Την Δευτέρα που μας πέρασε, η Apple (AAPL NASDAQ), η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία εταιρεία στον κόσμο (εδώ γίνεται μία σκληρή μάχη με την Aramco) έκανε ένα ακόμα βήμα για την είσοδό της στον κόσμο των fintechs, των εταιρειών δηλαδή που παρέχουν υπηρεσίες χρηματοοικονομικής φύσεως με τη βοήθεια της υψηλής τεχνολογίας (Γιατί η Apple μετατρέπεται σε εταιρεία fintech; | Liberal Markets). Οι ανακοινώσεις της δεν προκάλεσαν σημαντική έκπληξη, αφού είχαν λίγο πολύ προαναγγελθεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Η Apple δεν είναι το μοναδικό μεγαθήριο που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Τους τελευταίους μήνες έχουμε ακούσει για τις προθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, τεχνολογικών όπως η Apple και η Google (GOOGL NASDAQ) και τραπεζικών όπως η Goldman Sachs (GS NYSE) και η JPMorgan (JPM NYSE), οι οποίες ετοιμάζονται να μπουν και αυτές σε έναν τομέα στον οποίο μέχρι τώρα κυριαρχούν διάφορες εταιρείες που ξεφύτρωσαν από το πουθενά και γιγαντώθηκαν σε μερικά χρόνια
Το γιατί αξίζουν τόσο πολύ δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Δημιούργησαν έναν εντελώς νέο επιχειρηματικό τομέα που δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρια πελάτες να μεταφέρουν τα χρήματά τους από τη μία χώρα στην άλλη μέσα σε δευτερόλεπτα, μόνο με το πάτημα μερικών κουμπιών στο κινητό τους τηλέφωνο και με ελάχιστα έξοδα. Πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν μπει ποτέ τους σε τραπεζικό κατάστημα και έχουν συνηθίσει να κινούν όλα τους τα κινητά περιουσιακά στοιχεία μέσα από την οθόνη του κινητού τους. Δε χρειάζεται να πούμε πως πολλές από αυτές συνδύασαν τις πρωτοπόρες υπηρεσίες τους με την άλλη επανάσταση των τελευταίων ετών, τα κρυπτονομίσματα.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, φαινόταν πως η επέλαση των νέων fintechs θα συνεχιζόταν χωρίς προβλήματα, αφού η χρηματοδότησή τους ήταν πάρα πολύ εύκολη, είτε αυτές ήταν εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο είτε όχι. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι χρηματοδότες συνωστίζονταν έξω από τις πόρτες των εταιρειών και οι αποτιμήσεις τους ανέβαιναν κάθε φορά που εξασφάλιζαν νέα χρηματοδότηση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού και του τραπεζικού τομέα ετοίμαζαν τις κινήσεις τους περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να μπουν και αυτές στον χώρο που δημιούργησαν όλες οι fintechs, έχοντας το πλεονέκτημα της πολύ ισχυρής οικονομικής τους κατάστασης και έχοντας μελετήσει προσεκτικά όλους τους νεωτερισμούς που έχουν προσελκύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Η κατάλληλη στιγμή μάλλον ήρθε, και αυτό το βλέπουμε μπροστά μας, με τις κινήσεις των μεγάλων εταιρειών που αναφέραμε στην αρχή, να εξελίσσονται σιγά σιγά. Το γιατί η συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Η αγορά που δημιούργησαν οι fintechs είναι πλέον πολύ μεγάλη, οι πελάτες πάρα πολλά εκατομμύρια και οι υποψήφιοι πελάτες δισεκατομμύρια και το τι δουλεύει και το τι δε δουλεύει έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται. Κάτι που έχει αλλάξει πολύ την κατάσταση υπέρ των παλαιών και ισχυρών επιχειρήσεων είναι το ότι η χρηματοδότηση των νέων έχει δυσκολέψει πάρα πολύ, αφού έχει ανατραπεί σχεδόν ολοκληρωτικά το καθεστώς του εύκολου και άφθονου χρήματος που κατευθυνόταν προς τις fintechs χωρίς δισταγμό και πολλές ερωτήσεις.
Οι μετοχές όσων από αυτές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο έχουν πέσει πάρα πολύ. Στην περίπτωση της Affirm η πτώση έχει φθάσει στο 87% από τα υψηλά του 2021 ενώ η Block πέφτει κατά 70%. Όσο για αυτές που δεν είναι εισηγμένες, η εισαγωγή τους γίνεται πολύ πιο δύσκολη και η νέα χρηματοδότηση γίνεται σε πολύ χαμηλότερες αποτιμήσεις από ότι μέχρι πριν λίγους μήνες. Αυτό είδαμε πριν λίγες εβδομάδες με την Klarna. Παραμένοντας στην Klarna, πρέπει να επισημάνουμε πως πριν μερικές ημέρες απέλυσε, εντελώς απροειδοποίητα, περίπου του 10% του προσωπικού της.
Δεν αποκλείεται να δούμε παρόμοιες κινήσεις και σε άλλες fintechs, ως αποτέλεσμα της δυσκολίας στη χρηματοδότηση και της αλλαγής της στάσης των επενδυτών οι οποίοι δεν αρκούνται πλέον στην επέκταση των επιχειρήσεων αλλά ζητούν και κερδοφόρα αποτελέσματα. Σε αυτόν τον τομέα οι fintechs δεν τα πάνε φυσικά καλά, αφού οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν καταφέρει να πετύχουν κερδοφόρα αποτελέσματα μέχρι τώρα, όχι μόνο γιατί ήταν δύσκολο αλλά και γιατί... δεν τους το είχε ζητήσει κανείς!
Είναι φανερό λοιπόν πως η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων των fintechs έχει δυσκολέψει πολύ, για να μην πούμε πως κινδυνεύουν και οι μέχρι στιγμής «κατακτήσεις» τους. Πολύ λογικά λοιπόν, οι μεγάλοι που περίμεναν υπομονετικά αρχίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ο τομέας «buy now, pay later» μπορεί να είναι ο πρώτος στον οποίον θα αναμετρηθούν οι μέχρι πρότινος κυρίαρχες fintech με τους εισβολείς. Πριν δεκαπέντε μήνες, ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος είχε κάνει ένα αφιέρωμα σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο, και ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της οικονομίας. Στο διάστημα που πέρασε από τότε, ο κλάδος πραγματικά σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, αλλά με την ανάπτυξη έρχονται και κάποιες δυσκολίες, ειδικά εν μέσω ανοδικών επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού.
Το κόστος χρηματοδότησης επιχειρήσεων όπως η Klarna αυξάνεται σταθερά, καθώς οι καταθέσεις των πελατών τους παύουν να έχουν μηδενικά επιτόκια, κοστίζοντας περισσότερο στην επιχείρηση, ενώ ανεβαίνουν και τα επιτόκια δανεισμού για τις ίδιες. Ταυτόχρονα, οι αρχές κάποιων κρατών όπως η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να εντάξουν τις δραστηριότητες αυτού του κλάδου, πράγμα που πιθανώς να κάνει πιο δύσκολη την προσέλκυση πελατών. Επίσης, μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν πως μεγάλο ποσοστό των πελατών ξεπληρώνει τις δόσεις που οφείλει στις fintechs από αγορές προϊόντων και υπηρεσιών παίρνοντας δάνειο από κάποια άλλη πηγή. Είναι αρκετά λογικό να υποθέσουμε πως η απόφαση της Apple να προσφέρει και αυτή ένα προϊόν αυτού του τύπου θα φέρει ισχυρό ανταγωνισμό στον κλάδο. Ειδικά όταν ξέρουμε πως έχει αυτή τη στιγμή πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δικά της δολάρια στην τράπεζα, άρα δεν έχει καμία ουσιαστική ανάγκη χρηματοδότησης.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Affirm, ο οποίος είπε ουσιαστικά πως δεν τον απασχολεί ο ερχομός της Apple επειδή η Affirm προσφέρει στους πελάτες της ένα πολύ πιο ευρύ φάσμα προϊόντων από αυτό που ανακοίνωσε η Apple δεν ακούγονται και πολύ συνετές. Μπορεί η Apple να μη θησαυρίσει από αυτή τη δραστηριότητα, αλλά η Affirm και οι συνάδελφοί της κινδυνεύουν να δουν το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια τους αν το χρηματιστηριακό περιβάλλον δεν αλλάξει σύντομα προς το καλύτερο. Και βέβαια, αν δε σταματήσει σύντομα η επέλαση του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων και του κόστους χρηματοδότησης. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε καταστροφολόγοι, τα πράγματα δε φαίνονται και πολύ ρόδινα για τις μέχρι τώρα κυρίαρχες της αγοράς «αγοράζω τώρα, πληρώνω μετά». Όπως δείχνει και η πορεία των μετοχών κάποιων από αυτές, μαζί με τους πελάτες μπορεί να πληρώσουν και οι μέτοχοι, ειδικά αν οι πελάτες αρχίζουν να δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των οφειλών τους.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr