2022-02-08 17:48:07
Φωτογραφία για Οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν να μπουν προϊόντα τους στη λίστα του ΕΟΦ με φάρμακα που απαγορεύεται να εξάγονται



«Πάντως και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί σύμφωνα με τον κ. Βαλτά έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να πιέσουν σταματώντας τη συνεργασία με φαρμακαποθήκες που αντιλαμβάνονται ότι εξάγουν προϊόντα την ίδια στιγμή που αφήνουν τους ίδιους και τους πελάτες τους ακάλυπτους καθώς εάν οι φαρμακαποθήκες αυτές έχουν λιγότερους πελάτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παραγγέλλουν μεγάλο αριθμό προϊόντων για να τα εξάγουν.»

Οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν να μπουν προϊόντα τους στη λίστα του ΕΟΦ με φάρμακα που απαγορεύεται να εξάγονται και δεν λαμβάνουν απάντηση! Αυτό είναι ένα ακόμη από τα παράξενα που συμβαίνουν στο χώρο της ελληνικής αγοράς φαρμάκων και συνθέτουν το σκηνικό του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων που ναι μεν είναι ένα διεθνές φαινόμενο, ωστόσο οι διαστάσεις του είναι θέμα που έχει να κάνει σίγουρα και με παθογένειες της κάθε εθνικής αγοράς. Παθογένειες που στη χώρα μας φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζονται με την αποφασιστικότητα που θα έπρεπε.    

 



Το θέμα των ελλείψεων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα συνεχώς στην επικαιρότητα με κινήσεις που κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με αφορμή την κωλυσιεργία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στο να προωθήσει τη λειτουργία της πλατφόρμας που από μέρους του έχει συμφωνήσει με τον ΠΦΣ να λειτουργήσει για να καταστεί δυνατή η on line καταγραφή των ελλείψεων φαρμάκων σε όλα τα φαρμακεία της χώρας και να μπορεί επομένως ο γιατρός να πληροφορηθεί ποια φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη ώστε να πράττει αναλόγως κατά τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας.

 

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Τελευταία τέτοια κίνηση ήταν η επιστολή που έστειλε ο ΠΦΣ (εδώ) προς τον ΕΟΦ με την οποία στρέφεται κατά της επιλογής του τελευταίου να προχωρήσει στο «γκριζάρισμα φαρμάκων» (δες εδώ) πριν εν τέλει αποφασίσει την απαγόρευση των εξαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων.

Παίρνοντας στοιχεία από συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μπόρεσε να καταρτίσει μία λίστα ελλειπτικών φαρμάκων, μία «μικρή» σε σχέση με τον αριθμό των ελλείψεων, όπως ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς τη χαρακτήρισε μιλώντας στο DailyPharmaNews λίστα, που περιλαμβάνει 40 σκευάσματα τα οποία βρέθηκαν να είναι ελλειπτικά την οποία έστειλε στον ΕΟΦ. Ο  Οργανισμός ωστόσο φαίνεται να μην την έλαβε όσο θα έπρεπε υπόψιν του καθώς στην απαγόρευση που εξέδωσε έβαλε μόλις το 1/5 αυτών των φαρμάκων. Η λίστα που εξέδωσε ο ΕΟΦ σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς περιλαμβάνει μεν ελλειπτικά φάρμακα αλλά επικεντρώνεται σε μία κατηγορία αντιπηκτικών φαρμάκων και επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα ελλείψεων που έχουν καθημερινά να διαχειριστούν οι ίδιοι πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.

Από την έρευνα του θέματος όμως προκύπτει ότι τελικά αυτή η λίστα που εξέδωσε ο ΕΟΦ δεν είναι μακριά μόνο από τις καταγραφές των φαρμακοποιών καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες που ζητούν με επιστολές τους προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων τους διότι το φάρμακό τους εξάγεται σε τέτοιο βαθμό που φτάνει μέχρι και το ήμισυ της ποσότητας που η εταιρεία φέρνει στην ελληνική αγορά!

Σχολιάζοντας αυτήν την πληροφορία ο κ. Βαλτάς ο οποίος φάνηκε να είναι γνώστης αυτής της πραγματικότητας ανέφερε ότι όταν συμβαίνει από τη μία πλευρά αυτό και από την άλλη υπάρχει μία δυστοκία εκ μέρους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων να απαγορεύσει τις εξαγωγές με μία ευρύτατη λίστα αποδεδειγμένα ελλειπτικών φαρμάκων κάτι δεν πάει καλά. Κοντά σε αυτά προσθέτει και ένα ακόμη γεγονός που για τον ίδιο έχει τη σημασία του. «Για μένα η καθυστέρηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να βγάλει έστω μία λίστα απαγόρευσης εξαγωγών τι δυνατότητα έδωσε; Όλα αυτά τα φάρμακα που οι επιχειρηματίες τα είχαν στις αποθήκες τους τα εξήγαγαν κανονικότατα στο εξωτερικό».

Ακόμη όμως και η απόφαση για την απαγόρευση των εξαγωγών, έτσι όπως τέλος πάντως ήρθε, με καθυστέρηση, δεν ήταν στη λογική εκείνη που οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι μπορεί πράγματι να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Εάν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα θα πρέπει να απαγορευτούν οι εξαγωγές για πάρα πολλά σκευάσματα για ένα χρόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα» σημειώνει ο κ. Βαλτάς.

Σε ό,τι αφορά δε τη βέβαιη σε μία τέτοια περίπτωση προσφυγή των φαρμακοποιών στη δικαιοσύνη καθώς το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων είναι καθόλα νόμιμο ο κ. Βαλτάς απαντά ότι υπάρχει απάντηση και αυτή έχει να κάνει με την πρόβλεψη του νομοθέτη «ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η επάρκεια της ελληνικής αγοράς για ένα τρίμηνο. Εγώ δεν έχω δει να κάνει ελέγχους ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για να διαπιστώσει την επάρκεια των τριών μηνών».

Μία διαχρονική αιτία της απουσίας των απαραίτητων ελέγχων στην αγορά την οποία επικαλούνται οι διοικήσεις του ΕΟΦ είναι η έλλειψη προσωπικού.

Αυτό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού για τους ελέγχους, αν και θα μπορούσε σ’ έναν βαθμό να αντιμετωπιστεί μέσω της νομοθεσίας σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχει κάνει ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (δες εδώ και εδώ) είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί με κανένα τρόπο επίσημα να σταθεί, εάν πράγματι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Τι θα πει δεν έχει προσωπικό;» αναρωτιέται ο κ. Βαλτάς. «Ας ζητήσει προσωπικό όπως ζητάει ο ΕΟΠΥΥ και παίρνει συμβασιούχους φαρμακοποιούς, για να μπορέσει να κάνει τον έλεγχο που πρέπει να κάνει. Το κράτος γιατί προσλαμβάνει συνεχώς φαρμακοποιούς; Το θέμα είναι “ή θέλω να ελέγξω ή δεν θέλω να ελέγξω”. Έχω βαρεθεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από τις προηγούμενες διοικήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω  είναι ότι κάποιοι δεν θέλουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Τα ίδια άκουγα παλιά, τα ίδια ακούω και τώρα. Πάντα προτάσεις, πάντα μεγαλόπνοα σχέδια ελέγχου των φαρμακαποθηκών αλλά όταν πηγαίναμε εμείς συγκεκριμένες λύσεις που πραγματικά θα έλυναν το πρόβλημα, δυστυχώς δεν προχώραγαν. Διότι όταν λέμε ότι δεν μπορεί μία φαρμακαποθήκη να πουλά σε μία άλλη φαρμακαποθήκη το 80 και το 90%ν του κύκλου εργασιών της πρέπει κάποιος να το δει. Είναι φαρμακαποθήκη αυτή; Όχι φυσικά, δεν είναι φαρμακαποθήκη».    

Πάντως και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί σύμφωνα με τον κ. Βαλτά έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να πιέσουν σταματώντας τη συνεργασία με φαρμακαποθήκες που αντιλαμβάνονται ότι εξάγουν προϊόντα την ίδια στιγμή που αφήνουν τους ίδιους και τους πελάτες τους ακάλυπτους καθώς εάν οι φαρμακαποθήκες αυτές έχουν λιγότερους πελάτες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παραγγέλλουν μεγάλο αριθμό προϊόντων για να τα εξάγουν.

 

Σπύρος Φιλιώτης: Ζητούμε τακτικά από τον ΕΟΦ να βοηθήσει

Το DailyPharmaNews απευθύνθηκε στον κ. Σπύρο Φιλιώτη, Αντιπρόεδρο ΣΦΕΕ & Υπεύθυνο Κλινικής έρευνας, Αντιπρόεδρο & Γενικό Διευθυντή Φάρμασερβ – Λίλλυ Α.Ε.Β.Ε ζητώντας του να κάνει ένα σχόλιο για τις πληροφορίες σχετικά με φαρμακευτικές εταιρείες που ζητούν να μπουν προϊόντα τους στη λίστα του ΕΟΦ με φάρμακα που απαγορεύεται να εξάγονται. 

Ο κ. Φιλιώτης φάνηκε να μην ξαφνιάζεται. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε προσπαθώντας να διαθέσουμε επαρκή ποσότητα για τους ασθενείς στην Ελλάδα που χρειάζονται φάρμακα αλλά δυστυχώς πολύ συχνά βρισκόμαστε μπροστά σε προβλήματα και ελλείψεις για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς και ζητούμε από τον ΕΟΦ τακτικά να βοηθήσει να μείνουν τα φάρμακα στη χώρα μας γιατί οι επανεξαγωγές υφίστανται, είναι νόμιμες αλλά δημιουργούν προβλήματα για την πρόσβαση των ασθενών της χώρα στα φάρμακά μας». 

πηγή: dailypharmanews


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ