Μπορεί το κουπόνι για την επιδότηση των ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικής ίνας να τελείωσε και το υπουργείο να επεξεργάζεται νέους τρόπους να πριμοδοτήσει την ζήτηση, οι Έλληνες καταναλωτές όμως φαίνεται, για πρώτη φορά, να αντιλαμβάνονται τα οφέλη των υπερυψηλών ταχυτήτων και να στρέφονται σε αυτές, στις οικιακές του συνδέσεις.
Το παραπάνω μαρτυρούν τόσο οι αριθμοί του προγράμματος Super Fast Broadband (SFBB), μέσω του οποίου υπήρχε επιδότηση για την απόκτηση μιας σύνδεσης FTTH όσο και τα αποτελέσματα των παρόχων, βάσει των οποίων επιταχύνεται η υιοθέτηση των συνδέσεων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι.
H πορεία του SFFBΠρος επίρρωση του παραπάνω να αναφέρουμε ότι μέσω του κουπονιού επιδότησης τέτοιου τύπου συνδέσεων (SFFB), το οποίο έληξε στις 31 Μαρτίου, η οπτική ίνα έφτασε σε περίπου 134 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Παρότι το πρόγραμμα είναι ενεργό από το 2018, τα πρώτα χρόνια δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση, λόγω και του μικρού αριθμού διείσδυσης των οπτικών ινών στη χώρα μας. Για την ακρίβεια το 2018 είχαν δοθεί μόλις 193 συνδέσεις ενώ το 2019 ο αριθμός των ενεργοποιημένων συνδέσεων έφτασε τις 3.565.
Αρχής γενομένης της πανδημίας βέβαια, το σκηνικό φάνηκε να αλλάζει αισθητά, και η ζήτηση βαίνει, έκτοτε, αυξανόμενη. Για την ακρίβεια μέχρι το τέλος α’ τριμήνου του 2020 υπήρχαν 5.800 ενεργοποιημένες συνδέσεις, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 2.235 γραμμές μέσα μόλις σε 3 μήνες. Οι συνδέσεις αυτές αποτελούν σχεδόν το 5% των συνδέσεων που ενεργοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του προγράμματος και λίγο περισσότερο από 4% του συνόλου των συνδέσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του κουπονιού (ενεργές και συμβασιοποιημένες). Όλο το 2020 είχαν αιτηθεί περί τα 17.921 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για επιδοτούμενες συνδέσεις FTTH, δηλαδή το 15% του συνόλου των συνδέσεων που πραγματοποιήθηκαν στα 4 χρόνια του προγράμματος.
Η χρονιά που το πρόγραμμα γνώρισε μεγάλη άνθιση ωστόσο, ήταν το 2021. Τον προηγούμενο χρόνο καταγράφηκαν 63.843 περίπου αιτήσεις, δηλαδή το 56% των συνδέσεων που ενεργοποιήθηκαν στο σύνολο των ετών που έτρεξε το πρόγραμμα και το 47% του συνόλου των συνδέσεων (ενεργοποιημένες και συμβασιοποιημένες) που προχώρησαν μέσα σε αυτή την τετραετία (2018-α τρίμηνο 2022).
Η αύξηση έγινε ακόμα μεγαλύτερη το 2022, αφού μέσα σε μόλις τρεις μήνες - μέχρι δηλαδή και τον Μάρτιο που ολοκληρώθηκε η δράση - προχώρησαν σε ενεργοποίηση ή συμβασιοποίηση ακόμα 46.000 περίπου συνδέσεις. Την τρέχουσα χρονιά δηλαδή έκαναν χρήση του κουπονιού περί τα 15.500 νοικοκυριά κι επιχειρήσεις τον μήνα από τα 5.000 τον μήνα που έκαναν την προηγούμενη χρονιά.
Πώς προχωρά η επέκταση του FTTHΑντίστοιχα ανοδικά φαίνεται να κινούνται οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι και από πλευράς των παρόχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των συνδέσεων των παρόχων που ανακοινώνονται πραγματοποιούνται με την χρήση του κουπονιού, όχι όμως το σύνολό τους.
Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα αποτελέσματα που παρουσίασε την τρέχουσα εβδομάδα ο ΟΤΕ, στα οποία σημειώθηκε για πρώτη φορά πάνω από 10% αύξηση των συνδέσεων FTTH. Για την ακρίβεια, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, το ‘α τρίμηνο του 2022 το δίκτυο FTTH ήταν διαθέσιμο σε 634 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ η αύξηση της συνδρομητικής βάσης FTTH ήταν για πρώτη φορά διψήφια (το ποσοστό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πρόσβαση σε FTTH που είναι πελάτες της υπηρεσίας αυξήθηκε σε 12%, από 8% πέρυσι).
Για την ακρίβεια η συνδρομητική βάση πελατών FTTH του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 14 χιλιάδες στο τρίμηνο, αγγίζοντας τις 75 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνει ή και θα επιταχυνθεί, καθώς αναπτύσσεται το δίκτυο μέσα από τις επενδύσεις των παρόχων.
Σημειωτέον ότι μόνο στην περίπτωση του ΟΤΕ η επέκταση του δικτύου προσέθεσε 70 χιλιάδες γραμμές μέσα στο πρώτο τρίμηνο και 16 χιλιάδες νέες δυνητικές συνδέσεις μέσα σε ένα μήνα (από στις 634.000 που υπήρχαν στο τέλος Μαρτίου έφτασαν περίπου τις 650 χιλιάδες στα τέλη Απριλίου). Το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου FTTH μάλιστα, όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΤΕ στο τέλος του 2021, έχει στόχο να φτάσει περίπου το 1 εκατομμύριο νοικοκυριά μέχρι το τέλος του 2022.
Στην επιτάχυνση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) και μέχρι την καμπίνα (FFTC) στρέφεται και η Vodafone. Προσθέτοντας και νέες περιοχές στο υπάρχον πλάνο η εταιρεία στοχεύει να διασυνδέσει περισσότερα από 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των γραμμών της χώρας σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 4,8 εκατομμύρια.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr