Σύμφωνα με μια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνέδριο Laser & Electro-Optics (CLEO) στις 19 Μάιου, επιστήμονες έρχονται να ανεβάσουν τον πήχη για την ψηφιακή μεταφορά δεδομένων, καταφέρνοντας να στείλουν αρχεία με την εξωφρενική ταχύτητα των 1.02 petabits ανά δευτερόλεπτο μέσω μιας «προσβάσιμης» οπτικής ίνας.
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
RELATED VIDEOS
Για να πετύχουν αυτή την πραγματικά εντυπωσιακή ταχύτητα, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (NICT) της Ιαπωνίας χρησιμοποιήσαν μια οπτική ίνα πολλαπλών πυρήνων (MCF) με τυπική διάμετρο 0,125 χιλιοστά.
Για την ιστορία, το NICT κατάφερε να σπάσει για πρώτη φορά το φράγμα του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων του ενός petabit ανά δευτερόλεπτο τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά το έκανε με μια οπτική ίνα 15 πυρήνων
Πρόκειται για νέο ρεκόρ όσον αφορά την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέσω τέτοιου τύπου οπτικής ίνας και μάλιστα με μια τεχνική που είναι συμβατή με τις ήδη υπάρχουσες υποδομές του backbone του internet, σε αντίθεση με κάτι που είναι θεωρητικά εφικτό μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες.
Σε περίπτωση που χρειάζεστε λίγο περισσότερο context για να αντιληφθείτε το επίτευγμα, 1 petabite δεδομένων ανά δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 127,500 GB ανά δευτερόλεπτο. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ταχύτητα αυτή είναι αρκετή για τη μετάδοση 8K βίντεο περιεχομένου από 10 εκατομμύρια κανάλια ταυτόχρονα.
Η επίσημη ανακοίνωση του NICT επισημαίνει:
Τα 4 πυρήνων MCFs πιστεύεται ότι είναι οι πιο πιθανές από τις νέες προηγμένες οπτικές ίνες για πρώιμη εμπορική υιοθέτηση. Αυτή η επίδειξη δείχνει τις δυνατότητες μεταφοράς πληροφοριών τους και είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση backbone συστημάτων επικοινωνίας που θα υποστηρίξουν την εξέλιξη των υπηρεσιών πέρα από το 5G.
Περισσότερες πληροφορίες για την έρευνα μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr