2012-06-28 21:45:05
Φωτογραφία για Τα 4 πρώτα μέτρα του Γ. Στουρνάρα για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία
Με τέσσερις κινήσεις «εξπρές» θα επιχειρήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, μετά τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου…

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην imerisia.gr, ο κ. Στουρνάρας θέτει ως άμεσες προτεραιότητες την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 6,5 δισ. ευρώ, την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό με πολιτικές για την ανάσχεση της ύφεσης και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και τη «διαγραφή» των σεναρίων εξόδου της χώρας από το ευρώ, ώστε να βελτιωθεί η ψυχολογία στις αγορές. Στο δημοσίευμα της imerisia.gr αναφέρεται ακόμη πως ο νέος υπουργός Οικονομικών γι' αυτόν τον σκοπό άρχισε χθες έναν πρώτο γύρο επαφών και συναντήθηκε διαδοχικά με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη
. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και να υπάρξει άρτιος συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων και κυρίως των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Πιο αναλυτικά, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά κομβικής σημασίας είναι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και «αγγίζουν» πλέον τα 6,5 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα προς την τρόικα για την εκταμίευση του ποσού αυτού (στο Μνημόνιο προβλέπεται η σταδιακή αποπληρωμή τους με κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης) το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο συζητήθηκε με τον κ. Προβόπουλο, το ζητούμενο είναι να οριστούν οι όροι με τους οποίους θα γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των εγχώριων τραπεζών, ώστε να εξασφαλιστεί, όπως άλλωστε ζητά και η τρόικα, ότι αυτές δεν θα κρατικοποιηθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει και τα κονδύλια που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, καθώς στην επόμενη δόση που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF έχει προβλεφθεί η εκταμίευση 25 δισ. ευρώ γι' αυτόν τον σκοπό.

Στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος σε συνδυασμό, όμως, με παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας.

Η θέση του αυτή σχετίζεται με ένα λιγότερο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα αφήσει περιθώρια και πόρους για αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκλιμακωθεί το έλλειμμα με ύφεση άνω του 6%.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το άνοιγμα των αγορών θεωρείται ότι θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.

Με αυτές τις πολιτικές ο νέος υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και θα δείξει εμπράκτως ότι επιζητεί την παραμονή της στο ευρώ.

«Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η εξασφάλιση ρευστότητας είναι τα πιο μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο κ. Στουρνάρας στους συνεργάτες του.

Προσθέτει ότι η οικονομία μπορεί να αντιδράσει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ως συμπιεσμένο ελατήριο μετά τη μακροχρόνια κάμψη.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έγκυος ξανά η Κάτια Ζυγούλη;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έγκυος ξανά η Κάτια Ζυγούλη;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ