Έχει τύχει πολλές φορές να νιώσουμε κάποιο είδος εξάρτησης από τα τηλέφωνά μας, «σκρολάροντας» άσκοπα στο Instagram ή χαζεύοντας και σχολιάζοντας το τελευταίο σκάνδαλο που «έσκασε» στο Twitter – ακόμη κι όταν υποψιαζόμαστε ότι δεν θα έπρεπε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ο τρόπος, λοιπόν, με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συμπεριφορές μας εξαρτάται από το εάν η χρήση των μέσων αποτελεί πραγματικά εθισμό ή είναι απλώς κάποια συνήθεια που μας κάνει κακό κι εάν, τελικά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συμπεριφορές αυτές, προβαίνοντας σε κάποιες αλλαγές.
Έχουμε συνηθίσει να αναφέρουμε πολύ συχνά τη λέξη «εθισμός», αλλά λίγοι από εμάς εξαρτόμαστε πραγματικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας. Εθισμός είναι, ουσιαστικά, μια διαταραχή ευρέως φάσματος που μπορεί να είναι ήπια ή και σοβαρή και η αντιμετώπισή της ενδεχομένως να απαιτεί θεραπεία αλλά και ένα «μεγάλο διάλειμμα» από αυτό από το οποίο νιώθουμε εξαρτημένοι.
Ακόμα κι αν δεν είμαστε εθισμένοι, είναι σαφές ότι όλοι χρησιμοποιούμε πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έρευνα του Pew Research Center, το προηγούμενο έτος, έδειξε ότι το 70% των χρηστών του Facebook επισκέπτονται τον ιστότοπο σε καθημερινή βάση και σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους καθημερινούς χρήστες επισκέπτονται το εν λόγω μέσο αρκετές φορές την ημέρα.
Θα αναφερθούμε σε πέντε σημάδια που μας δείχνουν ότι κάποια συνήθεια μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό – συν συμβουλές για το πώς θα μειώσουμε τo «σκρολάρισμα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr