για τον Ζαμιοκούλκα
Ο ανθεκτικός Ζαμιοκούλκας, ένα από τα πιο εύκολης καλλιέργειας φυτά εσωτερικού χώρου.
Γενικά Χαρακτηριστικά
Zamioculcas zamiifolia η βοτανολική ονομασία του και από τα αρχικά των λέξεων συχνά αναφέρεται και ως ZZ plant αλλά και Ζάμια.
Τροπικό πολυετές είδος με καταγωγή από την Αφρική όπου και χρησιμοποιείται και στην παραδοσιακή ιατρική ενώ ανήκει στα είδη που θεωρείται ότι βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του χώρου που βρίσκεται απορροφώντας σκόνη και τοξικές ουσίες από τον αέρα.
Οφείλει την καλλωπιστική αξία του στα ωοειδή, σκουροπράσινα δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα που φύονται αντικρυστά των βλαστών σε ολόκληρο το μήκος τους, φέρουν δε σε ολόκληρη την επιφάνεια του επάνω μέρους τους ελαφρές ραβδώσεις που τους δίνουν ακόμη πιο ιδιαίτερη όψη.
Το φύλλωμά του φυτού είναι ελαφρά τοξικό γι΄αυτό και συνιστάται άτομα με υπερευαισθησία σε αλλεργίες να χρησιμοποιούν γάντια κατά την διάρκεια της φροντίδας του όπως και η τοποθέτησή του σε θέση που δεν έχουν πρόσβαση κατοικίδια και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας.
Ο Ζαμιοκούκλας ανήκει στην ίδια οικογένεια με το Σπαθίφυλλο και το Ανθουριο και παρουσιάζει την ίδια σχετικά αργή ορθόκλαδη ανάπτυξη, με ύψος πουο δεν ξεπερνά τα 90cm
Λόγω της ανθεκτικότητας και της ελάχιστης φροντίδας που απαιτεί είναι από τα καταλληλότερα φυτά εσωτερικού χώρου και για τοποθέτηση σε επαγγελματικούς χώρους, εισόδους - κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών κλπ
Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε εξωτερικό περιβάλλον σε ημισκιερή θέση και σε περιοχές που η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 10°C
Φροντίδα
Χώμα: Χρησιμοποιείστε για τον Ζαμιοκούκλα ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εσωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση.
Τα πρώτα 4-5 χρόνια ανάπτυξής του χρειάζεται σχεδόν κάθε χρόνο μεταφύτευση, την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα, ώστε το ριζικό του σύστημα να έχει αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί.
Μετά τα 5 χρόνια πραγματοποιείστε αλλαγή γλάστρας μόνο όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει ασφυκτικά το χώμα.
Θέση: Αναπτύσσεται ιδανικά σε σχετικά φωτεινό περιβάλλον αλλά χωρίς άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά εξίσου καλά ευδοκιμεί και σε ημισκιερή θέση, όπου απλώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης του φυλλώματος.
Όπως συμβαίνει με πολλά είδη εσωτερικού χώρου το φύλλωμα έχει την τάση να προσανατολίζεται και να αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση του φωτός για αυτό και περιστασιακά καλό είναι να περιστρέφετε την γλάστρα έτσι ώστε οι βλαστοί να αναπτύσσονται συμμετρικά από όλες τις πλευρές.
Μαύρες κηλίδες στα φύλλα ή ξεραμένες άκρες είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ότι το φυτό εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο.
Πότισμα: Παραπάνω από το 90% του εσωτερικού των βλαστών αποτελείται από νερό, έτσι ο Ζαμιοκούκλας ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά είδη στην ξηρασία και χρειάζεται πολύ αραιό πότισμα, περίπου κάθε 20-30 ημέρες. Ένα χαρακτηριστικό που τον κάνει το ιδανικό φυτό ακόμη και για όσους συχνά ξεχνούν να ποτίσουν τις γλάστρες τους :)
Μετά το πότισμα απομακρύνετε το νερό που τυχόν έχει διοχετευθεί στο πιατάκι της γλάστρας και αν χρησιμοποιήσετε κασπώ βεβαιωθείτε ότι στην βάση του δεν λιμνάζει νερό ποτίσματος που θα έχει ως αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών.
Το κιτρίνισμα των φύλλων είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι ότι ο Ζαμιοκούλκας δέχεται περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται.
Το περιστασιακό πέρασμα των φύλλων με ελαφρά νωπό πανί βοηθά να διατηρηθεί η γυαλάδα των φύλλων και να απομακρυνθεί η σκόνη που φράζει τους πόρους του φυλλώματος.
Λίπανση: Χωρίς να του είναι απολύτως αναγκαίο ένα υγρό ενισχυτικό για φυτά εσωτερικού χώρου 2-3 φορές τον χρόνο ανά 3-4 μήνες και εκτός της περιόδου του χειμώνα ευνοεί την γενική ανάπτυξη του φυτού.
Κλάδεμα: Δεν χρειάζεται κλάδεμα και οι βλαστοί που θα κοπούν δεν αναπτύσσονται εκ νέου. Απομακρύνετε κόβοντας από την βάση τυχόν μαραμένους-ξερούς βλαστούς ή κίτρινα φύλλα, ενώ για να δώσετε πιο συμπαγές σχήμα μπορείτε υποστηρίξετε ελαφρά τους νέους βλαστούς στο αρχικό στάδιο ανάπτυξής τους.
Ανθοφορία-Πολλαπλασιασμός
Όπως συμβαίνει με αρκετά είδη εσωτερικού χώρου η ανθοφορία του Ζαμιοκούλκα είναι "ασήμαντη" και το φυτό οφείλει την καλλωπιστική του αξία σχεδόν αποκλειστικά στο εντυπωσιακό του φύλλωμα. Τα κιτρινοχάλκινα άνθη εμφανίζονται σχεδόν κρυμμένα ανάμεσα στους βλαστούς και κυρίως στην βάση του φυτού αρχές του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο.
Ο πιο συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με διαίρεση του κονδυλοειδούς ριζώματος την περίοδο της άνοιξης, ενώ δυσκολότερα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μοσχεύματα.
Ένας ακόμη τρόπος για να να αποκτήσετε νέα φυτά είναι η τοποθέτηση τρυφερών βλαστών σε νερό, αφού αφαιρέσετε τα φύλλα του κάτω μέρους. Μετά μερικές εβδομάδες αν το μόσχευμα έχει ριζώσει το μεταφυτεύετε σε γλαστράκι με εμπλουτισμένο φυτόχωμα.
Αν και όχι από τα πιο "κλασσικά" φυτά εσωτερικού χώρου λόγω της ανθεκτικότητάς του είναι αρκετά δημοφιλές και σε φυτώρια που διαθέτουν είδη εσωτερικού χώρου σχεδόν όλες τις εποχές θα βρείτε φυτά Zαμιοκούλκα για το σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο.
Δείτε και...
soulouposeto