Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης
Με αφορμή τη 14ηΣεπτεμβρίου 2017, ημέρα κατά την οποία παραδόθηκαν τα «κλειδιά» της έως και τότε υπό κρατική ιδιοκτησία Τρενοσέ στη Φερροβίε ντέλλο Στάτο Ιταλιάνε και η διοίκηση της σιδηροδρομικής εκμετάλλευσης στο νέο, ιδιωτικό πλέον, ιδιωτικό φορέα, η ημερομηνία αυτή είθισται να αποτελεί την ημερομηνία – αφετηρία ώστε ανά εξάμηνο να εκθέτουμε έναν απολογισμό των σιδηροδρομικών πεπραγμένων, ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε όσους σχεδιάζουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα άτυπο 6μηνιαίο «σιδηροδρομικό παρατηρητήριο», το οποίο στοχεύει και μόνον στη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Επιχειρώντας λοιπόν την «ιχνηλάτηση» στις αλλαγές οι οποίες που προέκυψαν στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 14 Μαρτίου 2022 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2022, γίνεται μια προσπάθεια παράθεσης των «αρνητικών» ειδήσεων, οι οποίες προέκυψαν στα ελληνικά σιδηροδρομικά πράγματα, οι οποίες σημαίνονται με «κίτρινο», των «θετικών», οι οποίες σημαίνονται με «πράσινο», ενώ όσες ειδήσεις κρίνονται ότι δεν αξιολογούνται ούτε αρνητικές ούτε θετικές, δηλαδή είναι μάλλον «ουδέτερες», σημαίνονται με «γαλάζιο»:
· 1Α
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_45.html#more
· 1Ουδ. Με το πρότυπο ISO: 14001 πιστοποιήθηκε η ΓΑΙAΟΣΕ για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης. Τώρα τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χαρτιά και τα πλαστικά μπουκάλια που πετούν οι υπάλληλοι στο γραφείο οδηγούνται στην ανακύκλωση; Ή ότι η Γαιαοσέ έχει αφήσει τη βλάστηση να «καταπιεί» τα κτήρια που έχει αναλάβει να διαχειριστεί; «Μπράβο» της λοιπόν!
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/iso-14001.html
· 1θ. Μετά την Alstom και η Siemens εισέρχεται στον «χορό» της κατασκευής τραίνων υδρογόνου. Αυξάνεται ο ανταγωνισμός και φυσικά αυτό θα επιφέρει αναπόφευκτα και βελτίωση της τεχνολογίας αυτού του τύπου των τραίνων:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_52.html
· 2Α. Τη… «δημιουργική ασάφεια» του Σύριζα φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει η Τρενοσέ: Καταργήσεις δρομολογίων στη γραμμή Βόλος – Λάρισα, ανακοίνωσε την Κυριακή 27.03.2022 η Τρενοσέ χωρίς να αναφέρει το λόγο της αντικατάστασης των σιδηροδρομικών δρομολογίων από αντίστοιχα λεωφορειακά χωρίς ενδιάμεσες σταθμεύσεις και χωρίς να αναφέρεται χρονοδιάγραμμα:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_930.html
· 2θ. Επιτέλους οι Σύλλογοι ξυπνάνε! Πρωινό τρένο από Δυτική Θεσσαλία προς Αθήνα ζητούν από την Τρενοσέ οι Σύλλογοι Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας και Τρικάλων. Τι να γράψουμε; Να έχουνε συνέχεια; Να βρούνε βρουν πολλούς μιμητές;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_934.html
· 3Α. Οσέ και Εργοσέ «χωρίζουν τα τσανάκια τους» αλλά τα ΣΔΙΤ που φαίνεται ότι έρχονται μάλλον δεν πρόκειται να αποβούν προς το συμφέρον του σιδηροδρόμου:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/12_25.html
· 4Α. Ενόσω στην Ελβετία δοκιμάζουν την αυτόματη ζεύξη ακόμα και σε εμπορικά σιδηροδρομικά οχήματα στην Ελλάδα δεν την έχουν εγκαταστήσει, με λίγες εξαιρέσεις, ούτε καν σε όλες τις αυτοκινητάμαξες:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_694.html
· 5Α. Από προβλήματα δεν θα μας αφήσουν να πλήξουμε και τούτο το εξάμηνο οι ελληνικές σιδηροδρομικές εταιρίες. Μάλιστα, αν δεν είχαμε προβλήματα θα έπρεπε μάλλον να τα… εφεύρουμε! Μέχρι και οι ανακοινώσεις της Χελλενικτρέιν κρίνονται προβληματικές, από το γεγονός ότι διατυπώνονται πλέον σαν… «τηλεγραφήματα»:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_388.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_85.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_15.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_39.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_930.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_37.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_67.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_80.html
Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic Με προβλήματα η κυκλοφορία στον άξονα Θεσσαλονίκης - Λάρισας (sidirodromikanea.blogspot.com)
Σιδηροδρομικά Νέα: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Πλατέως –Λιτόχωρου (sidirodromikanea.blogspot.com)
Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic train: Αμαξοστοιχίες καθηλώθηκαν λόγω φωτιάς σε Αυλώνα και Θήβα. (sidirodromikanea.blogspot.com)
Σιδηροδρομικά Νέα: Hellenic train: Επανήλθε η κυκλοφορία των τρένων μετά την διακοπή λόγω φωτιάς στα Οινόφυτα. (sidirodromikanea.blogspot.com)
· 3θ. Να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας μιας στάσης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης – Ξάνθης στην Ελευθερούπολη, ζητά ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με επιστολή του στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Χρήστο Βίνη. Ας φτάσει η σιδηροδρομική Εγνατία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ωραιόκαστρο και τα Λαγυνά και μακάρι να γίνει και μεγάλος σταθμός στην Ελευθερούπολη:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_785.html
· 6Α. Μετά από την πυρκαγιά στις αυτοκινητάμαξες ΜΑΝ2 έξω από το μηχανοστάσιο της Λάρισας το πρωινό ανήμερα των Φώτων, παρόμοιο σκηνικό με φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Μαρτίου 2022 και στις ιστορικές Linke–Hofmann οι οποίες είχαν αποτεθεί στο σιδ/κό σταθμό Διαλογής Βόλου στην περιοχή της Νεάπολης. Και να υποθέταμε ότι οι πυρκαγιές δεν δείχνουν στοχευμένες, δεν θα ήταν σαν να λέγαμε ψέματα;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/b.html
· 7Α. Ενίσχυσε η Τρενοσέ τα δρομολόγιά της το τριήμερο της 25ηςΜαρτίου με τη δρομολόγηση των, από καιρό αναμενόμενων, ETR470; Όχι φυσικά! Απλά πρόσθεσε ολίγα περισσότερα βαγόνια στα πενιχρά της δρομολόγια και έτσι χωρίς κάτι το ιδιαίτερο γιορτάσαμε αισίως τον ένα (1) χρόνο καθυστέρησης στη δρομολόγηση των ETR470:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/search?updated-max=2022-03-21T21:45:00%2B02:00&max-results=19&start=38&by-date=false
· 8Α. Ότι δεν επισκευάζεται, καίγεται και έτσι σύντομα η απομείωση της αξίας του τροχαίου υλικού της Γαιαοσέ και με τη συχνότητα των πυρκαγιών στο εγκαταλειμμένο τροχαίο υλικό το οποίο της εμπιστεύθηκε το ελληνικό δημόσιο θα φτάσει την αντίστοιχη αξία του μετάλλου σκραπ:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_88.html
· 9Α. Ματαιώσεις δρομολογίων ή η αντικατάστασή τους με λεωφορειακά χωρίς την ίδια προσφορά υπηρεσιών με τα τραίνα ανακοινώνει τον τελευταίο καιρό με μεγάλη ευκολία η Τρενοσέ/Χελλενικτρέιν:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_48.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_132.html#more
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/05/blog-post_94.html
Σιδηροδρομικά Νέα: Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Καρδίτσας: Αγανάκτηση για την κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο (sidirodromikanea.blogspot.com)
· 10Α. Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Αττικής και περιχώρων ή όπως λέμε «αποπαίδι»:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_31.html
· 11Α. Η φωτιά στο παλαιό (ή ακόμα και στο σύγχρονο) τροχαίο υλικό της διαχειρίστριας Γαιαοσέ φέρνει την πιστοποίηση ISO: 14001 για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης της εταιρίας; Όπως και να έχει το πράγμα, με το πρότυπο ISO: 14001 πιστοποιήθηκε η ΓΑΙAΟΣΕ για εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/iso-14001.html
· 4θ. Η ΡΑΣ ολοκλήρωσε την πιστοποίηση τριών εκ των τεσσάρων ευρισκομένων στην Ελλάδα συρμών ETR470 και αναμένεται από την ιδιοκτήτρια εταιρία να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία τους. Μέχρι σήμερα 29 Μαρτίου 2022 ουδεμία ανακοίνωση δεν προέβη η Τρενοσέ, αν και το Πάσχα είναι πλέον πολύ κοντά:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/etr-trenitalia-spa.html
· 12Α. Ένα περίεργο και άκρως αρνητικό φαινόμενο, τοπικοί σύλλογοι αιτούνται τη διάσωση των κτηριακών εγκαταστάσεων των σιδηροδρομικών σταθμών από τον ΟΣΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να εμπλέκουν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Έτσι όμως δεν γίνεται τίποτα:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_805.html#more
· 5θ. Ο Σύλλογος «Φίλοι Προαστιακού Πάτρας – Ένωση Πολιτών» μετά βεβαιότητας είναι ο πλέον δραστήριος και ενεργός σύλλογος φίλων του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα καθότι καλεί τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τον τοπικό προαστιακό σιδηρόδρομο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, εκτός από το ότι ζητούν και την επαύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, κυρίως εκείνων του «δεύτερου οκτάωρου». Πολλά «εύγε» λοιπόν στους Φίλους του Προαστιακού Πάτρας, ευχόμενοι να βρουν και σε άλλα μέρη, πολλούς μιμητές:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_819.html
· 13Α. Να μην ξεχάσει να «μαυρίσει» ο ελληνικό λαός τους εκπροσώπους που θα του ζητήσουν την εκλογή (ή επανεκλογή) τους οι οποίοι σκόπιμα ή… «άθελά» τους συνέργησαν στη μείωση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου ή στο αποχαρακτηρισμό σιδηροδρομικών γραμμών υπέρ του ΙΧ αυτοκινήτου στρεφόμενοι εναντίον του σιδηροδρόμου και κατ’ επέκταση εναντίων των πολιτών, αφού τους εξαναγκάζει να μετακινούνται ακριβά και ρυπογόνα με το ΙΧ αυτοκίνητό τους, σε μια περίοδο που η τιμή των καυσίμων έχει πάρει τα ύψη, εξυπηρετώντας δια αυτού του τρόπου τα συμφέροντα των ολιγαρχών, επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον με ρύπους, αυξάνοντας το κυκλοφοριακό και την ταλαιπωρία των μετακινούμενων πολιτών στους σταθμούς των διοδίων, επιβαρύνοντας μικρά οικιστικά περιβάλλοντα με το (κυρίως παράνομο) παρκάρισμα χιλιάδων ΙΧ, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα και τον χώρο εκεί με ρύπους, θόρυβο, σκόνη, κυκλοφοριακό και εν γένει συμπεριφερόμενοι ενάντια σε κάθε σχεδιασμό για την κλιματική αλλαγή που θέλει την ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών, ειδικά εκείνων της σταθερής τροχιάς:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_135.html
· 6θ. Αποκλείεται να υλοποιηθεί αλλά τουλάχιστον ας χαιρετηθεί η πρωτοβουλία: «Πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε η προμελέτη του έργου «Σιδηροδρομικός Δακτύλιος Πόλεως Κομοτηνής». Η εξέλιξη επιτρέπει την έναρξη της εκπόνησης της οριστικής μελέτης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 6 μήνες. Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, αμαξοστοιχίες μικρού διαμετρήματος(!), με μέγιστη χωρητικότητα 42 επιβατών και δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας έως 50 χλμ/ώρα, θα εκτελούν τακτικά δρομολόγια σε καθημερινή βάση συνδέοντας την πόλη της Κομοτηνής (Σταθμός ΟΣΕ) με περιφερειακές τοποθεσίες-κόμβους, όπως Πανεπιστημιούπολη, Ήφαιστος, Καρυδιά, Κικίδιο, Κόσμιο κ.λπ.:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_1.html#more
· 14Α. Αυτό που γινόταν υπό σχετική μυστικότητα πολύ καιρό τώρα, επιβεβαιώθηκε από μια διαδήλωση της τοπικής οργάνωσης του Κ.Κ.Ε. και της Κ.Ν.Ε. Αλεξανδρούπολης: Τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού και εφοδίων μετακινείται σε εμπορικούς συρμούς της Τρενοσέ από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης προς το Σβιλενγράδ Βουλγαρίας και από εκεί στα ουκρανοευρωπαϊκά σύνορα προκειμένου να λάβει χώρα ένα παγκόσμιο μακελειό άνευ προηγουμένου. Παρά τη μικρή συγκέντρωση των συγκεντρωμένων είμαι σίγουρος ότι τάσσεται μαζί τους η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ασχέτως επιλογών και πολιτικών πεποιθήσεων. Έτσι πιθανόν και να εξηγείται γιατί και παρότι οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονταν για μακρό χρονικό διάστημα για την εξαγορά της Τρενοσέ, τελικά μπήκαν ξαφνικά «σφήνα» οι Ιταλοί και την εξαγόρασαν, έστω και με το ευτελές τίμημα των 45 εκ. €. Δηλαδή, στην τελική, μήπως θεωρούν ότι μας έκαναν και χάρη δηλαδή:
https://www.youtube.com/watch?v=N8EAuf5szj4και
https://www.youtube.com/watch?v=_ZLkFKTaATA
· 15Α. Αρνητική είδηση η ανακοίνωση αντικατάστασης μιας παλιάς πεζογέφυρας από άλλη καινούργια; Μα φυσικά ναι διότι εκεί θα έπρεπε να κατασκευαστεί υπόγεια διέλευση οχημάτων και πεζών διότι πριν επεκταθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο έως την οδό Μιχαήλ Καλού στην περιοχή του Βαρδαρίου Θεσσαλονίκης ήταν η περιβόητη «στροφή Επταλόφου» που αποτελούσε την κύρια είσοδο των οχημάτων στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_27.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_69.html
· 16Α. Μπορεί το Ηράκλειο Κρήτης κάποτε να διέθετε βιομηχανικό σιδηρόδρομο, μπορεί η Κρήτη να δέχεται ετησίως ενάμισι έως δύο εκατομμύρια τουρίστες αλλά σύμφωνα με τους «κατέχοντες την τύχη των σιδηροδρομικών πραγμάτων στην χώρα μας» η Κρήτη «δεν χρειάζεται σιδηρόδρομο»!
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_38.html
· 17Α. Άνευ προηγουμένου είναι η κοροϊδία των «κατεχόντων της τύχης των σιδηροδρομικών πραγμάτων στην χώρα μας» οι οποίοι αφενός έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα – Πύργος, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα μπορούσε να εξασφαλίσει ασφαλή, άνετη, γρήγορη και οικονομική μετακίνηση επιβατών μεταξύ των δύο μεγάλων πελοποννησιακών αστικών κέντρων προσφέροντας εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης από την παρακείμενη «καρμανιόλα» εθνική οδό και τώρα που ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν τα έργα της μετατροπής της σε «κλειστό αυτοκινητόδρομο» ανακοινώθηκε ότι θα εκσυγχρονιστεί και η επιδομή της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος αλλά θα παραδοθεί χρονικά πολύ αργότερα από την παράδοση του αυτοκινητοδρόμου! Απίστευτο;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_4.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/projects.html
· 18Α. Ξεκίνησαν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου 2022 τα δρομολόγια του Μουτζούρη από τα Άνω Λεχώνια στο Πήλιο χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά σε εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού, αύξηση των δρομολογίων, μείωση του χρόνου διαδρομής, επαναλειτουργία και του υπόλοιπου μισού της διαδρομής από Βόλο έως τα Άνω Λεχώνια, χωρίς δηλαδή την παραμικρή πρόοδο! Να λέμε δηλαδή «ευτυχώς» που η Χελλενικτρέιν μας έκανε για άλλη μια χρονιά τη χάρη και επαναλειτούργησε τον Μουτζούρη ο οποίος, όπως δείχνει αποτελεί μια «μεγάλη αγγαρεία» για αυτήν. Μήπως τελικά στο σύνολό τους οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι είναι μια «μεγάλη αγγαρεία» για τη μητρική FSI αλλά «ας όψεται το Νάτο και ο Ουκρανορωσικός πόλεμος»;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_3.html
· 19Α. Διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους οι Δήμοι Αμφίκλειας - Ελάτειας και Δελφών για το απαράδεκτο περιορισμό των σιδηροδρομικών δρομολογίων μέσω της παλαιάς ορεινής όδευσης της Φθιώτιδας αλλά μάλλον «δεν ιδρώνει κανενός το αυτί». Πιθανόν να χρειάζεται να εντείνουν τις διαμαρτυρίες εκεί οι κάτοικοι, μήπως και συγκινήσουν κάποιον από τους «κατέχοντες την τύχη των σιδηροδρομικών πραγμάτων» στη χώρα μας:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_2.html
· 20Α. «Κτελ είναι, ότι θέλει κάνει»! Ταχύπλοο μεταξύ του Ηρακλείου Κρήτης και της Σαντορίνης αγόρασε πρόσφατα το Κτελ Ανατολικής Κρήτης και προτίθεται να το δρομολογήσει πολύ σύντομα! Μετά λοιπόν της είσοδο των Κτελ στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης και Αθήνας το Κτελ εισήλθε και στην ακτοπλοΐα! Μόνο το σιδηροδρομικό «κάστρο» έχει μείνει (ακόμα) αλώβητο, αλλά δεν γνωρίζω για πόσο ακόμα:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_88.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/2022.html
7θ. «Ξεπάγωσε» η επένδυση στο Εμπορευματικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο στο Θριάσιο, αλλά οι «κατέχοντες την τύχη των σιδηροδρομικών πραγμάτων στη χώρα μας» αρνούνται πεισματικά να συνδέσουν την Λαχαναγορά Αγίου Ιωάννη Ρέντη με το γειτνιάζον σιδηροδρομικό δίκτυο. Αδιαφορία, εμπάθεια, εμπαιγμός, κοροϊδία, ανισορροπία; Δεν γνωρίζω πώς να το ερμηνεύσω:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/200.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/logistics-parks.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/150.html
· 21Α. «Τρεις και ο κούκος» σε μια συγκέντρωση στο Ρίο της Πάτρας με αίτημα να υπογειοποιηθεί η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων επιπλέον των έξι χλμ. των 5,14 χλμ. που έχει αποφασιστεί ότι θα υπογειοποιηθούν και προβληματίζομαι μήπως όλος αυτός ο (ψευτο) ντόρος είναι για να μην φτάσει ποτέ το τραίνο στην πελοποννησιακή πρωτεύουσα;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_900.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/03/blog-post_386.html
· 22Α. Πολύ ασαφές το ρεπορτάζ, αναφέρει περί «αφύλακτης σιδηροδρομικής διάβασης και συγκεκριμένα επί της συμβολής των οδών Αγίου Παϊσίου και Αγίου Πορφυρίου περιοχής Καλυβίων Λαμίας», περί «δραστηριοποίησης των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν με σχετικές αναφορές και επιστολές τους στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στον Δήμο Λαμιέων (μιας και η διάβαση είναι εντός οικιστικού ιστού) να γίνει σήμανση(;) της αφύλακτης διάβασης», ότι «το αίτημά τους εισακούστηκε και ήδη οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΟΣΕ το υλοποιούν». Επαινετή η προσπάθεια των πολιτών και πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αλλά δεν μας εξηγεί κανείς για την εγκατάσταση συστήματος ΑΣΙΔ στην συγκεκριμένη αφύλακτη διάβαση ο Οσέ διέκοψε εδώ και δυο μήνες τα σιδηροδρομικά δρομολόγια Λιανοκλάδι – Λαμία – Στυλίδα; Δηλαδή οι εργασίες δεν μπορούσαν να γίνουν «με κυκλοφορία»; Εδώ όλες ανακαινίσεις σιδηροδρομικών γραμμών (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Πλατύ – Φλώρινα και Αμύνταιο – Κοζάνη, Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και αλλού) (υποτίθεται ότι) έλαβαν χώρα με ανοικτή την κυκλοφορία, μια τοποθέτηση ΑΣΙΔ δεν μπόρεσε να γίνει με «ανοικτή» τη γραμμή;;;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_93.html
· 23Α. Απαντήθηκε η με αριθμό 505/8-3-2022 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα–Ηλία Αρσένη προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Κίνδυνοι για τη λειτουργία και ασφάλεια των συρμών ETR470 της ΤΡΑΙΝΟΣΕ»., αλλά ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στην απάντησή του προς τον ερωτώντα Βουλευτή μεταξύ άλλων μίλησε και για… «γούνες»! Ευελπιστώ ότι η απάντησή του δεν εμπεριέχει κάποιο υπονοούμενο του τύπου «κάηκε η γούνα μας» από τα πολλά επεισόδια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν σε αυτού του τύπου τους συρμούς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ερωτώντος Βουλευτού, ούτε και ότι η προμήθεια των συρμών ETR470 ήταν τελικά μια αγορά «γούνινων παλτών»:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/etr-470.html
· 24Α. Η Κοζάνη και ειδικά η Πτολεμαΐδα ζητά επιτακτικά σιδηροδρομική επανασύνδεση και επανέναρξη των δρομολογίων εκεί. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι ότι τα εγκαταλειμμένα βαγόνια στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κοζάνης άρχισαν να μετακινούνται μόνα τους!
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_47.html
· 8θ. Δήμαρχοι και Δημαρχίνες να τους… «πιείς στο ποτήρι»! Η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή και ο Δήμαρχος Δήμου Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, επισκέφτηκαν σήμερα το απόγευμα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τραινοσέ Maurizio Capotorto. Το θέμα της συνάντησης ήταν η επαναφορά των δρομολογίων της παλαιάς γραμμής Τιθορέα – Λιανοκλάδι σε καθημερινή βάση, η οποία εξυπηρετούσε το μεγαλύτερο τμήμα του Βοιωτικού Κηφισού και τις περισσότερες κοινότητες των δυο Δήμων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, τονίζουν οι Π. Ταγκαλής και Αθ. Στιβακτή. Συζητήθηκαν τα δίκαια αιτήματα των Δήμων, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος δεσμεύτηκε να τα προωθήσει και να τα συζητήσει με την κυβέρνηση άμεσα. Επίσης τέθηκε ως πρόταση το θέμα της λειτουργίας πρόσθετου δρομολογίου για τη χειμερινή περίοδο που θα εξυπηρετεί τους φίλους χιονοδρόμους του Παρνασσού. Δεν έχουμε και εμείς να επαινέσουμε την πρωτοβουλία αυτών των Δημάρχων και να καλέσουμε τον κόσμο να τους ξαναστηρίξει στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι οφείλουν να «μαυρίσουν» και να αποδοκιμάσουν άλλους Δημάρχους και εκπροσώπους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και της κεντρικής πολιτικής σκηνής οι οποίοι ως μη όφειλαν ανέλαβαν πρωτοβουλίες αποχαρακτηρισμού σιδηροδρομικών δικτύων και γραμμών, δρώντας σαφώς ενάντια στο Περιβάλλον και στη λήψη μέτρων για την Κλιματική Αλλαγή και ενεργειακή κρίση:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_79.html
· 25A. «Τό ‘καψε» η Τρενοσέ: Λόγω της αναμενόμενης αύξησης της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια των τουριστικών αμαξοστοιχιών του Τραίνου του Πηλίου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρόσθεσε στην κυκλοφορία τις αμαξοστοιχίες 3800 και 3801 στο τμήμα Άνω Λεχώνια – Μηλιές τις ημερομηνίες: Παρασκευή 22 Απριλίου 2022, Δευτέρα 25 Απριλίου 2022, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 και Δευτέρα 02 Μαΐου 2022! Αντί λοιπόν να προμηθευτεί νέο σύγχρονο τροχαίο υλικό, αντί να δρομολογεί πολλαπλά δρομολόγια την ημέρα, αντί να ανοίξει και το υπόλοιπο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής από τον σιδ/κό σταθμό του Βόλου έως και τα Άνω Λεχώνια που παραμένει τόσο άδικα και τόσο αδικαιολόγητα κλειστό, η Τρενοσέ αποφάσισε να «ρίξει στάχτη» στα μάτια μας, με την δρομολόγηση τεσσάρων ζευγών δρομολογίων, ένα ανά ημέρα τα Σαββατοκύριακα προ και μετά το Πάσχα. Ε, νισάφι πια:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_54.html
· 26Α. Ζήτω! Νενικήκαμεν! Τας χείρας κροτήσατε! Να βγούμε στους δρόμους με σημαίες να το πανηγυρίσουμε! Υπεγράφη σήμερα 14.04.2022 στο Υπουργείο Μεταφορών η νέα σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Η νέα σύμβαση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας, συμφωνία για τις λεγόμενες «άγονες» σιδηροδρομικές γραμμές, προβλέπει την παροχή 50 εκ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, με αυτόματη επέκταση 5 ετών μετά το τέλος της δεκαετίας. Ορίζεται μάλιστα ρητά ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λαμβάνει την επιδότηση μόνον εφόσον πράγματι έχει εκτελέσει τα δρομολόγια στις «άγονες γραμμές». Πολυπληθέστερες και ασφαλέστερες σιδηροδρομικές υπηρεσίες, έλεγχος εκτελεσθέντων δρομολογίων, ρήτρες, σύγχρονα τραίνα αλλά και επενδύσεις φέρνει η νέα σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Με τη νέα συμφωνία για τις άγονες γραμμές, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα λαμβάνει την επιδότηση μόνο εφόσον έχει εκτελέσει τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές. Το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης θα επιστρέφει στους σιδηροδρομικούς οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς οι βασικές κατηγορίες και κατ’ έτος, είναι: μέχρι 21.000.000 για την αποζημίωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παροχή υπηρεσιών, μέχρι 19.000.000 ευρώ προς τον ΟΣΕ για τα τέλη χρήσης υποδομής, μέχρι 10.000.000 ευρώ προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ για τη μίσθωση τροχαίου υλικού. H ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεσμεύεται επίσης για την απόκτηση, υπέρ του Δημοσίου, τουλάχιστον 10 τραίνων υδρογόνου μηδενικών ρύπων, 10 νέων τραίνων για προαστιακές γραμμές και πλήρη ανακατασκευή/αναβάθμιση των συνολικά 15 Desiro – τα οποία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενοικιάζει από το Ελληνικό Δημόσιο (ΓΑΙΑΟΣΕ) – καθώς και για αναβαθμίσεις των κυριότερων αμαξοστασίων της χώρας. Οι επενδύσεις αυτές, συμπεριλαμβάνουν τα 5 ΕΤR 470, που είναι ήδη στην Ελλάδα, καθώς και την πλήρη αναβάθμιση του μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2021.Η Ελλάδα επιτέλους αποκτά σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και εξήγησε ότι με τη σύμβαση που υπεγράφη σήμερα για πρώτη φορά επιτυγχάνονται 5 πολύ σημαντικά ζητήματα: α. «πρώτον, ότι θα γίνονται δρομολόγια σε όλη τη χώρα, στο σύνολο του δικτύου μας, ακόμα και στους θεωρούμενους ως μη εμπορικούς προορισμούς. Κι αυτό πλέον θα διασφαλίζεται πραγματικά, αφού για πρώτη φορά μπαίνουν ρήτρες και κυρώσεις, β. δεύτερον, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης θα επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο για περαιτέρω ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών, γ. τρίτον, ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεσμεύεται σε πολύ συγκεκριμένες επενδύσεις με στόχο τη βελτίωση τόσο των υποδομών όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών, δ. τέταρτον, ότι οι δύο πλευρές συμφωνούμε πως όσο περισσότερο υλοποιούνται αυτές οι επενδύσεις, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει κι αυτή η νέα σύμβαση και ε. πέμπτον, προβλέπεται κίνητρο αποδοτικότητας του μηχανισμού αποζημίωσης σε περίπτωση θετικού οικονομικού αποτελέσματος». Ο δε Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την υπογραφή της σύμβασης έκανε λόγο για μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την περαιτέρω αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στη χώρα μας. «Εξέλιξη που εντάσσεται στη στρατηγική στόχευση της Κυβέρνησης για σύγχρονες σιδηροδρομικές μεταφορές σε ολόκληρη την Ελλάδα, καλύπτοντας και προορισμούς που θεωρούνται ως «μη εμπορικοί», καθώς και για ασφαλέστερες και υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών. Τραίνα θα κινούνται σε μη «εμπορικούς προορισμούς», αλλά ποια και πόσα δρομολόγια δεν μας ανήγγειλαν οι ιθύνοντες παρά την έκρηξη ενθουσιασμού τους! Να χαρούμε ή να κλάψουμε με κλάμα γοερό;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_97.html
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_64.html
· 27A. «Πολύ αρνητικά» περιγράφει εκπαιδευτικός την λειτουργία των προαστιακών δρομολογίων από τη Θεσσαλονίκη προς Λάρισα:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_17.html
· 28Α. Ήρθαν, εξέτασαν τη γραμμή μεταξύ Δράμας και Ξάνθης, παρουσία του Αναπληρωτού Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ Αθανασίου Κοτταρά εξήγγειλαν διορθωτικές παρεμβάσεις αλλά παρότι έχει παρέλθει πολύς χρόνος από τότε τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Δράμας και Αλεξανδρούπολης εξακολουθούν να γίνονται με λεωφορεία. Τελικά θα εξηγήσει κάποιος αρμόδιος τι ακριβώς φταίει και τα δρομολόγια δεν γίνονται σιδηροδρομικώς:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_96.html
· 29Α. Διαβάστε μια είδηση: Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Καλαμπάκα – Δήμητρα”. Ε, και;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_84.html
· 30Α. «Καὶ ἔσται ἡ ἐσχάτη πλάνη χείρων τῆς πρώτης (Μτ. κζ΄ 64)»: Από το 2019 ήθελε κάποιος επιβάτης να ταξιδέψει από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη; Θα έπρεπε να μετεπιβιβαστεί από τραίνο σε λεωφορείο στον σιδ/κό σταθμό της Δράμας. Με τη «νέα σύμβαση του Υπομεδί και του Υποίκ με την Τρενοσέ» προστίθεται και μια καινούργια μετεπιβίβαση από λεωφορείο σε τραίνο αυτήν τη φορά στο σιδ/κό σταθμό της Ξάνθης. «Προοδεύει» με τον καιρό η Τρενοσέ επιμηκύνοντας τόσο τον χρόνο ταξιδιού όσο και την ταλαιπωρία των επιβατών συνεπικουρούμενη από τους κρατικούς υπηρεσιακούς παράγοντες και αν αυτό δεν είναι ένα δυνατό κτύπημα στο μαλακό υπογάστριο του σιδηροδρομικού επιβάτη μπορεί να μας εξηγήσει η εταιρία αξιολόγησης που «βαθμολογεί» κάθε χρόνο «με άριστα» την Τρενοσέ, πως ακριβώς χαρακτηρίζεται; Είπαμε ότι από αυτήν την σύμβαση η Τρενοσέ θα λάβει «μόνο» 750 εκ €; Ε, είναι να μην το… «πανηγυρίσεις» αυτό;
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_32.html#more
· 31Α. Παραδόθηκε από τον ΟΣΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Ναυπλίου. Δεν μας διευκρίνισε ο ΟΣΕ αν η εν λόγω μελέτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και ως «βεντάλια» για να κάνει αέρα στο πρόσωπό του τώρα που αρχίζουν και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_154.html
· 32Α. Τσουπ, «σας την έσκασε» ο Υπουργός: Η επέκταση της «Αττικής οδού» προς Ραφήνα θα προηγηθεί της κατασκευής της αντίστοιχης επέκτασης της προαστιακής σιδ/κής γραμμής από το Αεροδρόμιο στα Σπάτα προς τη Ραφήνα. Σιγά μην εξυπηρετούσε πρώτα και μόνο τον σιδηρόδρομο:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/2023-4.html
· 33Α. Άλλη μια (άκαρπη) συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον Υπουργό Υπομεδί Κώστα Καραμανλή για την επαναλειτουργία της σιδ/κής γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο και σίγουρα ο εν λόγω Περιφερειάρχης θα μπορεί να καταλάβει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο άνθρωπος που εξήγγειλε τόσες φορές ένα έργο που τελικά δεν έγινε και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_616.html
· 34Α. Εντελώς αδικαιολόγητη και μάλλον απαράδεκτη κρίνεται η μη διενέργεια του «Μεγάλου Ευχελαίου» από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως στο κεντρικό αμαξοστάσιο του ΟΣΕ στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης. Το ερώτημα είναι γιατί το «έχαψαν» τόσο αδιαμαρτύρητα οι σιδηροδρομικοί:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_674.html
· 35Α. «Δώσε και εμένα μπάρμπα», γίνεται στον «οδοντωτό» αλλά ούτε η επέκταση του δικτύου προχωράει, ούτε η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης – σηματοδότησης, ούτε καν η αύξηση των δρομολογίων:
https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/04/blog-post_617.html
· 9θ. Υπεγράφη την Τετάρτη 04 Μαΐου 2022 η Σύμβαση του έργου που αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή καθώς και αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σιδηροδρομικός Σταθμός Λατομείου – ΒΙΠΕ – Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου. Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 82,89 εκ. € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 36 μήνες, με στόχο την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής αναβαθμισμένης με ηλεκτροκίνησης το 2025. Για το έργο έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ). Η εγκατάσταση σύγχρονων σιδηροδρομικών συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με ETCS στη γραμμή Λάρισα – Βόλος που προβλέπει το έργο, αναβαθμίζει την ασφάλεια, τη μεταφορική ικανότητα του δικτύου και την καλύτερη εξυπηρέτηση και άνεση του επιβατικού κοινού. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ηλεκτροκίνητη διασύνδεση του τμήματος με τον ήδη ηλεκτροκινούμενο άξονα ΠΑΘΕ/Π, εξυπηρετώντας τον στόχο της ΕΡΓΟΣΕ για διαλειτουργικότητα των έργων που διαχειρίζεται, τα οποία έχουν ως τελικό στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση συνολικά του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην κατασκευή νέας παραλλαγής μονής Σ.Γ. κανονικού εύρους στο τμήμα από τη Χ.Θ. 49+184 (πριν από την είσοδο του Σ.Σ. Λατομείου) έως τη Χ.Θ. 59+677 (είσοδος Σ.Σ. Βόλου) προς αντικατάσταση της υπάρχουσας μη λειτουργούσας μετρικής γραμμής στο ίδιο τμήμα. Επίσης, στην πλήρη κατασκευή του Συστήματος Ηλεκτροκίνησης που περιλαμβάνει: την Εναέρια Γραμμή Επαφής τύπου trolley για 25 kV, 50 Hz, τον Υ/Σ ισχύος έλξης Ριζόμυλου, το σύστημα Τηλεδιοίκησης – Τηλε ελέγχου της ηλεκτροκίνησης (SCADA) και την ένταξή του στο υφιστάμενο Κέντρο Τηλεδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Στην κατασκευή σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1, baseline 3. Στην κατασκευή της δομημένης καλωδίωσης για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών αναγκών κατά τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής. Στην ανακαίνιση – τακτοποίηση μέρους των γραμμών και αλλαγών στους Σ.Στ. Χάλκης, Μελίας, sidirodromikanea