2022-01-10 00:43:42
Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε απόπειρα της Μόσχας να αποκόψει κρίσιμα υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη πολέμου, σε συνέντευξη του στους Times του Λονδίνου.
Ο 56χρονος ναύαρχος Sir Tony Radakin, νέος αρχηγός του επιτελείου άμυνας (Chief of Defence Staff), εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της υποβρύχιας δραστηριότητας της Ρωσίας.
"Υπήρξε μια πρωτοφανής αύξηση της ρωσικής υποβρυχιακής και υποθαλάσσιας δραστηριότητας τα τελευταία 20 χρόνια", δήλωσε ο Radakin στους Times.
Όπως δήλωσε, το υποβρύχιο πρόγραμμα είναι "κάτι περισσότερο από υποβρύχια". Πρόκειται για τη δυνατότητα "να θέσει σε κίνδυνο και να εκμεταλλευτεί ενδεχομένως το πραγματικό σύστημα πληροφοριών του κόσμου, το οποίο είναι τα υποθαλάσσια καλώδια που τον διατρέχουν''.
"Εκεί ταξιδεύουν κατά κύριο λόγο όλες οι πληροφορίες. Η Ρωσία έχει αναπτύξει την ικανότητα να θέτει σε κίνδυνο αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια και ενδεχομένως να εκμεταλλεύεται αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια", δήλωσε ο Radakin, ο πρώτος επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού που αναλαμβάνει αυτή τη θέση εδώ και 20 χρόνια. Ερωτηθείς αν η καταστροφή των καλωδίων θα θεωρηθεί πράξη πολέμου, είπε: "Ενδεχομένως, ναι".
Τα καλώδια μεταδίδουν σχεδόν όλη την κυκλοφορία δεδομένων του διαδικτύου. Πολλά από αυτά που εξυπηρετούν τη Βρετανία βρίσκονται στον Ατλαντικό, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο ρωσικά υποβρύχια.
Μιλώντας για την Ουκρανία, πριν από τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, είπε ότι η κατάσταση εκεί είναι "βαθιά ανησυχητική" και αποκάλυψε ότι είχε δώσει "στρατιωτικές επιλογές" στους υπουργούς για να απαντήσουν σε μια εισβολή της Ρωσίας, χωρίς να πει ποιες ήταν αυτές.
Ο Radakin, ο οποίος είχε μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, στρατηγό Valery Gerasimov, στα τέλη του περασμένου μήνα, δήλωσε: "Θα γίνουν συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα, αλλά από στρατιωτική άποψη η όλη κατάσταση είναι βαθιά ανησυχητική".
Περιέγραψε ακόμη σχέδια για την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων για να ανταγωνιστεί την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας. "Δεν τους έχουμε και πρέπει να τους έχουμε", είπε.
Οι τρεις τομείς όπου επενδύει σημαντικά η Μόσχα
Ο Radakin δήλωσε ότι η Μόσχα επενδύει σημαντικά σε τρεις τομείς: υποβρύχια προγράμματα, "σούπερ" πυραύλους, όπως υπερηχητικούς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα "άρνησης πρόσβασης περιοχής'' στα οποία δημιουργεί "φούσκες" σε μέρη όπως ο αποκλεισμός του Καλίνινγκραντ στις ακτές της Βαλτικής, όπου τα συστήματα αεράμυνας καθιστούν αδύνατη την πτήση αεροσκαφών άλλων χωρών κοντά σε αυτά.
Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν ότι με την καταστροφή των καλωδίων, η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία μιας χώρας: "Σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, θα ήταν αυτός ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για να μας δυσκολέψουν τη ζωή; Ναι. Γι' αυτό ακριβώς το κάνουν''.
"Αν αφαιρέσεις τα καλώδια, κανείς δεν μπορεί να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις, δεν μπορούν στη συνέχεια να κάνουν επιχειρηματικές συμφωνίες, να αγοράσουν μετοχές και η οικονομία θα σταματήσει". Η πηγή είπε ότι θα μπορούσαν να ανατιναχτούν και να κοπούν.
Τα σχόλια του Radakin σχετικά με τα υποβρύχια καλώδια ακολουθούν μια προειδοποίηση του προκατόχου του, του αρχιστράτηγου της αεροπορίας Sir Stuart Peach, ο οποίος δήλωσε το 2017 ότι τα ζωτικής σημασίας καλώδια επικοινωνίας που διασχίζουν τον πυθμένα της θάλασσας είναι "ευάλωτα" στα ρωσικά στρατιωτικά μέσα.
Βρετανικά πλοία και άλλα μέσα έχουν αναλάβει την προστασία των καλωδίων από ρωσικά υποβρύχια σε περιοχές όπως ο Βόρειος Ατλαντικός. Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι το HMS Northumberland, μια φρεγάτα τύπου 23, είχε προσπαθήσει να εντοπίσει ένα ρωσικό υποβρύχιο στα τέλη του 2020, εν μέσω ανησυχιών ότι προσπαθούσε να εντοπίσει υποθαλάσσια καλώδια, όταν το υποβρύχιο συγκρούστηκε με το σόναρ του πολεμικού πλοίου.
Τον περασμένο μήνα η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση περίπου δέκα νέων υπερηχητικών πυραύλων Tsirkon από φρεγάτα και δύο ακόμη από υποβρύχιο. Αυτή την εβδομάδα η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε επίσης ότι δοκίμασε με επιτυχία έναν υπερηχητικό πύραυλο, ενώ η Κίνα έχει επίσης δοκιμάσει υπερηχητικούς πυραύλους.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αμαμηλίδα, το ισχυρότερο βότανο για κιρσούς, φλεβίτιδα, αιμορροΐδες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ