2022-04-29 23:50:47
Φωτογραφία για Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ - Δεν απειλούμε κανέναν με πυρηνικό πόλεμο
Η Ρωσία δεν θα ικετεύσει για συγχώρεση και δεν θα συνθηκολογήσει με τις κυρώσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

"Για να πιστεύει κανείς ότι αυτό το κύμα κυρώσεων θα μας κάνει να καλέσουμε σε βοήθεια και να ζητήσουμε συγχώρεση, θα πρέπει να μην ξέρει τίποτα για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας ή για το πώς να αντιμετωπίσει τη Ρωσία", δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Ακόμη, ο Λαβρόφ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος ρώτησε αν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Μαΐου.

"Θα ολοκληρωθεί μόλις εφαρμοστούν και επιτευχθούν οι στόχοι της Ρωσίας", απάντησε ο Λαβρόφ. Ταυτόχρονα, είπε, οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν κολλήσει λόγω της ασυνεπούς στάσης των αρχών του Κιέβου. "Αν ήταν ειλικρινείς οι διαπραγματευτές, αν είχαν δεσμευτεί σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί, θα μπορούσαμε να είχαμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις", υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει εγγυήσεις από μια ομάδα κρατών που περιλαμβάνει τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Γερμανία και την Τουρκία.

Κάθε αποστολή όπλων προς το Κίεβο από το εξωτερικό που βρίσκεται στο ουκρανικό έδαφος αποτελεί νόμιμο στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο ίδιος. "Κάθε αποστολή όπλων στην Ουκρανία αποτελεί νόμιμο στόχο, επειδή τα όπλα αυτά θα παραδοθούν στο καθεστώς που διεξάγει πόλεμο εναντίον του πληθυσμού του", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί μισθοφόρους στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ. "Η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ποτέ μισθοφόρους. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Σύριοι έχουν τις δικές τους ανησυχίες", δήλωσε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία χρησιμοποιεί ξένους μισθοφόρους, μεταξύ άλλων από τη Συρία, στην Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το ΝΑΤΟ, μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τους κινδύνους ενός πυρηνικού πολέμου, κάτι που δεν πρέπει να επιτραπεί, δήλωσε ακόμη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. "Δεν θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με το ΝΑΤΟ, διότι αυτό θα ήταν ένα βήμα που θα αύξανε τους κινδύνους ενός πυρηνικού πολέμου".

"Δυστυχώς, υπάρχει η αίσθηση ότι το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Πολωνία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και φυσικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ, λένε ρητά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να χάσει, η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιες έννοιες, νομίζω ότι πιστεύει ότι διεξάγει πόλεμο εναντίον κάποιου που θέλουν να νικήσουν", πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο, οι δυτικές χώρες άρχισαν να μιλούν για αυτό, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

"Με ρώτησαν αν ένας πυρηνικός πόλεμος είναι πιθανός, αν οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου έχουν αυξηθεί και αν η Ρωσία θεωρεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Απάντησα ότι από την αρχή της συνεργασίας μας με την κυβέρνηση του (πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ, τους προτείναμε να επαναβεβαιώσουν τη θέση Ρήγκαν-Γκορμπατσόφ από το 1997 ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και επομένως δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει", σημείωσε ο Λαβρόφ.

"Δεν πρόκειται για τη Ρωσία που παίζει με τις λέξεις "πυρηνικός πόλεμος". Ο (Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ) Ζελένσκι είπε τον Ιανουάριο ότι η Ουκρανία έκανε λάθος όταν εγκατέλειψε το πυρηνικό της καθεστώς. Και στη συνέχεια είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων. Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι η Βαρσοβία θα καλωσόριζε την ανάπτυξη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της και την αναδιάταξή τους από τη Γερμανία στην Πολωνία.  Δεν παίζουμε ποτέ με τέτοιες επικίνδυνες έννοιες. Ποτέ. Θα πρέπει όλοι να δεσμευτούμε στις δηλώσεις των πέντε πυρηνικών κρατών. Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να εξαπολυθεί. Αλλά οι δυτικές χώρες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κατακρίνουν τους αξιωματούχους της Ουκρανίας και της Πολωνίας που δεν βλέπουν κανένα κίνδυνο να παίζουν με τέτοιες λέξεις", τόνισε ο Λαβρόφ.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά αυτή δεν ξεκίνησε φέτος και ήταν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση που την επιδείνωσαν, υποστήριξε ο ίδιος. "Η επισιτιστική κρίση δεν συνέβη φέτος ή πριν από δύο μήνες. Ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του κορονοϊού καθώς και λανθασμένων υπολογισμών από τις δυτικές χώρες. Και, φυσικά, η σημερινή κατάσταση έχει επιδεινώσει το πρόβλημα", σημείωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία δεν μπορεί να βασίζεται στη Δύση σε θέματα στρατηγικής σημασίας, ανέφερε πείσης. "Έχουμε ήδη βγάλει το πιο σημαντικό συμπέρασμα: δεν μπορούμε να βασιστούμε στη Δύση για τίποτα, ειδικά στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας, των τροφίμων, άλλων καθημερινών αναγκών που είναι στρατηγικής σημασίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανανέωσης των σχέσεων, ενώ τόνισε τη σημασία της αυτάρκειας της Ρωσίας. "Δεν θα πούμε ποτέ ότι δεν θα διατηρήσουμε σχέσεις με κανέναν. Αν οι άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι έκαναν μεγάλο λάθος, θα προσπαθήσουμε να ανανεώσουμε τις σχέσεις στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είμαστε αυτάρκεις σε βασικούς τομείς για την ασφάλεια της χώρας μας", σημείωσε.

Η Δύση έχει ουσιαστικά κλέψει περισσότερα από 300 δισ. δολάρια από τη Ρωσία αρπάζοντας τα χρήματα που πληρώθηκαν για το φυσικό αέριο, υποστήριξε ο Λαβρόφ. "Όταν οι δυτικοί "φίλοι" μας έκλεψαν περισσότερα από 300 δισ. δολάρια από εμάς μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα έκλεψαν αυτά που οι ίδιοι πλήρωσαν για το φυσικό αέριο".

Όταν ρωτήθηκε αν η Μολδαβία θα πρέπει να ανησυχεί για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να ανησυχεί για τις προσπάθειες να την εντάξουν στο ΝΑΤΟ. "Θα πρέπει να ανησυχούν για το δικό τους μέλλον, επειδή παρασύρονται στο ΝΑΤΟ και δεν νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει την ασφάλεια της Μολδαβίας", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Ανακοινώθηκαν οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σκοπός τους είναι να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν απειλές από το έδαφος της Ουκρανίας προς τον πληθυσμό αυτό και προς τη Ρωσία. Αυτό είναι όλο", υποστήριξε.

Για τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι "περισσότεροι" από τους κύριους εταίρους της Ρωσίας συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο πληρωμής που πρότεινε η Ρωσία.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ