Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου η Βόρεια Ελλάδα θα καταστεί πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή, παρουσιάζει μέσω της συνέντευξής του στην έντυπη Voria, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.
Τάσος Τασιούλας
«Τα μεγάλα έργα δεν έχουν χρώματα, γίνονται για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές», τονίζει ο κ. Καραγιάννης, ενώ αναφορικά με τα δυο σημαντικά έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης, το μετρό και το FlyOver επισημαίνει ότι θα βελτιώσουν εντυπωσιακά και τους χρόνους και την ποιότητα μετακίνησης των πολιτών. Μάλιστα, ο υφυπουργός υπογραμμίζει ότι «το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει πλέον ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης, στο τέλος του 2023», ενώ το FlyOver θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια και θα λειτουργήσει χωρίς διόδια.
Ο κ. Καραγιάννης απαντά για το σύνολο των σημαντικών υποδομών της Βόρειας Ελλάδας, ενώ βάζει στην ατζέντα (σε βάση προγραμματισμού για υλοποίηση) ακόμη και το City Train στη δυτική Θεσσαλονίκη, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
Εντός του έτους ανοίγουν οι προσκλήσεις για το νέο ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας ως χώρα και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ύψος των πόρων για τις υποδομές ποιο θα είναι και πόσο από αυτό προϋπολογίζετε για τη Βόρεια Ελλάδα;
Μια από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ήταν η οργανωμένη διεκδίκηση και η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Στο πλαίσιο αυτό θα κατευθυνθεί στη Βόρεια Ελλάδα η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για μεγάλα έργα υποδομής (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης), αφού μόνο τα έργα του Υπουργείου Υποδομών και των εποπτευόμενων φορέων του, κυμαίνονται περίπου στα 5 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.Ο Βόρειος Ε-65 είναι ένα από τα δύο οδικά έργα που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το Ταμείο Ανάκαμψης που, όπως γνωρίζετε, συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία, έχει προϋπολογισμό 442 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του.Θέλω όμως να σταθώ στα δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, το Θεσσαλονίκη – Τοξότες και το Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, έργα με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ. Δύο έργα που θα αλλάξουν το τοπίο των μεταφορών τόσο για ανθρώπους όσο και για εμπορεύματα, θα αναβαθμίσουν την αξία των λιμένων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης και θα συνδέσουν τη Θράκη με τα Βαλκάνια και τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Και τα δύο αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία, αποδεικνύοντας στην πράξη τη μεγάλη συμβολή της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας στον εκσυγχρονισμό της χώρας.Αντιλαμβάνεστε ότι μετά από τις περιοριστικές πολιτικές των προηγούμενων ετών, αλλά και λανθασμένων επιλογών της περιόδου 2015-2019, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια νέα δυναμική και ενισχύει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την περιοχή.
Ποια είναι τα κύρια έργα υποδομής που έχουν δρομολογηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και σε ποιους τομείς θα δοθεί έμφαση;
Για τη Βόρεια Ελλάδα υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά διαχρονικά της προβλήματα και να την καταστήσουμε πρωταγωνίστρια στη νέα εποχή.Βασικός παρονομαστής όλων των έργων, πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας και την τόνωση της ανάπτυξης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το FlyOver και το Μετρό της Θεσσαλονίκης που θα βελτιώσουν εντυπωσιακά και τους χρόνους και την ποιότητα της μετακίνησης των πολιτών.Άλλα έργα που βελτιώνουν της ποιότητα ζωής των πολιτών είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λαχαναγορά, το Ωραιόκαστρο και την Καλαμαριά, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ.Τέτοια έργα είναι και οι 17 νέες σχολικές μονάδες στη Κεντρική Μακεδονία, υπερσύγχρονες, βιοκλιματικές και αντάξιες ώστε να στεγάσουν το πιο δραστήριο και πολύτιμο κομμάτι μίας κοινωνίας, τα παιδιά.Προχωράμε ακόμα τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ένα σημαντικό έργο για την εξυπηρέτηση μίας περιοχής που αναπτύσσεται και έχει ανάγκη από υποδομές.Το τρίτο πεδίο της παρέμβασής μας είναι τα έργα στρατηγικής σημασίας που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα ευρύτατο πλάνο έργων που αφορούν την διπλή σύνδεση, οδική και σιδηροδρομική, του 6ου προβλήτα του Λιμένα. Η κατασκευή της οδικής σύνδεσης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ ξεκινήσαμε τον διαγωνισμό και για τη σιδηροδρομική σύνδεση, έργα που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις δυνατότητες των συνδυασμένων μεταφορών αλλά και τη συνολική ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Η διπλή αυτή σύνδεση είναι σίγουρος δρόμος για την ανάπτυξη συνολικά της πόλης και την προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.
Παραμένει ως χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης το τέλος του 2023; Υπάρχει ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων λόγω νέων δικαστικών μπλόκων με τα νεώτερα ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου;
Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα εμβληματικό έργο, που το οφείλει η Πολιτεία στην πόλη και που θα αποκαταστήσει το δικαιολογημένο, σε κάποιο βαθμό, έλλειμμα εμπιστοσύνης που είχαν οι Θεσσαλονικείς όλα αυτά τα χρόνια.Ένα Μετρό, που όχι μόνο θα γίνει, αλλά και θα είναι το πιο σύγχρονο σε όλη την Ελλάδα.Είχα τις προηγούμενες μέρες την ευκαιρία να επιβλέψω από κοντά την πορεία υλοποίησης του τόσο σημαντικού και ταυτόχρονα τόσο πολύπαθου έργου και να επιβεβαιώσω ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει πλέον ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης, στο τέλος του 2023, όπως δείχνουν οι επιμέρους ρυθμοί εξέλιξης και οι ποιοτικοί δείκτες. Το ποσοστό υλοποίησης του έργου φτάνει στο 82%, ενώ για την επέκταση προς τη Καλαμαριά, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 84%.
Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των 18 υπερσύγχρονων συρμών και προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία για επιπλέον 15.Σε σχέση με πιθανές αντιδράσεις θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλέσω όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών, να κατανοήσουν ότι τα μεγάλα έργα δεν έχουν χρώματα και ότι γίνονται για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές.
Από τα πιο σημαντικά έργα που έχετε ανακοινώσει είναι το fly over στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Πότε υπολογίζετε να αρχίσουν οι εργασίες και πότε να ολοκληρωθούν;
Το FlyOver, είναι έργο που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και ωρίμασε εξ’ ολοκλήρου επί της κυβέρνησής μας και πλέον έχει προσωρινό ανάδοχο. Πρόκειται για ένα έργο ιδανικά σχεδιασμένο για τη Θεσσαλονίκη, έναν υπερσύγχρονο εναέριο αυτοκινητόδρομο, χωρίς διόδια. Μαζί με το Μετρό θα αλλάξουν την καθημερινότητα της πόλης. Τα δύο αυτά εμβληματικά έργα λύνουν το σημαντικό πρόβλημα του κυκλοφοριακού, ενώ ταυτόχρονα, προσδίδουν ξεχωριστή αίγλη στην πόλη καθώς πρόκειται για έργα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και τεχνολογίας.Οι διαδικασίες όπως διαπιστώνουν όλοι, έτρεξαν με πρωτόγνωρους ρυθμούς για την ελληνική πραγματικότητα. Στα σημαντικά οφέλη του έργου που θα κατασκευαστεί με όλες τις πράσινες και κλιματικές προδιαγραφές, είναι και η ανάδειξη του δημοσίου χώρου που θα γίνει μέσω των αναπλάσεών που θα υλοποιηθούν. Εργοτάξια θα στηθούν εντός του 2022 και το έργο έχει χρόνο κατασκευής τα τέσσερα έτη.
Έχετε ακολουθήσει ως ηγεσία του υπουργείου τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στην κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής. Γιατί πιστεύετε ότι είναι πιο αποδοτική αυτή η μέθοδος;
Με την επιλογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, η κυβέρνησή μας θέλησε αφενός να υιοθετήσει ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα αλλαγής της στρατηγικής που αφορά την υλοποίηση μεγάλων έργων και βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας.
Συνεργαζόμενοι με τον ιδιωτικό τομέα επωφελούμαστε της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του σε σημαντικούς τομείς των κατασκευών συνδυαστικά με την μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων αλλά και τη συντήρηση των έργων για τα επόμενα 20-30 έτη. Η συντήρηση είναι αυτό που διαφοροποιεί τα έργα που αντέχουν στο χρόνο από εκείνα που μοιάζουν απαξιωμένα και δυσλειτουργικά. Γι’ αυτό τον λόγο δεν είχαμε καμία ιδεοληψία στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, να προωθήσουμε ήδη 20 μεγάλα έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, που προσεγγίζει το 30% της αξίας του πλάνου έργων τα οποία σχετίζονται με τις δημόσιες υποδομές.
Με την επιλογή των έργων ΣΔΙΤ περιορίζουμε την δανειακή επιβάρυνση του Δημοσίου και κινητοποιούμε ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ διασφαλίζουμε την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του έργου, που είναι συνήθως ένα βάθος 30ετίας.
Υπάρχουν υποδομές στην κεντρική Μακεδονία οι οποίες καθυστερούν σημαντικά. Φέρνω ως παραδείγματα το ορφανό χιλιόμετρο μεταξύ Μουδανιών και Ποτίδαιας και τη σύνδεση Θέρμης-Γαλάτιστας. Γιατί καθυστέρησαν τόσο αυτά τα έργα και πότε υπολογίζετε ότι μπορούν να ολοκληρωθούν;
Είναι αλήθεια ότι στη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραλάβαμε έργα που ήταν στάσιμα και προβληματικά, αλλά πραγματικά αυτή η εικόνα έχει πλήρως αντιστραφεί. Πλέον, έχουμε διασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις, έχουν δρομολογηθεί μελέτες, έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί, έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι, έχουν ξεκινήσει εργοτάξια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «ορφανό» χιλιόμετρο της Ποτίδαιας, που σήμερα, και μετά από πολλή δουλειά μπορούμε να πούμε στους πολίτες ότι πλέον ολοκληρώνεται και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι μετακινήσεις προς τη Χαλκιδική θα μπορούν να γίνονται με ταχύτητα και ασφάλεια.
Αντίστοιχα, το Θέρμη-Γαλάτιστα, τμήμα του οποίου έχουμε ήδη παραδώσει, θα προσφέρει υψηλή οδική ασφάλεια και μείωση των χρόνων διαδρομής. Το σύνολο του έργου θα παραδοθεί το φθινόπωρο, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον Κώστα Καραμανλή δουλεύουμε από την πρώτη ημέρα πάνω σε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλάνο έργων για τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα.
Στόχος μας να αναδείξουμε τον Μητροπολιτικό της ρόλο στην ενδοχώρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης και να την καταστήσουμε πρωταγωνίστρια της νέας εποχής και πόλο προσέλκυσης καινοτόμων επενδύσεων.
Για να δείτε την έντυπη Voria σε ψηφιακή μορφή πατήστε ΕΔΩ.
voria.gr
sidirodromikanea.blogspot.com