Η αύξηση των αποτιμήσεων των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων, η «γέννηση» του πρώτου ελληνικού μονόκερου και η επώαση κάποιων ακόμα, καθώς και η ψήφος εμπιστοσύνης διεθνών επενδυτών, είναι μερικά από τα βασικά συστατικά που συνθέτουν το τελευταίο διάστημα το προφίλ του stratup οικοσυστήματος της χώρας. Ένα προφίλ που προσεγγίζει πλέον τα 8 δισ. ευρώ από τα 300 εκατ. που ήταν προ δεκαετίας. Παρά τα προαναφερθέντα θετικά βήματα βέβαια, το ελληνικό οικοσύστημα φαίνεται ότι έχει δρόμο να διανύσει ακόμα, μέχρις ότου περάσει από την «εφηβεία» στην «ενηλικίωσή» του. Δρόμος που θα πρέπει να στρωθεί με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ικανά να διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη ιδιωτών επενδυτών, ξεκλειδώνοντας ακόμα περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες των startups σε όλα τα στάδια της πορείας τους.
Το γεγονός ότι τα ελληνικά επενδυτικά ταμεία για τις startups είναι λίγα, ακόμη και για μια αγορά με τα μεγέθη της ελληνικής, έχουν υποστηρίξει κατά διαστήματα ενεργοί παίκτες του οικοσυστήματος
Να θυμίσουμε ότι τα πρώτα επενδυτικά ταμεία ξεκίνησαν το μακρινό 2012, υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου (EIF) και με κεφάλαια προερχόμενα κατά 70% από πόρους του JEREMIE Holding Fund κι από ιδιώτες επενδυτές και συνεχίστηκαν από το Equifund, η επόμενη αντίστοιχη πρωτοβουλία που ξεκίνησε με συνολική χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από το EIF και κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον 150 θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών.
Πλέον, που το Equifund φτάνει στο τέλος του έχοντας σχεδόν εξαντλήσει την επενδυτική του δραστηριότητα, οι ομάδες διαχείρισης που συμμετείχαν σ’ αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει να δημιουργούν τα επόμενα funds με κεφάλαια που προέρχονται τόσο από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές όσο κι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ).
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Marathon Ventures Capital έχει ξεκινήσει το Marathon Fund II, έχοντας αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια από 40 εκατ. ευρώ σε 70 εκατ. ευρώ, ενώ η Venture Friends έχει ήδη προχωρήσει στην σύσταση του τρίτου fund, με hard cap στα 100 εκ. ευρώ. Σε τροχιά δημιουργίας του δεύτερου fund, βρίσκεται και η ομάδα του Metavallon VC έχοντας θέσει τον αρχικό πήχη αρχικά στα 30 εκατ. ευρώ. Με αντίστοιχα κεφάλαια, τουλάχιστον για αρχή, ετοιμάζεται να κάνει τα επόμενα βήματά του και το Uni.Fund ενώ εντός του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα συσταθεί και το δεύτερο fund της Big Pi Ventures, το οποίο φιλοδοξεί τα υπό διαχείριση κεφάλαια να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Η νέα γενιά των funds δείχνει να έχει κινητοποιήσει ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια, τόσο εντός όσο κι εκτός ελληνικών συνόρων, γεγονός που αδιαμφισβήτητα διευρύνει το «αποτύπωμα» της ελληνικής startup σκηνής. Ενδεικτικό είναι για παράδειγμα το έντονο ενδιαφέρον που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από αραβικά funds για την νεοφυή επιχειρηματικότητα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη σε μια εκ των ομάδων διαχείρισης του Equifund, που έχει προχωρήσει στην σύσταση του τρίτου της fund, έχει τοποθετηθεί το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ, Mubadala, ενώ σε αναζήτηση αντίστοιχων ευκαιριών βρίσκεται και το sovereign fund του Μπαχρέιν, Mumtalakat.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για όλα τα στάδια ανάπτυξης
Η νέα γενιά των fund είναι ωστόσο το ένα συστατικό που θα πριμοδοτήσει με ανάπτυξη την εγχώρια startup σκηνή. Εξίσου βασικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα οποία σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Τσακίρη θα φτάσουν σε πρώτη φάση τα 200 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν περαιτέρω, χάρη στην δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από πόρους του ΕΣΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο να θυμίσουμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει το ειδικό ταμείο Accelerate TT, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων το οποίο θα προικοδοτηθεί με αρχικά κεφάλαια ύψους 60 εκ ευρώ για την χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.
Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, σε νέα επενδυτικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα «InnovateNow» που ανακοινώθηκε προ ημερών θα χρησιμοποιήσει πόρους που προκύπτουν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του εργαλείου Equity Platform του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Στόχος του είναι να μοχλεύσει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον από ιδιώτες επενδυτές και να πραγματοποιήσει επενδύσεις που θα τονώνουν την Ερευνα και Ανάπτυξης (R&D) και τις τεχνολογίες αιχμής. Για το λόγο αυτό οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καινοτομικά χαρακτηριστικά και να δραστηριοποιούνται σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως π.χ. της πληροφορικής, της βιοτεχνολογίας, της μικροηλεκτρονικής και να συνεισφέρουν στην παραγωγική διαδικασία μέσω ανάπτυξης Cyber-physical συστημάτων, IoT, On-demand availability of computer system resources, cognitive computing, ρομποτικών εφαρμογών, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας, genomics, cyberspace, big data analysis κλπ.
Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που παρουσιάζεται στα πρώτα βήματα μιας νεοφυούς επιχείρησης, έχει ξεκινήσει και το νέο Ταμείο Συνδεπενδύσεων με Επενδυτικούς Αγγέλους, το οποίο διαχειρίζεται η Genesis Ventures. Το ταμείο ξεκινά με προίκα 20 εκατ. ευρώ από «ανακυκλούμενα» κεφάλαια του ταμείου χαρτοφυλακίου Jeremie και έχει ήδη επενδύσει σε δύο startups, την Feel Therapeutics και την Wealthyhood, σχεδιάζοντας να επενδύσει σε οχτώ ακόμα νεοφυείς επιχειρήσεις. Στα αρχικά στάδια μιας επιχείρησης αναμένεται να συμβάλλουν και τα κίνητρα που έχουν θεσπιστεί με τη μορφή των
φοροαπαλλαγών για τους ιδιώτες που επενδύουν σε startups. Βάσει αυτών οι Επενδυτικοί Άγγελοι, αρχής γενομένης από φέτος, έχουν το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Ωστόσο ο κάθε ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να επενδύσει ποσό έως 100.000 ευρώ ανά νεοφυή επιχείρηση και έως τρεις ανά έτος, δηλ. έως 300.000 ευρώ ανά έτος.
Υπο σχεδιασμό βρίσκεται κι ένα ακόμα εργαλείο, το οποίο θα βάζει στο επίκεντρο τις θερμοκοιτίδες της χώρας. Παρότι «δύσκολος γρίφος», στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα ενισχύονται οι ομάδες των θερμοκοιτίδων, που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της ιδέας και αδυνατούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
Έμφαση δίνεται και στην περιφέρεια, με την Ελλάδα να έχει για πρώτη φορά ένα fund με γεωγραφική στόχευση εκτός Αθήνας. Ο λόγος για το TECS Capital Fund, το οποίο έχει έδρα την περιοχή της Θεσσαλονίκης και έχει πραγματοποιήσει ήδη την πρώτη του επένδυση στην εταιρεία Cyclopt, έναν πολλά υποσχόμενο τεχνοβλαστό (spinoff) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται και πρόσθετα στοχευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα μέσω της ΕΑΤ, που θα λειτουργήσουν στην αγορά τους επόμενους μήνες, κλαδικά ή σε συγκεκριμένες περιφέρειες.
Φιλόδοξες προσπάθειες γίνονται για να καλυφθούν και οι startup που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης, μέσω της συμμετοχής της χώρας μας στον πανευρωπαϊκό μηχανισμό «Scale-Up Initiative», που αφορά στη χρηματοδότηση των τεχνολογικών Scales-ups. Η χώρα μας θα συμμετάσχει σε αυτόν τον μηχανισμό που απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), τα οποία θα επενδυθούν μέσω επενδυτικών σχημάτων. Οι τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό και τον τρόπο επένδυσης των πόρων, αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως τον Σεπτέμβριο.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr