Σκέψεις στο Open για σειρά ντοκιμαντέρ με τον θαυματουργό βίο του οσίου Ιωάννη του Ρώσου
Μετά την ταινία για τον άγιο Νεκτάριο με τίτλο «Ο άνθρωπος του Θεού» και τη σειρά για τον βίο του αγίου Παϊσίου, καθώς και τη μεγάλη αποδοχή που είχαν στον κόσμο τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρή οθόνη, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι τηλεθεατές να δούν και τον βίο του οσίου Ιωάννη του Ρώσου, μια και στο Open σκέφτονται να υλοποιήσουν μια φιλόδοξη παραγωγή, που, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του καναλιού το 2023. Αυτό λοιπόν που έπεσε στο τραπέζι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι να γίνει σειρά ντοκιμαντέρ η ζωή του οσίου Ιωάννη του Ρώσου, ο βίος του οποίου αρχίζει από την Ουκρανία και καταλήγει στην Εύβοια. Φυσικά, θα πρόκειται για μεγάλη και δύσκολη παραγωγή, ενώ θα πρέπει αρχικά να βρεθούν οι σεναριογράφοι, οι σκηνοθέτες, οι τεχνικοί και το καστ που θα αποδώσουν τον βίο του θαυματουργού αγίου στη μικρή οθόνη.
Η ζωή του, άλλωστε, σε περίπτωση που αρχίσουν τα γυρίσματα, θα μπορούσε να γίνει και κινηματογραφική ταινία, που θα συγκινούσε τους απανταχού ορθόδοξους χριστιανούς.
Το ιερό σκήνωμά του παραμένει άφθαρτο στο Προκόπι Ευβοίας, ενώ είναι δεκάδες οι μαρτυρίες πιστών για τη βοήθεια που τους έχει προσφέρει στην θεραπεία ασθενειών. Ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε περίπου το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, της σημερινής Ουκρανίας, από χριστιανούς γονείς. Κατετάγη στον στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1710-1711), οπότε αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε ως σκλάβος σε Τούρκο ίππαρχο, που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας.
Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον όσιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει, όμως ο άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου. Οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στον στάβλο του αφεντικού του μαζί με τα ζώα, των οποίων τη φροντίδα τού είχε αναθέσει.
Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν τον στάβλο ο άγιος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο. Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος τη νύχτα έζησε ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος το υπόλοιπο του βίου του, έως τις 27 Μαΐου 1730, όταν κοιμήθηκε, σε ηλικία 40 ετών.
Η μεταφορά του σκηνώματός του στο Προκόπι Ευβοίας έγινε με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης» το 1924, με το οποίο, εκτός από το σκήνωμά του, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και 800 συμπατριώτες με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το 1930 άρχισε να χτίζεται ναός προς τιμήν του, ο οποίος ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλούς κόπους των πιστών, το 1951.
Πηγή Espresso
Πηγή: TVNEA.COM
tvnea