2022-09-01 13:26:21
Φωτογραφία για Απαλλαγή στα Θρησκευτικά μόνο για «θρησκευτική συνείδηση», γράφει η Καθημερινή

 

Απαλλαγή στα Θρησκευτικά μόνο για «θρησκευτική συνείδηση»

Απαλλαγή στα Θρησκευτικά θα χορηγείται στους μαθητές μόνο για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Αυτό αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εναρμονιζόμενη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε διαφορετική κατεύθυνση κινείται η γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Ειδικότερα, με το άνοιγμα των σχολείων την 1η Σεπτεμβρίου για την προετοιμασία του νέου σχολικού έτους θα σταλεί από το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία εγκύκλιος, η οποία θα ορίζει ότι δικαίωμα να ζητήσουν εξαίρεση από τα Θρησκευτικά, επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης, έχουν μόνον οι γονείς παιδιών που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι

. Οπως ανέφεραν χθες στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, η γνωμοδότηση της Αρχής για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης επαναλαμβάνει αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις της των τελευταίων δέκα ετών. Αντίθετα, τέσσερις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (οι αποφάσεις υπ’ αριθμ. 559, 660, 1749 και 1750) αποτυπώνουν την πάγια θέση του ανωτάτου δικαστηρίου: το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για τους χριστιανούς ορθόδοξους — ως εκ τούτου απαλλαγή δικαιούνται οι άθεοι ή όσοι ανήκουν σε άλλο θρήσκευμα. «Το ΣτΕ επέβαλε με απόφασή του τη φράση “λόγοι θρησκευτικής συνείδησης” ως νόμιμη αιτιολογία απαλλαγής από τα Θρησκευτικά. Το ΣτΕ είναι ο θεσμικός ερμηνευτής του νόμου και οι αποφάσεις του δεσμεύουν την πολιτεία», τόνισαν τα ίδια στελέχη στην «Κ», εξηγώντας γιατί δεν υιοθετείται η γνώμη της Αρχής, η οποία ακολούθησε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Γνωμοδότητη της ΑΠΔΠΧ

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 1478/2022 απόφασή της, που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου, ακύρωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση (από τις 28/5/2021) κατά το μέρος που προβλέπεται η απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά, καθώς δεν προηγήθηκε της ΚΥΑ η γνώμη της ΑΠΔΠΧ για το θέμα. Στη γνωμοδότηση που ακολούθησε, η ΑΠΔΠΧ προτείνει α) η απαλλαγή να χορηγείται για «λόγους συνείδησης» και όχι «θρησκευτικής συνείδησης», λέγοντας ότι β) απαλλαγή δικαιούνται και οι ορθόδοξοι μαθητές, και πως γ) η πολιτεία οφείλει να εισαγάγει εναλλακτικό μάθημα για τους απαλλασσομένους. Η γνωμοδότηση της Αρχής προκάλεσε τις αντιδράσεις θεολόγων, όπως της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων που ανέφερε ότι η θέση της ΑΠΔΠΧ είναι αντισυνταγματική.

Ως προς το εναλλακτικό μάθημα που θα διδάσκονται οι μαθητές οι οποίοι θα πάρουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, το υπουργείο Παιδείας αλλά και η Εκκλησία της Ελλάδος μελετούν το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα δύο υπό εξέταση μαθήματα είναι η Θρησκειολογία και η Ηθική. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε χρονικό περιθώριο στο υπουργείο να αποφασίσει για το εναλλακτικό μάθημα έως το τέλος του σχολικού έτους 2022-2023. Μέχρι τότε η διεύθυνση κάθε σχολείου σε συνεργασία με τον σύλλογο των διδασκόντων θα αποφασίζουν κατά περίπτωση για τον τρόπο με τον οποίο θα απασχολούνται υποχρεωτικά οι απαλλασσόμενοι μαθητές.

Απόστολος Λακασάς - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ