2012-06-27 09:27:04
Φωτογραφία για Έξι συμβουλές ασφάλειας για το email σας
Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε ότι δεν πρέπει να δημοσιεύουμε ευαίσθητες πληροφορίες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη και με ενεργοποιημένες τις ρυθμίσεις απορρήτου, υπάρχει πάντα μια fail φωτογραφία ή ενός θυμωμένου πολιτικού η οποία θα διαδώσει κάποιον ιό στο διαδίκτυο.

Σχετικά με όλα αυτά τα “παρατράγουδα” των socials καθώς και το πόσο εύκολα μπορεί να πέσεις θύμα μιας επίθεσης, οι χρήστες θεωρούν πιο ασφαλή την επικοινωνία μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Βέβαια, ακόμα και αυτό το μέσο μπορεί να μας βάλει σε μεγάλους μπελάδες, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τον λογαριασμό μας και αρχίσει να τον διαχειρίζεται! Άλλο ένα μειονέκτημα είναι ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται από server σε server χωρίς την παροχή κάποιας ασφάλειας, έτσι οι προσωπικές μας πληροφορίες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο.

Παρακάτω σας παραθέτουμε έξι συμβουλές ασφάλειας για την προστασία του λογαριασμού και των προσωπικών σας μηνυμάτων.


1. Χρήση ισχυρού κωδικού πρόσβασης. Δίνετε συχνά την διεύθυνση του email σας; Τότε δεν είναι προσωπική πληροφορία και φυσικά το μόνο που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας είναι ένας ισχυρός κωδικός. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές οι οποίες παράγουν πολύπλοκους κωδικούς. Σε όσες υπηρεσίες το υποστηρίζουν (π.χ Gmail) ενεργοποιήστε για μέγιστη ασφάλεια την διπλή αυθεντικοποίηση (two factor authentication) που σας αποστέλει στο κινητό σας τηλέφωνο έναν επιπρόσθετο κωδικό (σε κάθε πρόσβασή σας διαφορετικό).

2. Προσοχή κατά τη χρήση κοινόχρηστων Η/Υ. Σε περίπτωση που ελέγχετε το email σας από κάποιον κοινόχρηστο υπολογιστή (π.χ. σε κάποιο ίντερνετ καφέ), βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδεθεί από τον λογαριασμό σας πριν την αποχώρησή σας.

3. Προστατεύστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Πλέον κάθε φορά που θέλετε να εγγραφείτε σε μια ιστοσελίδα ή να στείλετε κάποιο μήνυμα δίνετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Μην χρησιμοποιείτε το email σας κάθε φορά που θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο σε κάποιο blog ή σε κοινοποιήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα. Οι spammers και οι απατεώνες παραμονεύουν και ψάχνουν συνεχώς για το επόμενό τους θύμα.

4. Κλείδωσέ το. Εάν απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή σας, κλειδώστε τον προτού φύγετε ή αποσυνδεθείτε από τον λογαριασμό του email σας. Διαφορετικά, κάποιος “καλός” συνεργάτης σας μπορεί να διαβάσει ή και να αλλάξει τον κωδικό πρόσβασής σας. Κρατήστε το πλήκτρο των Windows και πατήστε το L για να κλειδώσετε προσωρινά την επιφάνεια εργασίας σας.

5. Μην εξαπατάστε. Ο πάροχος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας έχει στείλει μια προειδοποίηση σχετικά με μια παραβίαση της ασφάλειας, η οποία συμπεριλαμβάνει έναν σύνδεσμο για την επαναφορά του κωδικού πρόσβασής σας. Μην ανοίξετε αυτό το Link. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι απάτη, η οποία έχει σχεδιαστεί για να κλέψει τον κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας. Εάν έχετε κάποιες αμφιβολίες, πηγαίνετε απευθείας στην ιστοσελίδα του πάροχου σας και αλλάξτε τον από εκεί.

6. Κάνετε χρήση της κρυπτογράφησης. Κάποιες φορές πρέπει να στέλνετε ευαίσθητες πληροφορίες μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Για να διατηρήσετε ασφαλή αυτά τα δεδομένα, αποθηκεύστε τα ως αρχείο και κάντε χρήση κάποιας εφαρμογής κρυπτογράφησης ή μετατρέψτε το αρχείο σε κρυπτογραφημένο αρχείο ZIP. Μετά στείλτε τον κωδικό στον ενδιαφερόμενο μέσω ενός sms ή μέσω ενός άλλου ηλεκτρονικού μηνύματος. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε κάποια εφαρμογή κρυπτογράφησης μπορείτε να δείτε το PrivateSky ή το Enlocked.
e-pcmag.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ