Είναι αναγκαίοι σχεδόν για τα πάντα ή τουλάχιστον για κάθε προϊόν της σύγχρονης τεχνολογίας, από τα έξυπνα κινητά μέχρι τα αυτοκίνητα και από τους υπολογιστές μέχρι τα πλυντήρια. Ο λόγος για τους επεξεργαστές, που εν μέσω της πανδημίας έλειψαν από τις βιομηχανίες ανά τον κόσμο εξαιτίας αρχικά των lockdowns και της μειωμένης ζήτησης και στη συνέχεια εξαιτίας του εμφράγματος στην εφοδιαστική αλυσίδα και της ιλιγγιώδους ζήτησης. Η έλλειψή τους οδήγησε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου –ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε.– σε έναν αγώνα δρόμου για την απόκτηση ισχυρής εγχώριας βιομηχανίας επεξεργαστών σε μια εποχή, που όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, χαρακτηρίζεται από την επιστροφή του οικονομικού εθνικισμού.
Η μεν Ε.Ε
Η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σχέδιο αξίας 43 δισ. ευρώ, που προβλέπει επιδοτήσεις στην εγχώρια παραγωγή.
Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η παγκόσμια βιομηχανία επεξεργαστών έχει παγιδευτεί σε μια γεωπολιτική καταιγίδα που άρχισε το 2019. Τότε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλέστηκε ζήτημα εθνικής ασφάλειας της υπερδύναμης για να καταχωρίσει σε μαύρη λίστα τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών, τη Huawei, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε προσφορά μικροεπεξεργαστών στην εταιρεία. Και προ ημερών προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία η Κίνα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, καθώς η διαφιλονικούμενη χώρα είναι έδρα της μεγαλύτερης και σημαντικότερης βιομηχανίας επεξεργαστών στον κόσμο, της TSMC, που αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγικής δυνατότητας επεξεργαστών. Με τις επιθετικές κινήσεις της, η Κίνα υπενθύμισε πρωτίστως ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από έναν μικρό αριθμό βιομηχανιών επεξεργαστών, που βρίσκονται οι περισσότερες στην Ασία, με κυριότερες την TSMC και τη νοτιοκορεατική Samsung.
Σε αντίθεση με το ρεκόρ παραγγελιών που κατέγραφε καθημερινώς εν μέσω των πρώτων κυμάτων της πανδημίας, η βιομηχανία επεξεργαστών αυτή την εποχή αντιμετωπίζει δυσκολίες. Εταιρείες όπως η αμερικανική πολυεθνική Nvidia Corp αναφέρουν μείωση των κυρίως δραστηριοτήτων τους έως και κατά 40%, ενώ η Micron Technology Inc, η μεγαλύτερη παρασκευάστρια επεξεργαστών μνήμης στις ΗΠΑ, προειδοποιεί πως η ζήτηση εξανεμίζεται σε πολλούς τομείς. Μέσα στην εβδομάδα, άλλωστε, επίσημα στοιχεία της Κίνας φέρουν την παραγωγή κυκλωμάτων επεξεργαστών να έχει μειωθεί κατά 17% μέσα στον Ιούλιο, μετά την εντυπωσιακή ανάπτυξη που γνώρισε το 2021.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr