Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2021
Αριθμ. Πρωτ. 3948
Προς : 1. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας
Τακτικοί αντιπρόσωποι της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ.
Θέμα: «Δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των διατάξεων νόμου περί της υποχρέωσης εμβολιασμού κατά του Κορωνοϊού COVID-19 των φαρμακοποιών και των υπαλλήλων φαρμακείων»
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 4829/2021 «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας θεσμικούς φορείς Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» (ΦΕΚ Α΄ 166/10.9.2021), στο άρθρο 36 του οποίου «Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού – Τροποποίηση των παρ. 2, 3, 6 και 7 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021» προβλέπεται η υποχρέωση και των φαρμακοποιών και του προσωπικού των ιδιωτικών φαρμακείων σε εμβολιασμό κατά του Κορωνοϊού COVID-19. Το ως άνω άρθρο κοινοποιείται με το παρόν προς ενημέρωσή σας, καθώς και το άρθρο 206 του Ν. 4820/2021 ως αρχικώς έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Γενομένων των ανωτέρω τροποποιήσεων, τα κυριότερα σημεία του άρθρου 206 του Ν. 4820/2021 είναι τα εξής:
«2. Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).
Ως προσωπικό των δομών των παρ. 1 και 2 νοείται κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο με επαχθή αιτία ή εθελοντικά με φυσική παρουσία εντός των δομών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών». Δεν υπέχουν την υποχρέωση των παρ. 1 και 2 όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι (6) μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Οι λόγοι υγείας του πρώτου εδαφίου, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς».(Σημείωση: Ως σας έχουμε αναφέρει στο υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 3944/10.9.2021 έγγραφό μας, αιτηθήκαμε από το Υπουργείο Υγείας όπως χορηγηθεί προθεσμία ευλόγου χρονικού διαστήματος για την υποβολή αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους των φαρμακοποιών και του προσωπικού των ιδιωτικών φαρμακείων).
«6. Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος μονάδας οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το παρόν άρθρο… Στην περίπτωση της παρ. 2, το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με εξαίρεση τους φοιτητές και σπουδαστές που πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 30ή Σεπτεμβρίου, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
Επομένως σύμφωνα με το νόμο όσοι συνάδελφοι ή υπάλληλοι φαρμακείων είναι ανεμβολίαστοι ή δεν είναι νομίμως απαλλαγμένοι, δεν δύνανται να εργαστούν στο φαρμακείο.
Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες:
β) Σε κάθε άλλη περίπτωση πλην της περ. (α) και μέχρι την πραγματοποίηση της πρώτης ή της μοναδικής δόσης, όπως επίσης σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας λόγω εφαρμογής του παρόντος. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:
βα) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,
ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
Υπόχρεο εργοδότη, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, συνιστά κάθε εργοδότης για το σύνολο του προσωπικού του, στο οποίο περιλαμβάνεται και το δανειζόμενο σε αυτόν ή το απασχολούμενο σε αυτόν μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης προσωπικό. Κατ’ εξαίρεση, υπόχρεοι εργοδότες είναι οι πάροχοι υπηρεσιών – εργολάβοι για το προσωπικό που απασχολούν σε δομές ή και φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, στο πλαίσιο εκτέλεσης σύμβασης παροχής υπηρεσιών.
γ) Για τους ιδιώτες υπόχρεους, που εργάζονται στις δομές που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ως ελεύθεροι επαγγελματίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:
α) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,
β) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:
γα) καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,
γβ) αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189),
και γγ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.
Οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί σε συμμόρφωση με το παρόν. Η παράλειψη της τήρησης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ.
Ισχύει ήδη και παρακαλούμε να αποστείλετε στα φαρμακεία το αρχείο της ειδικής υποχρεωτικής σήμανσης που σας επισυνάπτουμε, το οποίο υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας για να επικολληθεί επί της βιτρίνας του φαρμακείου.
Οι κυρώσεις της παρούσας περίπτωσης ισχύουν για παραβάσεις που τελούνται από τη δημοσίευση του παρόντος.» (Σημείωση: Προφανώς, αν και δεν είναι απολύτως σαφές, αφορά τις κυρώσεις για τη μη επικόλληση του εγγράφου περί εμβολιασμού στην θύρα των φαρμακείων).
Σημείωση: Δεν προκύπτει νεότερη καταληκτική ημερομηνία από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 για την λήψη του εμβολίου. Συνεπώς, με την δημοσίευση του ως άνω Νόμου, οι προβλέψεις των ανωτέρω διατάξεων εφαρμόζονται άμεσα καθώς και οι σχετικές κυρώσεις.
«4. …«α) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, δύνανται να εξειδικεύονται και να επεκτείνονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, να καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού, καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση, οι ειδικότεροι όροι προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προβλέπεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Με την ίδια ή όμοια απόφαση δύνανται να εξειδικεύονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, να καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή του παρόντος και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, η διαδικασία ελέγχων και βεβαίωσης των παραβάσεων, η διαδικασία και ο τρόπος επιβολής κυρώσεων, βεβαίωσης και είσπραξης διοικητικών προστίμων, ο τρόπος, ο χρόνος και οι συνέπειες άρσης των κυρώσεων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.»
Σημείωση: Εκ της ανωτέρω διατύπωσης προκύπτει ότι στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί θα προβλεφθούν οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων και τα αρμόδια όργανα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, η διαδικασία ελέγχων και βεβαίωσης των παραβάσεων, η διαδικασία και ο τρόπος επιβολής κυρώσεων.
Στην υπ’ αριθμόν Δ1α/ΓΠ.οικ.52796/27.8.2021 απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων – Υγείας – Εσωτερικών – Επικρατείας «Παρακολούθηση και τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ Β΄ 3959/27.8.2021) που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 7 του άρθρου 206 του Ν. 4820/2021, ορίζεται ότι:
«Άρθρο 2. Παρακολούθηση και τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19.
Για την υλοποίηση του σκοπού ελέγχου της συμμόρφωσης του υπόχρεου προσωπικού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α΄ 130), ο διοικητικός προϊστάμενος κάθε δημόσιας δομής ή ο διοικητικός προϊστάμενος ή ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε ιδιωτικής δομής καταρτίζει λίστα φυσικών προσώπων υποχρέων εμβολιασμού του οικείου φορέα. Η λίστα των υποχρέων ανά φορέα περιέχει τα εξής: α) στοιχεία ταυτοποίησης ως εξής: ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, όνομα μητρός, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) ή Προσωρινό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Π.Α.Μ.Κ.Α.) και β) στοιχεία ως προς τη συμμόρφωσή τους με την υποχρέωση εμβολιασμού ως εξής: βα) εάν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ββ) εάν έχουν νοσήσει και πότε, προκειμένου να διαπιστωθεί η παρέλευση έξι (6) μηνών από τη θετική διάγνωση, βγ) εάν έχουν προγραμματίσει πρώτη ή δεύτερη δόση εμβολιασμού και σε ποια ημερομηνία, βδ) εάν έχουν υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία παρέχοντας και κάθε αναγκαίο αποδεικτικό στοιχείο ως προς την κατάθεσή της και βε) εάν έχουν λάβει απάντηση από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ως προς την αίτηση εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Για τη συμπλήρωση των στοιχείων των υποπερ. βα και ββ) της περ. β’ της παρ. 2 οι υπόχρεοι του άρθρου 1 υποχρεούνται, όπως παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή, ειδικότερα υποχρεούνται, όπως προβαίνουν σε επίδειξη προς τον διοικητικό τους προϊστάμενο του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρθρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19, ή βεβαίωσης εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή βεβαίωσης θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ. 1 του άρθρου 5 της υπ’ αρ. 2650/10.4.2020 (Β’ 1298) κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας και Επικρατείας, ή ισοδύναμου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης τρίτης χώρας, τα οποία ελέγχονται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 205 του ν. 4820/2021. Για την εφαρμογή της υποπερ. βγ) της παρ. 2 κατατίθεται από τον υπόχρεο υπεύθυνη δήλωση για τον προγραμματισμό μοναδικής/πρώτης ή δεύτερης δόσης εμβολιασμού και η ημερομηνία αυτής και επιδεικνύεται το σχετικό αποδεικτικό προγραμματισμού ραντεβού. Η κατά τα ανωτέρω δήλωση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επισύρει τις νόμιμες κυρώσεις σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης.Διευκρίνιση: Σας επισυνάπτουμε πρότυπο λίστας υπό μορφή αρχείου excel που θα κρατείται στο φαρμακείο και θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση ελέγχου.
Άρθρο 3 Διαδικασίες ελέγχου συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
Για την επίτευξη του σκοπού του ελέγχου της συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, μπορούν να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τις αντίστοιχες εγγραφές στα μητρώα και πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου τομέα. Το πληροφοριακό σύστημα του «Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου» ή το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύνανται να διαλειτουργούν για τον σκοπό αυτό με το «Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19», το «Εθνικό Μητρώο Ασθενών από COVID-19», με το σύστημα Προτεραιοποίησης Εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και με το Σύστημα προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, προκειμένου να υποβάλλονται, μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου ή του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπόχρεοι εμβολιασμού των φορέων και να λαμβάνεται απόκριση ως προς την κατάσταση του εμβολιασμού τους ή τυχόν νόσησής τους. Από το χρονικό σημείο διαλειτουργικότητας των ανωτέρω πληροφοριακών συστημάτων οι διοικητικοί προϊστάμενοι κάθε δημόσιας και ιδιωτικής δομής υποχρεούνται να καταχωρούν στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου ή στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το σύνολο των υποχρέων προς εμβολιασμό κάθε δομής, επιλέγοντας την ένδειξη Υπόχρεος προς Εμβολιασμό. Τα στοιχεία των υποχρέων προς εμβολιασμό διαβιβάζονται ημερησίως με ασφαλή ηλεκτρονικά μέσα τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα: α) στην ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ ΑΕ», υπό την ιδιότητά της ως εκτελούσας την επεξεργασία δεδομένων του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 και του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από COVID-19, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας ως υπευθύνου επεξεργασίας, και ως υπεύθυνης για τη λειτουργία του συστήματος προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, β) προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), η οποία τηρεί και λειτουργεί, υπό την ευθύνη και εποπτεία της, το σύστημα Προτεραιοποίησης Εμβολιαζομένων κατά του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 4764/2020 (Α’ 256) με σκοπό την προτεραιοποίηση και ταυτοποίηση των υπόχρεων φυσικών προσώπων.Τα ανωτέρω στην παράγραφο 3 θα ισχύσουν όταν διαλειτουργήσουν τα αναφερόμενα συστήματα.
Η «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» διαβιβάζει, μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής σύνδεσης και διεπαφής, αποκρίσεις επί των αιτούμενων δεδομένων υποχρέων φυσικών προσώπων, όπως αυτά τηρούνται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών φυσικών προσώπων κατά του Κορωνοϊού COVID-19, και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από Κορωνοϊό COVID-19. Ειδικότερα η «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» (μέσω διεπαφής με web service με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του Κορωνοϊού COVID-19) χορηγεί τα ακόλουθα στοιχεία ανά φυσικό πρόσωπο υποχρέου: α) τη διενέργεια ή μη εμβολιασμού κατά του COVID-19, β) την ημερομηνία υλοποίησης πρώτης ή και δεύτερης δόσης, γ) τη συνδρομή απαλλαγής από εμβολιασμό λόγω νόσησης του υποχρέου (μέσω διεπαφής με web service με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από Κορωνοϊό COVID-19) με γνωστοποίηση της ημερομηνίας νόσησης…Άρθρο 4 Διαδικασία καταχώρισης στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα των οποίων η παροχή εργασίας δεν γίνεται αποδεκτή λόγω μη συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργαζομένων σε ιδιωτικές δομές προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) σε συνδυασμό με το άρθρο 1 της παρούσας, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δήλωση, ως το συνημμένο παράρτημα Ι, με τίτλο «Δήλωση ένταξης σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021» με καταχωρημένη την ημερομηνία ένταξης των εργαζομένων στο καθεστώς αυτό. Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους, κατά τα ανωτέρω, εργοδότες, κατ’ εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 σε συνδυασμό και με το άρθρο 1 της παρούσας αντίστοιχα, σύμφωνα με το κατωτέρω χρονοδιάγραμμα: i) Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας και σε κάθε περίπτωση εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως τις 16 Αυγούστου 2021. Για τους εργαζόμενους που ήδη τελούν σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας κατά τη δημοσίευση της παρούσας, δηλ. έχουν ενταχθεί στο εν λόγω καθεστώς με ημερομηνία έναρξης εντός του χρονικού διαστήματος από 16.8.2021 έως και 31.8.2021 η εν λόγω δήλωση δύναται να υποβάλλεται απολογιστικά έως και τις 3 Σεπτεμβρίου 2021. ii) Από 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μετά και σε κάθε περίπτωση εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021. iii) Από 15 Σεπτεμβρίου 2021 και μετά και σε κάθε περίπτωση εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την ένταξη σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας, για τους εργαζόμενους για τους οποίους η πρώτη ή η μοναδική δόση θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021. (Επικοινωνήστε με τους λογιστές σας) Στην περίπτωση των εργαζομένων της παρ. 1 που λαμβάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολιασμού πέραν των προβλεπόμενων προθεσμιών υποχρεωτικότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 της παρούσας, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δήλωση, ως το συνημμένο παράρτημα ΙΙ, με τίτλο «Δήλωση απένταξης από καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021» με καταχωρημένη την ημερομηνία απένταξης των εργαζομένων από το καθεστώς αυτό. Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται από τους υπόχρεους, κατά τα ανωτέρω, εργοδότες, κατ’ εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 σε συνδυασμό και με το άρθρο 1 της παρούσας αντίστοιχα, εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την απένταξη από το καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας και επαναφορά του μισθωτού στην εργασία του. (Επικοινωνήστε με τους λογιστές σας) Εάν κατά την εκπνοή της προθεσμίας υποχρεωτικού εμβολιασμού, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 206 του ν. 4820/2021 σε συνδυασμό με το άρθρο 1 της παρούσας, ο εργαζόμενος τελεί σε οποιασδήποτε μορφής νόμιμη άδεια, η ένταξη του εν λόγω εργαζόμενου σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας ξεκινά μετά τη λήξη της νόμιμης αυτής άδειας. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η ανωτέρω διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής του εντύπου με τίτλο «Δήλωση ένταξης σε καθεστώς μη αποδοχής παροχής εργασίας εργαζόμενου σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021», ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τις αποδοχές των εργαζόμενων αυτών…».Καθίσταται σαφές ότι η εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων θα προκαλέσει λίαν σημαντικά ερμηνευτικά προβλήματα ή δυσχέρειες που θα χρήζουν διευκρίνισης από το Υπουργείο Υγείας. Οι ανωτέρω διατάξεις δεν αντιμετωπίζουν και δεν προβλέπουν απαντήσεις επί πολλών ερωτημάτων που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή τους. Ευνόητο είναι ότι τα ερωτήματα αυτά δεν δύναται ούτε πρέπει, να απαντηθούν, με ερμηνευτικές προσεγγίσεις ή διατύπωση προσωπικών νομικών απόψεων, λόγω των ιδιαιτέρως σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν. Για το λόγο αυτό, κάθε φορά που θα ανακύπτει ζήτημα ερμηνείας των ανωτέρω διατάξεων, ο Π.Φ.Σ. θα απευθύνει άμεσα προς το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Υγείας σχετικά ερωτήματα αιτούμενος διευκρινήσεις και οδηγίες.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με Εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ
Ν. 4829/2021
ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ
ΣΗΜΑΤΑ
farmakopoioi