, ενώ στο πλαίσιο της προϋπάρχουσας σχετικής Πράξης προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο 2021 η έναρξη διεξαγωγής εξετάσεων πιστοποίησης των ήδη επιμορφωμένων εκπαιδευτικών, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες διαχείρισης της πανδημίας Covid-19 προβλέπουν τη δια ζώσης λειτουργία των Πανεπιστημίων, στα οποία διεξάγονται οι εξετάσεις.
thriskeftika