Όσο αυξάνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα, αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθούν και εμβολιασμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό.
Τα παραπάνω ανέφερε την Τετάρτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους εμβολιασμούς.
Παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης, στην οποία μετείχε και ο ίδιος, είπε πως η προστασία των εμβολίων που γίνονται στην Ελλάδα ξεπερνά το 90%.
Για το εμβόλιο της Pfizer, η προστασία είναι 90%, για το εμβόλιο της Moderna 97%, της AstraZeneca 94% και του Johnson & Johnson 72%.
Για την εισαγωγή σε ΜΕΘ, η προστασία είναι της τάξης του 95%.
Δέλτα
Για την περίοδο πριν τη μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία από θάνατο κυμαίνεται από 92% έως 98% και για μετά την περίοδο μετά τη Δέλτα από 71% έως 96%.
Με τον εμβολιασμό - είπε - έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους έως τις 11 Οκτωβρίου. Έχουμε αποφύγει, επίσης, 5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις.
Σημείωσε, δε, πως θα είχαμε αποφύγει 1.200 θανάτους αν μέχρι τα μέσα Ιουλίου είχε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού.
Στη μετά Δέλτα περίοδο, μειώθηκαν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ κατά 91% έως 98%.
Ανάλυση
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η ανάλυση των στοιχείων υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών και στην εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό.
Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.
Δημ.Κ.
πηγή: ιατρονετ