Η ονομασία και μόνο του καταλύμματος παραπέμπει στα ...βάθη των αιώνων, καθώς "κινστέρνα" αποκαλούνταν η δεξαμενή νερού (στέρνα) στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και του Βυζαντίου.
Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό κτίσμα με έντονα οθωμανικά, βυζαντικά και ενετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που σχετική μελέτη του Δημόκριτου τοποθετεί την χρονολογία κτίσης τους στο 1667-1874μχ
Μετά την επανάσταση του 1821 το αρχοντικό – του οποίου παλαιότερος γνωστός ιδιοκτήτης ήταν ο Ιμπραήμ Μπέης – ήρθε στην κυριότητα του ελληνικού κράτους. Το 1870 το κτήμα αγοράστηκε από την οικογένεια Καπιτσίνη. Τμήμα του συγκροτήματος κατοικήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ’70 από την Λίνα Καπιτσίνη, την τελευταία «αρχόντισσα» της Μονεμβασιάς. Μετά το 1980 το συγκρότημα άρχισε να εγκαταλείπεται, ενώ το 2002 που αγοράστηκε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, η φύση είχε αρχίσει να κυριαρχεί και να καταστρέφει το κτίριο.
Το 2006, μια ταλαντούχα ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών και σχεδιαστών ξεκίνησε την αποκατάσταση του αρχοντικού, σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους και παλαιά αλλά και ντόπια φυσικά υλικά.
Κατά το έργο αποκατάστασης ενσωματώθηκαν στοιχεία όπως κυπαρίσσια, καλάμια, μαυρόπλακες, χειροποίητα κεραμίδια από το Γεράκι, παλαιά μάρμαρα Πεντέλης, χειροποίητες σιδερένιες πόρτες στο καμίνι, παλαιά φανάρια και ποικιλία παλαιών αντικειμένων όπως πολυέλαιοι, έπιπλα κλπ.
Οι Βυζαντινοί θόλοι, ο εσωτερικός αγωγός νερού, η δεξαμενή στην εσωτερική αυλή -στην οποία οφείλεται και το όνομα του αρχοντικού- με τις 20 αμφίπλευρα τοποθετημένες κτιστές κολώνες, ο περιβάλλον χώρος έκτασης 100 στρεμμάτων στον οποίο έχουν διατηρηθεί οπωροφόρα και ελιές του 19ου αιώνα αλλά και στοιχεία της εσωτερικής διαμόρφωσης όπως η χειροποίητη δαντέλα σε τοίχους, τα διατηρητέα τζάκια και τα αυθεντικά παλιά έπιπλα και αντικείμενα, διαμορφώνουν μια πραγματικά μαγευτική ατμόσφαιρα που σε κάθε χώρο μαρτυρά την ιστορικότητα του αρχοντικού, ενώ ταυτόχρονα στους επισκέπτες του ξενοδοχείου παρέχονται όλες οι σύχρονες ανέσεις.
Αξιοσημείωτη και η γενική φιλοσοφία αυτάρκειας και βιωσιμότητας του κτήματος, όπως ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν, όταν τροφοδοτούμενο από την πηγή τρεχούμενου νερού το κτήμα "ζούσε" τους ανθρώπους που διέμεναν σε αυτό.
Τρύγος αμπελιών, παραγωγή κρασιών και τρίπουρου, συγκομιδή ελιών και παραγωγή ελαιολάδου, ζύμωμα ψωμιού, καλλιέργεια λαχανικών, βοτάνων και εσπεριδοειδών όπως και ύφανση στον παραδοσιακό αργαλειό και παραγωγή σαπουνιού είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στο κτήμα και να συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από ένα υποδειγματικό μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης.
Η κουζίνα του καταλύμματος βασίζεται ασφαλώς στα τοπικά προϊόντα και το εστιατόριο "Sterna" του ξενοδοχείου για δύο συνεχόμενες χρονιές (2021-2022) τιμήθηκε με τα βραβεία γαστρονομίας "ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ".
___________________________
(*) Τα άρθρα που αφορούν ενοικιαζόμενα καταλύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και συμπεριλαμβάνονται στην στήλη "HOME TOURS" του site μας δεν αποτελούν διαφημιστική καταχώρηση. Επιλέγονται λόγω του ενδιαφέροντος που κατά την άποψή μας παρουσιάζουν λόγω ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών - διακοσμητικών τους χαρακτηριστικών και το SoulouposeTo δεν έχει κανενός είδους εμπορική συναλλαγή - σχέση με τους ιδιοκτήτες τους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
kinsternahotel.gr