2012-06-28 13:00:46
Φωτογραφία για Απόγευμα βγαίνουν τα...μαχαίρια
Ανάμεσα σε συγκρούσεις και συμβιβασμούς αναμένεται να κινηθεί η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία ξεκινά σήμερα στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες. Σε μία από τις πιο κρίσιμες συνόδους στην ιστορία της ΕΕ οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τους μακροπρόθεσμους τρόπους για το ξεπέρασμα της κρίσης χρέους η οποία απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ωστόσο ανώτεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι εργάζονται παρασκηνιακά για την επίτευξη συμφωνίας σε βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ιταλία και την Ισπανία, δήλωναν χθες βράδυ στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι το Βερολίνο δείχνει πιο πρόθυμο να αναλάβει άμεσα δράση.

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε πρώτη φορά μετά την εγκατάστασή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων χθες το βράδυ τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά οι δηλώσεις τους ότι επιθυμούν «να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική, αύριο και πολιτική, ένωση της Ευρώπης» δεν μπορούν να κρύψουν τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί σε θέματα όπως τα ευρωομόλογα, ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η δημιουργία ταμείου εξαγοράς χρέους
. Ενθαρρυντική πάντως ήταν η δήλωση της Μέρκελ πριν από το δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν της: «Εχουμε επιτελέσει σημαντικές προόδους ως προς το σύμφωνο για την ανάπτυξη, που ευελπιστώ ότι θα εγκριθεί την Πέμπτη [σήμερα]. Μας χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη η οποία θα λειτουργεί, μια Ευρώπη της οποίας τα μέλη θα βοηθούν το ένα το άλλο».

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ. Αυτά για το ευρωπαϊκό κοινό, διότι μπροστά στο γερμανικό κοινό η Μέρκελ χρησιμοποιεί πολύ πιο σκληρή γλώσσα. Νωρίτερα χθες μιλώντας στη γερμανική Βουλή η Καγκελάριος δήλωσε ότι πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής προετοιμασμένη για καβγά. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, η Μέρκελ ανέφερε ότι «θα υπάρξουν έντονες αντιπαραθέσεις», θέτοντας και πάλι ως κόκκινη γραμμή το ευρωομόλογο. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη και εύκολη λύση στην κρίση της ευρωζώνης», δημιουργώντας αμφιβολίες για την επίτευξη ευρείας συμφωνίας. Η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι «οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητες», καθώς ήδη με τους μηχανισμούς στήριξης του ευρώ και τα προγράμματα βοήθειας οι εγγυήσεις που επωμίζεται το Βερολίνο φθάνουν στα 310 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ - στην οποία η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο - έχει μαζέψει άλλα 300 εκατομμύρια «τοξικά» κρατικά ομόλογα. «Αν παραφορτωθεί η Γερμανία, οι συνέπειες θα είναι αστάθμητες για όλη την Ευρώπη», κατέληξε στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εταίρους. Πάντως ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την κάλεσε να υποστηρίξει επειγόντως μέτρα για να περιορισθεί το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι, αν δεν συμβεί αυτό, «η νομισματική ένωση θα εκραγεί».

Αργά χθες το βράδυ ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά με τον Φρανσουά Ολάντ και συζήτησαν «τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην ευρωζώνη», σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ωστόσο με τις δύο χώρες-κλειδιά για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έρχονται αντιμέτωπες για πρώτη φορά στους 30 μήνες που διαρκεί η κρίση χρέους ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο περιέγραψε με έντονο τρόπο τα όσα διακυβεύονται σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. «Πρέπει να διευκρινίσουμε το όραμα για το πού θέλουμε να πάει η Ευρώπη και να χαράξουμε ένα ξεκάθαρο μονοπάτι για να φθάσουμε έως εκεί», προειδοποίησε.

Το προσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη προβλέπει τη μετατροπή της ευρωζώνης σε πολιτική ομοσπονδία μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια σε τέσσερις φάσεις. Οι λεπτομέρειες θα διαμορφωθούν έως το τέλος του χρόνου από τους ηγέτες αλλά και τους επικεφαλής των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών θεσμών. Θεωρείται το πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο μετά τη συμφωνία για ενιαίο νόμισμα που επιτεύχθηκε πριν από 20 χρόνια στο Μάαστριχτ.

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας μακράς, εξαντλητικής και δύσκολης μάχης που φέρνει αντιμέτωπους εκείνους που θέλουν γοργότερη ενοποίηση με επικεφαλής τους Γερμανούς και εκείνους με επικεφαλής τους Γάλλους που επιθυμούν να προστατεύσουν την εθνική τους κυριαρχία. Ολα αυτά μέσω ενός νέου κοινού υπουργείου Οικονομικών - μια πρόταση που εγείρει ενστάσεις ως προς τη δημοκρατικότητά της. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η «πολιτική ένωση» απαιτούνται μεγάλη νομοπαρασκευαστική προετοιμασία, επανεξέταση των συνθηκών της ΕΕ, αμέτρητοι καβγάδες, πιθανώς τροποποίηση του γερμανικού Συντάγματος και ίσως δημοψήφισμα στη Βρετανία, χωρίς να αποκλείεται και η αποχώρησή της από την ΕΕ.

«Αυτές οι αποφάσεις για τόσο μεγάλη οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση συνεπάγονται μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης των πολιτών μας και στον τρόπο που γίνονται οι δαπάνες», δήλωσε ο Μπαρόζο. Ολες αυτές οι προτάσεις, βέβαια, οι οποίες θα αναδείξουν τις βασικές διαφωνίες για το μέλλον της Ευρώπης, δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η ελπίδα είναι ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα καθησυχάσει τις αγορές επιδεικνύοντας πολιτική αποφασιστικότητα στην προάσπιση του κοινού νομίσματος με κάθε κόστος. Ο κίνδυνος βέβαια είναι οι ηγέτες να εμφανισθούν τόσο διχασμένοι ώστε οι αγορές να αυξήσουν τις επιθέσεις τους σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Χωρίς γαλλογερμανική συμφωνία οι προοπτικές μιας καταστρεπτικής Συνόδου είναι πολλές. Την περασμένη εβδομάδα ο Ολάντ διατύπωσε προτάσεις για τη Σύνοδο, μεταξύ των οποίων μια συμφωνία για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, οι λεπτομέρειες της οποίας αντιμετωπίστηκαν ως ανάθεμα στο Βερολίνο - κοινές εγγυήσεις για τους καταθέτες της ευρωζώνης, προστατευτικά μέτρα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς και απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών χωρίς να αυξάνεται το εθνικό χρέος. Οι Γερμανοί μπορεί να αισθάνονται την πίεση, όμως η Μέρκελ, ενόψει και των εθνικών εκλογών το 2013, θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην πατρίδα της αν υποχωρήσει.

Η ΠΡΟΤΡΟΠΗ. Φιλευρωπαίος σχολιαστής του περιοδικού «Σπίγκελ» πρότεινε πριν από λίγες ημέρες να θυσιάσει η Μέρκελ την πολιτική της καριέρα προκειμένου να σωθεί η Ευρώπη και το ευρώ. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο η γερμανική ελίτ ανησυχεί βαθιά για τη Γαλλία του Ολάντ λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στη γερμανική οικονομία, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισχύ της Κίνας, της Ινδίας ή της Βραζιλίας

Ν.Μπαστεα / ΝΕΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ