2012-06-27 14:09:31
Φωτογραφία για Κύριε Σαμαρά, νερώσατε υπερβολικά το κρασί σας...
Ούτε 10 μέρες δεν έχουν περάσει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και ο κ. Σαμαράς, σε ρόλο Μαυρογιαλούρου, παίρνει πίσω μία μία τις προεκλογικές του δεσμεύσεις... Για να μην σχολιάσουμε τον κ. Βενιζέλο και το προοδευτικό πρόσημο του κ. Κουβέλη.

"Μιλήσαμε πρώτοι για επαναδιαπραγμάτευση", "θα αλλάξουμε τη συνταγή του Μνημονίου", "είμαστε έτοιμοι για σκληρή διαπραγμάτευση" και άλλα παρόμοια δήλωνε προεκλογικά ο κ. Σαμαράς. Και έφτασαν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, το κόμμα του βγήκε πρώτο (χωρίς βέβαια να πετύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία) και κατάφερε, με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να σχηματίσει κυβέρνηση. Κάπου εκεί η λέξη "επαναδιαπραγμάτευση" ξεχάστηκε Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την εκλογή του φρόντισε να σεβαστεί τα όσα έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαίους νεοφιλελεύθερους εταίρους του. Έτσι, παρέλειψε να αναφέρει τη λέξη...

"επαναδιαπραγμάτευση". Όταν, βέβαια, η αυλαία των ελληνικών εκλογών έπεσε και τα φώτα των διεθνών μέσων ενημέρωσης έπαψαν να είναι στραμμένα στην Ελλάδα, η αναγγελία περί επαναδιαπραγμάτευσης επανήλθε, μάλλον, όμως, ως "υπόσχεση" εσωτερικής κατανάλωσης.


Πολύ σύντομα η επαναδιαπραγμάτευση αυτή του Μνημονίου, την οποία συμφώνησαν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, έγινε "σταδιακή επαναδιαπραγμάτευση". Μόλις χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να μη γίνει συνολική διαπραγμάτευση επί του προγραμματικού πλαισίου, αλλά "σταδιακή", ξεκαθαρίζοντας ότι τα μόνα θέματα που θα θέσει υπό διαπραγμάτευση η κυβέρνηση θα είναι η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και ενδεχομένως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, κυρίως στο χώρο της εστίασης.

Στους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, σ' αυτούς που εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας, σ' αυτούς που βλέπουν καθημερινά τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατώνται και στους εκατομμύρια ανέργους, ο κ. Κεδίκογλου απαντά ότι "σε δεύτερο ή τρίτο στάδιο θα διαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση τα εργασιακά ζητήματα", τα οποία "θα τεθούν σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας". Προφανώς, για την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ η κατάρρευση του εργατικού δικαίου και η επιστροφή της χώρας σε εργασιακό μεσαίωνα αποτελεί ζήτημα ήσσονος σημασίας.

Μάλιστα η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, δεν έχει ούτε μία κόκκινη γραμμή. Δηλαδή όσα συμφώνησαν δεν είναι παρά προτάσεις, ιδέες (!) που θα παρουσιάσουν στην Τρόικα και θα της ζητήσουν αν έχει την ευγενή καλοσύνη να τους επιτρέψει. Δηλαδή σωθήκαμε...

Η ελληνική κυβέρνηση, που απουσιάζει από τις κρίσιμες διαβουλεύσεις, δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να κάνει σοβαρές διαπραγματεύσεις. Ο κ. Σαμαράς εναποθέτει όλες του τις ελπίδες στην όποια καλή διάθεση της γερμανικής πλευράς, που πιέζεται από τη γενικότερη κατάσταση των χωρών του Νότου. Είναι γνωστό ότι Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι συμφώνησαν σε πακέτο 130 δισ. για την ανάπτυξη. Το πακέτο αυτό των 130 δισ. δεν αφορά καινούργια χρήματα τα οποία θα διατεθούν, αλλά πρόκειται για 55-60 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία ήδη υπήρχαν, αλλά δεν είχαν απορροφηθεί από χώρες - μέλη. Τα 10 δισ. από αυτά αφορούν την Ελλάδα. Συνεπώς, αν γίνει ανακατανομή, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει αυτό το πακέτο των 10 δισ. Είναι, άραγε, διατεθειμένος ο κ. Σαμαράς να ορθώσει το ανάστημά του και να πει το μεγάλο "όχι" στους εταίρους του;

Η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση έβαλε πολύ γρήγορα νερό στο κρασί της, υποχωρώντας εμπρός στις "κόκκινες γραμμές" της Τρόικας. Όμως, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ο λαός δεν ψήφισε την εφαρμογή του Μνημονίου, δεν ψήφισε τα μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχει ιστορική ευθύνη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη υπό την πίεση των λαϊκών αγώνων.

Κανείς δεν ζητά από τον κ. Σαμαρά να αμφισβητήσει το Μνημόνιο και να γίνει εκφραστής των λαϊκών αναγκών∙ ξέρουμε, άλλωστε, ότι ούτε θέλει ούτε και μπορεί να το κάνει. Οφείλει, ωστόσο, να αξιοποιήσει όσα ο λαός κατέκτησε μέσα από τους αγώνες τόσων μηνών και τουλάχιστον να διαπραγματευτεί, για να αλλάξουν οι όροι του Μνημονίου που οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση.

Από left, μοντάζ Γρέκι
Greki-Gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τόπο στα νιάτα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Τόπο στα νιάτα"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ