2012-06-28 20:55:04
Φωτογραφία για Πως θα κόψετε το κάπνισμα με ένα εμβόλιο
Δεν θα ήταν φανταστικό να μπορούσατε να κόψετε το κάπνισμα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα όσο δηλαδή διαρκεί μια ένεση; Ε, λοιπόν... δεν αργεί εκείνη η ημέρα που οι καπνιστές θα μπορούν να εμβολιαστούν κατά του τσιγάρου.

Σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, οι καπνιστές στο μέλλον θα μπορούν να εμβολιάζονται ώστε να αποκτούν«ανοσία» στη νικοτίνη δηλαδή να μην αντλούν πλέον ευχαρίστηση από αυτή και έτσι να μπορούν να κόψουν ευκολότερα το κάπνισμα.

Οι ειδικοί επινόησαν ένα εμβόλιο κατά του καπνίσματος το οποίο «γεμίζει» τον οργανισμό με ένα αντίσωμα που εμποδίζει τη νικοτίνη να εισέλθει στο σώμα μας.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine», έδειξε ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης χημικής ουσίας στον εγκέφαλο μειώθηκαν κατά 85% μετά το εμβόλιο.

Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο ότι θα χρειαστούν χρόνια ερευνών προτού το εμβόλιο δοκιμαστεί στον άνθρωπο. Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ronald Crystal είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη από αυτό το εμβόλιο.


Άλλα εμβόλια κατά του καπνίσματος που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό σύστημα του καπνιστή να παράγει αντισώματα που συνδέονται με τη νικοτίνη – πρόκειται για την ίδια μέθοδο που χρησιμοποιείται και στα εμβόλια κατά των ασθενειών. Η πρόκληση για τους ειδικούς ήταν να δημιουργήσουν αντισώματα που θα εμποδίζουν τη νικοτίνη να εισέρχεται στον εγκέφαλο ώστε να παύει έτσι το κάπνισμα να μας προκαλεί ευχαρίστηση.

Οι επιστήμονες στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell είδαν το ζήτημα από μια τελείως διαφορετική γωνία: Ένα θεραπευτικό εμβόλιο που θα βασίζεται στα γονίδια.

Ένας γενετικά τροποποιημένος ιός, ο οποίος περιέχει τις… οδηγίες για την παραγωγή αντισωμάτων κατά της νικοτίνης, χρησιμοποιείται για να μολύνει το ήπαρ, μετατρέποντάς το σε ένα «εργοστάσιο» παραγωγής αντισωμάτων.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε το ποσό της νικοτίνης στον εγκέφαλο των κανονικών ποντικιών με εκείνα που είχαν εμβολιαστεί. Μετά τους έκαναν ένεση με τη νικοτίνη και διαπίστωσαν ότι τα εμβολιασμένα ποντίκια είχαν επίπεδα νικοτίνης 85% χαμηλότερα.

Οι ερευνητές πάντως τονίζουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί η ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου καθώς και αν έχει τα ίδια αποτελέσματα στον άνθρωπο.
lifezone.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ