Η πανδημία είναι ένας αδυσώπητος αγώνας ενάντια στη Μητέρα Φύση. Τα κύματα μόλυνσης πήραν εκατομμύρια ζωές και μόνο τα εμβόλια απέτρεψαν ακόμη περισσότερους θανάτους. Τώρα, ο κορωνοϊός επιτίθεται για άλλη μια φορά, μεταλλάσσεται, και «ξεγλυστράει» από την ανοσία.
Η άφιξη της υποπαραλλαγής BA.5 θα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση ότι η γραμμή τερματισμού σε αυτόν τον αγώνα δεν φαίνεται πουθενά, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε άρθρο της Washington Post.
Τι είναι το BA.5;
Πρόκειται για την τελευταία υποπαραλλαγή της Όμικρον, που εισέβαλε στον πλανήτη στα τέλη του περασμένου έτους και προκάλεσε ένα νέο τεράστιο κύμα μόλυνσης. Μέχρι στιγμής, το BA.5 και μια στενά σχετιζόμενη παραλλαγή, το BA.4, αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% όλων των λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ και η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός νέου κύματος κρουσμάτων. Η BA.5 έχει την ικανότητα να «ξεφεύγει» από την ανοσοποίηση του οργανισμού.
Ο Eric Topol , καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Scripps Research, λέει ότι η BA.5 «είναι η χειρότερη εκδοχή του ιού που έχουμε δει». Όπως προσθέτει, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων επειδή υπάρχει ήδη μεγάλη ανοσία από το χειμερινό κύμα της Όμικρον. Αλλά υπάρχουν πτυχές αυτής της νέας παραλλαγής που αξίζει να προσέξουμε. Το εάν η BA.5 θα οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια δεν είναι ακόμη σαφές. Αλλά η γνώση ότι ο ιός εξαπλώνεται θα πρέπει να ενισχύσει την ανάγκη για τα γνωστά μέτρα πρόληψης: υψηλής ποιότητας μάσκες προσώπου, καλύτερο φιλτράρισμα και αερισμός αέρα και αποφυγή έκθεσης σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.
Σημαντικό ερώτημα είναι εαν τα επόμενα εμβόλια θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις νέες παραλλαγές. Έχει νόημα εάν αυτές έχουν εξαφανιστεί εντωμεταξύ; .Σίγουρα είναι λογικό να είσαι ευέλικτος. Αλλά ο χρόνος είναι λίγος και ποιος ξέρει ποιες έλλες παραλλαγές θα εμφανιστούν; Μακροπρόθεσμα, το κυνήγι της παραλλαγής δεν είναι ιδανικό. Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι για εμβόλια επόμενης γενιάς που θα προσφέρουν ευρεία προστασία, θα είναι πιο ανθεκτικά (με μακροχρόνια ανοσία) και που θα μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοση. Γίνεται μια μεγάλη ερευνητική προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό, αλλά η γραμμή του τερματισμού δεν είναι ακόμη ορατή.