Στην Υποσαχάρια Αφρική ετοιμάζονται να μεταφέρουν την τεχνογνωσία της εφεύρεσής τους Έλληνες επιστήμονες, που κατασκεύασαν μια διαγνωστική συσκευή ανίχνευσης κορονοϊού, η οποία χωράει στην παλάμη, μπαίνει σε μια τσάντα και ζυγίζει μόλις 300 γραμμάρια. Και μπορεί το ταξίδι που προετοίμαζαν αυτές τις ημέρες να αναβλήθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων, ωστόσο είναι σε αναμονή για να βρεθούν στην αφρικανική ήπειρο, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
«Τη συσκευή μας την περιμένουν με ανυπομονησία στη Νότια Αφρική, λόγω του χαμηλού της κόστους, αφού μπορεί να την προμηθευτεί κάποιος στο ένα δέκατο της τιμής σε σχέση με άλλες, αλλά και λόγω του μεγέθους της, αφού η αμέσως μεγαλύτερη ζυγίζει τέσσερα κιλά (δηλαδή 3,7kg παραπάνω από τη δική μας) και μάλιστα δεν είναι καν πιστοποιημένη», εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ » ο Σέργιος Κατσαρός, εμπορικός και οικονομικός υπεύθυνος της εταιρείας BIOPIX-T.
Ο κ. Κατσαρός, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αν δεν είχε εντοπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, αυτήν την περίοδο, όπως λέει, θα είχαν κλειστεί στα εργαστήρια της Αφρικής μαζί με ερευνητές της χώρας προκειμένου να τούς εξηγήσουν τη λειτουργία της συσκευής.
«Pebble»: Πώς λειτουργεί η συσκευήΗ ομάδα ονόμασε τη συσκευή ταχείας διάγνωσης PEBBLE γιατί μοιάζει με βότσαλο. «Παρά το μικροσκοπικό μέγεθός της, μπορεί να αναλύσει με μεγάλη ακρίβεια έως έξι δείγματα ταυτόχρονα και το αποτέλεσμα βγαίνει από επτά έως είκοσι λεπτά. Δηλαδή είναι μοριακό τεστ σε χρόνους …rapid», επισημαίνει ο κ. Κατσαρός. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η πρωτοποριακή εφεύρεση της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ και ενάμιση μήνα, είναι πιστοποιημένη, ενώ η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρώπη και μάλιστα με γρήγορες διαδικασίες, για να προλάβει να βγει το φορητό μοριακό μηχάνημα μέσα σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας.
Το φορητό διαγνωστικό μηχάνημα δημιουργήθηκε ύστερα από δουλειά πολλών ετών. Όταν οι Έλληνες ερευνητές ανέπτυσσαν τη μεθοδολογία τους, ο κορονοϊός δεν είχε χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη και οι προδιαγραφές που είχαν θέσει αφορούσαν την ταχεία διάγνωση μολυσματικών νόσων σε απομακρυσμένες περιοχές (όπου η πρόσβαση σε κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια είναι δύσκολη και παίρνει χρόνο) αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες με ελλιπείς υποδομές υγείας.
Τα πρόσωπα πίσω από το «βότσαλο»Όλα ξεκίνησαν για το «βότσαλο» διαγνωστικού ελέγχου, όταν ο εμπνευστής της συσκευής Δρ. Γιώργος Παπαδάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, τον Ιανουάριο του 2019 κέρδισε μια χρηματοδότηση 50.000 ευρώ από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Proof of Concept», με σκοπό να αναπτύξει μια φορητή μοριακή διαγνωστική συσκευή για το σημείο φροντίδας, βασισμένη σε μία καινοτόμο ιδέα. Στο εργαστήριο μαζί του μπήκε και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ. Αλέξανδρος Πανταζής, που ανέλαβε τον σχεδιασμό της συσκευής και την τρισδιάστατη εκτύπωση, ενώ τα ηλεκτρονικά και το λογισμικό στήθηκαν από τον υποψήφιο διδάκτορα Νικόλαο Φίκα. Την ομάδα συμπλήρωσαν η καθηγήτρια Ηλέκτρα Γκιζελή, που ήταν υπεύθυνη του εργαστηρίου των Βιοαισθητήρων του ΙΜΒΒ/ΙΤΕ, στο οποίο έγινε η ανάπτυξη του πρωτότυπου και ο Σέργιος Κατσαρός, ο οποίος ανέλαβε το business planning και τη χρηματοδότηση (συνιδρυτής και Εμπορικός και Οικονομικός υπεύθυνος πλέον).
«Αρχικά η συσκευή είχε σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται ακόμη και στο σπίτι, καθώς είναι εύχρηστη και λειτουργική. Ωστόσο, λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό, η χρήση της απαιτεί την παρουσία νοσηλευτή είτε κλινικά εκπαιδευμένου επαγγελματία», επισημαίνει ο κ. Κατσαρός και συμπληρώνει: «Όλα τα τεστ αποθηκεύονται σε ένα διαδικτυακό “νέφος”, οπότε η εξέταση μπορεί να σταλεί απευθείας σε μικροβιολογικό ιατρείο. Αυτό μπορεί να χρησιμεύσει -για παράδειγμα- σε ένα ξενοδοχείο, όπου μπορεί να ληφθεί δείγμα από ένα γκρουπ τουριστών και να είναι σίγουρο το προσωπικό για την ασφάλεια των πελατών και του προσωπικού του».
Ήδη, πολλά εργαστήρια στη χώρα μας έχουν προμηθευτεί το μηχάνημα, ενώ τα μέλη της εταιρείας έχουν καταθέσει αίτημα για την κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε πάνω από 50 χώρες (Ευρώπη 27+, Αμερική, ΗΑΕ, Κίνα, Ρωσία, Ν.Αφρική, Ισραήλ, Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Αίγυπτο, Κατάρ, Σαουδική Αραβία).
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr