Μια ιδιαίτερα χαρμόσυνη είδηση για ολόκληρη την ανθρωπότητα θεωρείται αναμφισβήτητα το γεγονός πως ένας παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό κατόρθωσε να σταθεί και πάλι στα πόδια του, χάρη σε ένα εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελβετών ερευνητών.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας άνθρωπος με πλήρη κοπή του νωτιαίου μυελού, κατάφερε να περπατήσει. Χάρη στην ίδια τεχνολογία, ένας άλλος παράλυτος ασθενής κατάφερε να γίνει πατέρας.
Ο Michel Roccati έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα που είχε με τη μοτοσικλέτα του πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του κόπηκε εντελώς - και δεν είχε καθόλου αίσθηση στα πόδια του. Ωστόσο, τώρα, χάρη σε ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα (με ηλεκτρόδια που ενεργοποιούν με ηλεκτρική διέγερση τους μύες του) που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική στήλη του, ο Michel κατάφερε να ξαναπερπατήσει, έστω και με «βοήθεια».
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποτελεί θεραπεία για τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και ότι εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκη για να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην καθημερινή ζωή, εντούτοις όμως αναγνωρίζουν πως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βαθύς ύπνος: Πώς θα κοιμόσαστε βαθιά κάθε βράδυ
ΥΓΡΑΣΙΑ: Αυτές είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας
Έξι επιπλοκές της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κατοπινό καρδιαγγειακό κίνδυνο μιας γυναίκας
Δύο ασθενείς με λευχαιμία θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο για πάνω από δέκα χρόνια χάρη στην ανοσοθεραπεία CAR-T
Πρώτη φορά τέτοια αποτελέσματα
Η μελέτη στηρίχθηκε από τον Dr Ram Hariharan, σύμβουλο του Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, που εργάζεται ως ανεξάρτητος στην ερευνητική ομάδα. «Πέτυχαν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά», δήλωσε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές πριν θεωρηθεί ότι είναι αποτελεσματική θεραπεία.
Ο νωτιαίος μυελός έχει κοπεί πλήρως στην περίπτωση του Michel. Αλλά το εμφύτευμα στέλνει σήματα απευθείας στα πόδια του, που του επιτρέπουν να περπατήσει, αλλά μόνο όταν το εμφύτευμα είναι ενεργοποιημένο.
Μέχρι στιγμής εννέα άτομα έχουν πάρει το εμφύτευμα και έχουν ανακτήσει την ικανότητα να περπατούν. Σε κάθε περίπτωση, το εμφύτευμα είναι περίπλοκο σε αυτό το στάδιο να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα, καθώς το χρησιμοποιούν για να εξασκήσουν το περπάτημα, το οποίο ασκεί τους μυς τους, βελτιώνει την υγεία τους και συχνά, αποκαθιστά λίγο την ικανότητά τους για κίνηση.
Ο David M’zee ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς που έλαβαν το εμφύτευμα. Όπως και ο Michel, ήταν σε θέση να περπατήσει με το εμφύτευμα, ενώ χρησιμοποιούσε περιπατητή. Η υγεία του Ντέιβιντ βελτιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που κατάφερε να αποκτήσει ένα κοριτσάκι με τη σύντροφό του Τζανίν, κάτι που δεν ήταν δυνατό μετά το ατύχημά του, το 2010.
Μένει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία συστηματικά, ώστε να βοηθήσει παράλυτα άτομα να περπατήσουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Grégoire Courtine, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία στην École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).
«Αυτή δεν είναι μια θεραπεία για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Θα ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους. Θα τους δώσουμε την ικανότητα να στέκονται, να κάνουν κάποια βήματα. Δεν είναι αρκετά, αλλά είναι μια σημαντική βελτίωση».
Μια θεραπεία θα απαιτούσε αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, πιθανώς με θεραπείες με βλαστοκύτταρα, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας. Ο καθηγητής Courtine πιστεύει ότι η τεχνολογία εμφυτεύματός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπείες αναγέννησης νεύρων, μόλις θα είναι έτοιμες.
ΠΗΓΗ: BBC themaygeias