2021-12-15 18:10:37
Φωτογραφία για Ιδρυμα Ευγενίδου: Η καινοτόμος δύναμη της Χημείας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος
Συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο οι Συναντήσεις Επιστήμης που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου με ένα «δυνατό» θέμα …από το μέλλον, σχετικά με την επιστήμη της Χημείας. Τίτλος της 6ης αυτής συνάντησης είναι «Η καινοτόμος δύναμη της Χημείας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος» και θα πραγματοποιηθεί online την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00.Ο Νίκος Καραμάνος, Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, θα συνομιλήσει με τον Χρήστο Κορδούλη, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, και τον Ιωάννη Παπαευσταθίου, Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την διαδικτυακή συζήτηση θα συντονίσει ο Γεώργιος Δάσιος, Ομότιμος Καθηγητής των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η συνάντηση θα ξεκινήσει με τον καθ. Νίκο Καραμάνο και την ομιλία του με τίτλο «Ο κομβικός ρόλος της Χημείας για τις μελλοντικές προκλήσεις της ανθρωπότητας». Θα ακολουθήσει ο καθ. Χρήστος Κορδούλης, που θα επικεντρωθεί στο θέμα «Η Χημεία Πυλώνας Βιώσιμης Ανάπτυξης», ενώ στο τέλος ο καθ. Ιωάννης Παπαευσταθίου θα κλείσει με μια πιο εξειδικευμένη ομιλία, με θέμα «Η Χημεία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του νερού».


Η διαδικτυακή συνάντηση είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλες και όλους. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής ή ένα τάμπλετ ή ένα κινητό και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν όλα αυτά σας φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα, μπορείτε:

- Να κάνετε την εγγραφή σας στην διαδικτυακή συζήτηση των «Συναντήσεων Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου ΕΔΩ.

ή

- Να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου στο YouTube.

 

 

 Περιλήψεις ομιλιών

Καθ. Νίκος Καραμάνος

Ο κομβικός ρόλος της Χημείας για τις μελλοντικές προκλήσεις της ανθρωπότητας

Η Χημεία αποτελεί τη βάση της ζωής και της φύσης και ως κεντρική επιστήμη συνετέλεσε στην ανάπτυξη πολλών επιστημών. Είναι η επιστήμη που διασφαλίζει ότι έχουμε επαρκή τρόφιμα, τα οποία είναι ασφαλή, φάρμακα για την πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών, προϊόντα ατομικής φροντίδας και υγιεινής και τόσα άλλα. Όλα τα μέρη του κόσμου θα βιώσουν τις μεγάλες τάσεις που δημιουργούνται από τις προκλήσεις του μέλλοντος, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της κατανάλωσης των πόρων, και των ασθενειών. Το ερώτημα πώς η Χημεία θα αντιμετωπίσει τις μελλοντικές επιπτώσεις, είναι επίκαιρο και επιτακτικό. Στην επιστημονική αυτή συνάντηση θα συζητήσουμε πάνω σε τρεις σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον, στις οποίες η Χημεία μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο: τρόφιμα και νερό, ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη, φάρμακα και υγεία.

Καθ. Χρήστος Κορδούλης

Η Χημεία Πυλώνας Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα κατάφερε να εξασφαλίσει τουλάχιστον για τον αναπτυγμένο κόσμο ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η Χημεία συνεισέφερε τα μέγιστα σ’ αυτό το επίτευγμα συνθέτοντας τα απαραίτητα υλικά. Ταυτόχρονα, η ίδια η Χημεία, διαπιστώνοντας τα προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση των δυνατοτήτων της, υιοθέτησε μια νέα φιλοσοφία, αυτή της Πράσινης Χημείας, και έθεσε ως στόχο για το μέλλον τη συνεισφορά της στη βιώσιμη ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Στο πλαίσιο αυτής της ομιλίας θα συζητήσουμε για τη συνεισφορά της Χημείας στην προστασία του περιβάλλοντος, την παραγωγή καθαρής ενέργειας και πράσινων προϊόντων, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Καθ. Ιωάννης Παπαευσταθίου

Η Χημεία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του νερού

Το νερό είναι ένας από τους τρεις πυλώνες για τη διατήρηση της ανάπτυξης του ανθρώπινου πληθυσμού. Υπάρχουν αρκετές περιοχές σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχει έλλειμμα καθαρού νερού. Μόνο το 3% του νερού της γης είναι καθαρό νερό, αλλά ένα μεγάλο μέρος του δεν είναι διαθέσιμο. Εκτιμάται ότι, ήδη 2.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες πόσιμου νερού, ενώ έχει προβλεφθεί ότι η έλλειψη καθαρού νερού θα προκαλέσει την επόμενη μεγάλη παγκόσμια κρίση. Η μόλυνση του νερού από ιόντα βαρέων μετάλλων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ακόμη και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, πάνω από ορισμένα επίπεδα συγκεντρώσεων είναι τοξικά. Στην παρουσίαση αυτή θα επικεντρωθούμε στην ανίχνευση και απομάκρυνση ιόντων βαρέων μετάλλων χρησιμοποιώντας Μεταλλο-Οργανικές Κατασκευές με ιοντοανταλλακτικές ιδιότητες, οι οποίες αποτελούν μια νέα κατηγορία υλικών/ροφητών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ