2021-09-20 00:05:33
Ενώ οι σχέσεις της Γαλλίας με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία έχουν φτάσει σε «ιστορικό χαμηλό», η Κίνα προσπαθεί να απαντήσει στη συμφωνία AUKUS αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αφγανιστάν, και προσπαθώντας να αυξήσει την επιρροή της με νέες συνεργασίες και ανοίγματα.
Κινεζικά ΜΜΕ αναφέρονται στη συμφωνία AUKUS και στο ρόλο της Κίνας, ενώ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας στην 6η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της CELAC, δηλαδή των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Κάλεσε, λοιπόν, όλα τα μέλη «να ενώσουν τα χέρια για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, τα οποία είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό».
Ο Σι Τζινπίνγκ υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν, και συμπλήρωσε πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον αφγανικό λαό να αποφασίσει μόνος του. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Κίνα είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν.
Και αν η διάθεση της Κίνας να παίξει ρόλο στο Αφγανιστάν έχει φανεί εδώ και καιρό, οι εξελίξεις με τη συμφωνία AUKUS φαίνεται πως επιταχύνουν τις εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης: AUKUS – Συνεχίζεται η κρίση – Η Αυστραλία ήταν «ειλικρινής» με τη Γαλλία, λέει ο υπουργός Άμυνας
Οι κινήσεις της Κίνας μετά τη συμφωνία AUKUS
Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στη συμφωνία AUKUS που την θεωρεί εχθρική κατά μέτωπο κίνηση. Σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε αίτηση για την ένταξή της, στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP), καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε παγκόσμια επίπεδο, επιδιώξει την ενίσχυση της επιρροής της στον εμπορικό τομέα.
Η CPTPP έχει υπογραφεί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2018.
Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, η συμφωνία ήταν γνωστή ως το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και θεωρούνταν ως ένα σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην άσκηση περιφερειακής επιρροής από την Κίνα.
Η Ιαπωνία, που ασκεί την προεδρία της CPTPP κατά τη χρονιά που διανύουμε, ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί με τις χώρες-μέλη για να αντιδράσει στο αίτημα της Κίνας, χωρίς ωστόσο, να ανακοινώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΠΑΟΚ απέδρασε από την Τρίπολη αλλά προβλημάτισε
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ