Γράφει ο Νίκος Παπατόλιος
Ο Karaismailoğlu προσπάθησε να τερματίσει τις εικασίες σχετικά με τη μακροζωία του τρένου ITI διευκρινίζοντας ότι έχει αναπτυξιακές δυνατότητες που όλες οι χώρες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν. Το πιο σημαντικό, εξήγησε ότι το τρένο ITI αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης διεθνών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών της Τουρκίας, καθιστώντας, επομένως, ακόμη πιο δύσκολη τη διακοπή του.
Η ανάγκη για τόμους κρατά την υπηρεσία ζωντανή
Η Τουρκία έχει χαράξει μια αρκετά φιλόδοξη στρατηγική για να ενισχύσει την παρουσία της στους διεθνείς διαδρόμους. Μεταξύ των στόχων του είναι η αύξηση του όγκου των διεθνών σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών. Η χώρα χρειάζεται διεθνή εμπορευματικά τρένα που φτάνουν από διαφορετικούς προορισμούς για να το πετύχει. Όπως είναι λογικό, σε αυτό το πλαίσιο, το τρένο ITI είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχίσει να λειτουργεί. «Στοχεύουμε να αυξήσουμε την ποσότητα των εμπορευμάτων που μεταφέρονται στους σιδηροδρόμους σε πάνω από 50 εκατομμύρια τόνους το 2023», τόνισε ο Karaismailoğlu.
«Χάρη σε εκατοντάδες έργα που υλοποιήθηκαν, η Τουρκία έχει γίνει η βασική χώρα των διεθνών σιδηροδρομικών διαδρόμων και κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 33 τοις εκατό πέρυσι», σχολίασε ο Karaismailoğlu. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλεύεται 1.500 μπλοκ τρένα ετησίως μέσω του MIddle Corridor και της διαδρομής Μπακού-Τιφλίδα-Καρς και να μειώσει τον χρόνο κρουαζιέρας 12 ημερών μεταξύ Κίνας και Τουρκίας σε 10 ημέρες.
Είναι όμως επαρκείς οι όγκοι;Μία από τις κύριες ανησυχίες σχετικά με τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές Κωνσταντινούπολης-Τεχεράνης-Ισλαμαμπάντ επικεντρώθηκε στον ανεπαρκή όγκο που μεταφέρει το τρένο. Από τη μια πλευρά, η Τουρκία χρειάζεται το τρένο για να πετύχει τους στόχους της. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ο Aasim Siddiqui, πρόεδρος της Pakistan Freight Association, ισχυρίστηκε μετά την αναχώρηση του πρώτου τρένου ότι οι όγκοι φορτίου μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν δεν επαρκούν για τη διατήρηση μιας τακτικής σιδηροδρομικής υπηρεσίας.
Πράγματι το πρώτο τρένο που αναχώρησε από το Πακιστάν ήταν ένα τρένο ενός βαγονιού που μετέφερε καλυμμένα βαγόνια. Ωστόσο, το δεύτερο ήταν ένα μπλοκ τρένο και και τα 24 καλυμμένα βαγόνια αποτελούνταν από το ίδιο φορτίο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη ζήτηση υπηρεσιών, δεδομένου ότι το κύριο εμπόδιο με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν έχει επιλυθεί εν μέρει επειδή το τρένο δεν σταματά στη χώρα.
Το τακτικό σέρβις λέει ΤουρκίαΟ Karaismailoğlu τόνισε στην Άγκυρα ότι το τρένο ITI θα εξοικονομήσει χρόνο και κόστος σε σύγκριση με τη θαλάσσια μεταφορά 35 ημερών μεταξύ Πακιστάν και Τουρκίας και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. «Σκοπεύουμε να το κάνουμε τακτικό στη διαδικασία και να παρέχουμε ευρωπαϊκή σύνδεση διασχίζοντας το Μαρμαράι. Θα προσπαθήσουμε επίσης να διαφοροποιήσουμε το μεταφερόμενο φορτίο και να αναπτύξουμε νέους διαδρόμους συμπεριλαμβανομένων άλλων χωρών όπως το Αφγανιστάν, η Ινδία, η Κίνα και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.
Ακούγονται ρεαλιστικά όλα αυτά τα σχέδια; Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για σιδηροδρομικό εμπόριο εμπορευμάτων μεταξύ χωρών της Κεντρικής Ασίας που δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα προσέγγισης στην Ινδία και δημιουργίας νέου διαδρόμου. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύτιμη για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς η Ινδία αναζητούσε έναν τρόπο να εισέλθει στις παγκόσμιες σιδηροδρομικές εμπορευματικές γραμμές εδώ και πολύ καιρό.
Ωστόσο, ένας από τους κύριους στόχους που θα πρέπει να προσπαθήσει πρώτα να επιτύχει το τρένο ITI είναι πιθανώς η εξασφάλιση ορισμένων όγκων με προορισμό τα ανατολικά από την Ευρώπη και την Τουρκία προς το Πακιστάν. Αυτό θα διευκόλυνε το τρένο να πραγματοποιήσει πλήρεις διαδρομές μετ' επιστροφής και θα άνοιγε το δρόμο για πιο μακρινές αγορές.
railfreight.com
sidirodromikanea.blogspot.com