«Ο αδενοϊός 41 θεωρείται το πιο πιθανό αίτιο αυτή τη στιγμή, παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά» είπε, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσπαθώντας να εξηγήσει από που προέρχεται η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά.
«Είναι μια εύλογη εκτίμηση, δηλαδή τα παιδιά να είναι πιο επιρρεπή σε ιούς, διότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς ιούς. Θα περίμενε κανείς αυτό να ισχύει κυρίως σε χώρες που εφάρμοσαν πολιτική μηδενικού COVID. Δηλαδή να βλέπουμε πολύ περισσότερες περιπτώσεις σε αυτές τις χώρες. Βέβαια είναι και τα καιρικά φαινόμενα που είναι διαφορετικά από ήπειρο σε ήπειρο» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.
Διαβάστε επίσης:
Μικρότερος ο κίνδυνος διαβήτη για όσους πίνουν κρασί με το φαγητό τους
«Αυτό σημαίνει ότι σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας που είχαν πολιτικές σκληρών lockdown ή στην Νέα Ισλανδία που εφάρμοσαν πολιτικές μηδενικού COVID, εκεί θα δούμε συρροή περιστατικών τέτοιου τύπου. Δεν το έχουμε δει ακόμα, πιθανόν να το δούμε σε μερικούς μήνες, σε 2-3 μήνες από τώρα. Αλλά είναι μια εύλογη υπόθεση εργασίας. Επίσης ο αδενοϊός 41 προκαλεί τέτοιες μορφές ηπατίτιδας, αλλά κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, δεν το έχουμε δει δηλαδή σε παιδιά υγιή» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Μόσιαλος είπε: «Δεν αποκλείεται η περίπτωση- αυτό το έχουν θέσει οι Ισραηλινοί γιατροί- να είχε προηγηθεί νόσηση με τον ιό του COVID, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν κιόλας. Δηλαδή έχουν πει ότι έχουν δει ότι σε αρκετές περιπτώσεις, από αυτές τις 12 που βρέθηκαν στο Ισραήλ, τα παιδιά είχαν νοσήσει με covid, περίπου 3,5 μήνες νωρίτερα».
«Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών που νοσούν δεν είχαν εμβολιαστεί»
«Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών που έχουν νοσήσει από αυτή την μορφή της ηπατίτιδας, άγνωστης μέχρι στιγμής αιτιολογίας δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Έχουμε 169 δηλωμένες περιπτώσεις τώρα σε 12 χώρες. Δυστυχώς 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει» εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.
«Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν 2 δισ. παιδιά σε όλο τον πλανήτη ηλικίας κάτω των 14 ετών. Επομένως, μιλάμε για ένα πολύ μικρό πρόβλημα ακόμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει μικρό, αλλά είναι πιθανό να μην είναι και πολύ μεγάλες οι διαστάσεις του» συμπλήρωσε.
«Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί σίγουρο ότι θα καταγραφεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας και σε άλλες χώρες, είπε μεταξύ άλλων και ανέφερε ότι “αν ο αριθμός μείνει σε αυτά τα επίπεδα, η ανησυχία δε θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή αν μιλάμε τώρα να έχουμε στη χώρα μας 20-30 τέτοιες περιπτώσεις, είναι διαφορετικό από το να έχουμε 5.000-10.000. Επομένως πρέπει να περιμένουμε λίγο» κατάληξε ο κ. Μόσιαλος.