2021-11-18 14:17:32
Φωτογραφία για Ζαούτης: Ποια είναι η αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου. Με το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχαμε καταγράψει 20% λιγότερους θανάτους (βίντεο)
Νέο, διαφορετικό τρόπο καταγραφής της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας θα ακολουθήσει από δω και πέρα ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, πλέον θα χρησιμοποιείται ένα άλλο επιστημονικό μοντέλο καταγραφής των θανάτων και των μολύνσεων από κορονοϊό στη χώρα μας. Παράλληλα ο Θεοκλής Ζαούτης παρουσίασε και μελέτη του ΕΟΔΥ που δείχνει την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου ξεχωριστά ανάλογα την εταιρεία.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στην επιδημιολογική καταγραφή των νέων κρουσμάτων θα αξιοποιείται διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της πανδημίας, με δεδομένο ότι πλέον αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών στην χώρα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες παρουσιάζουν το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν ή χάνουν τη ζωή τους, στο σύνολο των περιστατικών στη χώρα. Αποτέλεσμα όμως είναι να προκύπτει μία λανθασμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, ενώ από την άλλη μοιάζει σαν το εμβόλιο να είναι αναποτελεσματικό. Πλέον θα παρουσιάζονται από τον ΕΟΔΥ και τα στοιχεία όσων έχουν εμβολιαστεί και έχουν νοσήσει, ξεχωριστά όμως από τα επιδημιολογικά δεδομένα στο σύνολο της επικράτειας.


Ποσοστά κρουσμάτων ανά εμβόλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που έδωσε στη δημοσιότητα ΕΟΔΥ για τα ποσοστά των κρουσμάτων ανά εμβόλιο, των εμβολιασμένων δηλαδή που νόσησαν.

Συγκεκριμένα στις 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, εκ των οποίων στην ηλικιακή ομάδα 18-39 το 30% των πολιτών που αρρώστησαν είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer.

Σε ποσοστό κάτω από το 20% τα κρούσματα είχαν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca. Λιγότεροι από το 30% με το εμβόλιο της Moderna και στη συντριπτική τους πλειοψηφία κοντά στο 70% των εμβολιασμένων που νόησαν είχαν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών.

Ωστόσο, όσο αυξάνεται η ηλικία το εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσιάζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα εμβόλια των υπολοίπων εταιρειών, ενώ το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει περισσότερα κρούσματα ανάμεσα στους εμβολιασμένους.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σύμφωνα με τον κ.Ζαούτη, όσο θα αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού στην χώρα μας, τόσο θα αυξάνονται και τα κρούσματα σε εμβολιασμένους αφού όπως εξήγησε το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών θα είναι και μεγαλύτερο.

Σημείωσε ωστόσο ότι η 3η δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία.

Πάντως, πρέπει να τονισθεί ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα ακολουθεί το μοντέλο καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύμφωνα με τον οποίο όσο διάστημα και να περάσει από την ημέρα εντοπισμού ενός κρούσματος εάν ο ασθενής χάσει τη ζωή του, θεωρείται ότι έχει πεθάνει λόγω covid. Αντίθετα, στη Βρετανία εάν περάσουν 28 ημέρες και ο ασθενής χάσει μετά τη ζωή του δε θεωρείται θάνατος από κορονοϊό.

«Εάν χρησιμοποιούσαμε το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου θα είχαμε καταγράψει 20% λιγότερους θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ θέλοντας να δείξει ότι η στατιστική και η επιδημιολογία μάλλον είναι ένας σύνθετος παράγοντας σε μία πανδημία.

Τα σχολεία

Σε ότι αφορά τα σχολεία και την πιθανή μετάδοση του ιού στις αίθουσες, ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία η διασπορά στις σχολικές μονάδες και ανάμεσα στους μαθητές είναι σταθερή με τάσεις μείωσης. Γεγονός που απέδωσε στα self test που γίνονται στον μαθητικό πληθυσμό.

Υπογράμμισε μάλιστα πως το μοντέλο των self test είναι μία αποτελεσματική τακτική που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς.

Σχετικά με το αν θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι να κάνουν τεστ τόσο ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ όσο και ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής εξήγησαν πως θα ήταν αποτρεπτικό για τον εμβολιασμό των πολίτων γι αυτό και συνέστησαν να γίνει η 3η δόση για να υπάρχει προστασία.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ