2012-06-29 06:34:35
Φωτογραφία για ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 120 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης», δήλωσε ο Βαν Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση» για την οποία «θα διαθέσουμε σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να λάβουμε άμεσα μέτρα ανάπτυξης». 

Επί της ουσίας, η συμφωνία αυτή των Ευρωπαίων ηγετών για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ήταν το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα έως τώρα από τη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οι Ρομπάι και Μπαρόζο ανακοίνωσαν ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, σημειώνοντας οτι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ανάπτυξης και τόνωσης της απασχόλησης.


Την Παρασκευή, η Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στα προβλήματα της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τις δύο χώρες να απειλούν να μπλοκάρουν όλες τις διαδικασίες, εάν μέσα στο επόμενο 24ωρο δεν έχει βρεθεί άμεση λύση. Σημειώνεται ότι η Άγκελα Μέρκελ, ανέβαλε την προγραμματισμένη για τα μεσάνυχτα συνέντευξη Τύπου, καθώς θα συνεχιστούν το πρωί οι συζητήσεις για την ανάπτυξη.

Πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, εμμένει στην πάγια θέση της για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία και «περισσότερη Ευρώπη». Στο πλευρό της Γερμανίας, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία είναι επιφυλακτικές ως προς τις άμεσες λύσεις που προτείνουν η Ιταλία και η Ισπανία.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την Πέμπτη να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για να βοηθηθούν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές. "Θα ήθελα πολύ γρήγορες αποφάσεις για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις αγορές, ακόμη και αν έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες για να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους" είπε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον Ολάντ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να δώσουν υπόσταση σε "έναν αποτελεσματικό και γρήγορο μηχανισμό στήριξης και σταθεροποίησης".

Τα ταμεία οικονομικής βοήθειας της ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγγυηθούν μερικώς τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας εάν αμφότερες οι χώρες προσφέρουν εγγυήσεις υπό τη μορφή μέρους των φορολογικών εσόδων τους, ή κυβερνητικών πόρων, πρότεινε την Πέμπτη η Φινλανδία. Ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε πως τέτοιου είδους «καλυμμένα ομόλογα με αυξημένες διασφαλίσεις από τα περιουσιακά στοιχεία του εκδότη» μείωσαν τα κόστη δανεισμού της χώρας του κατά την οικονομική κρίση που αντιμετώπισε στη δεκαετία του '90 και τώρα «μπορεί να αποτελέσουν μία λύση, η οποία θα μείωνε δυνητικά τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας». 

Όπως τόνισε ο ίδιος αυτή η πρόταση αποτελεί «μέση οδό» ανάμεσα στην προοπτική να μη δοθεί κανενός είδους βοήθεια στα πλέον αδύναμα μέλη της ευρωζώνης και στην πλήρη αμοιβαιοποίηση του χρέους και δίνει μία απάντηση σε όσους «προσπαθούν να περάσουν ότι κυβερνήσεις όπως η Φινλανδία, η Γερμανία, ή η Ολλανδία συνεχίζουν να λένε μόνον όχι». Προβλέποντας πως η Ολλανδία, αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα εισφέρουν και άλλες προτάσεις, ο Στουμπ πρόσθεσε πως «πάντοτε στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής στο τέλος της ημέρας υπάρχει ένα είδος συμβιβασμού».

Σε ό,τι αφορά την ελληνική υπόθεση, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τόνισε πως η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται «δίκαιη κατανομή των κονδυλίων». 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», συμπληρώνοντας ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους θα εξαρτηθεί από τη στάση της ίδιας της χώρας.

Οι ίδιες πηγές δήλωναν νωρίτερα ότι κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, σε αντιδιαστολή με την πρόοδο που έχουν επιτύχει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Βίλφριντ Μάρτενς, επισήμανε την ανάγκη ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο.

«Χρειαζόμαστε νέες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα. 

«Στις τελευταίες εκλογές, οι Έλληνες διάλεξαν την Ευρώπη και το ευρώ. Τώρα, η διαδικασία εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων που είχε μπλοκάρει λόγω δυο προεκλογικών εκστρατειών, πρέπει να ξαναμπεί άμεσα μπροστά», προσθέτει ο Βεστερβέλε.

Από τη μεριά του, ο Γερμανός Επίτροπος, αρμόδιος για τα θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η κοινοτικοποίηση της ευθύνης για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναφέρεται στην κοινή τραπεζική εποπτεία και όχι στην έκδοση ευρωομολόγων. Ο κ. Έτινγκερ, μιλώντας νωρίτερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, επισήμανε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Τη λήψη δραστικών μέτρων για να αποτραπεί η διάλυση της Ευρωζώνης, ζήτησε παράλληλα ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπως τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

«Αποχώρηση, υποτίμηση και επανένταξη», θα πρέπει να είναι το μότο για τις χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, καθηγητή Χανς Βέρνερ Ζιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κοινοτικοποίηση του χρέους θα οδηγήσει την Ευρώπη στην κατάρρευση.

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες εμφανίζει φιλόδοξους μακροπρόθεσμους στόχους με ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης και τη διατύπωση της βούλησης για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, αλλά κινδυνεύει να προκαλέσει απογοήτευση αν δεν δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση.

Όμως, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς και οι αγορές, περιμένουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμες και άμεσες λύσεις. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σήμανε συναγερμό, προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να δανείζεται με τα επιτόκια που της επιβάλουν οι αγορές, δηλαδή άνω του 6,8%.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε έτοιμος να εργαστεί μέχρι τη νύχτα της Κυριακής, αν χρειασθεί, για να υπάρξει συμφωνία επί σειράς πειστικών λύσεων πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Τα ιταλικά επιτόκια αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση.

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι της αναλογεί, όπως όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας. Δίδεται τεράστια προσοχή στη δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη. Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα, όμως, δείχνουν ότι ζητείται ένα χέρι βοήθειας από την Ευρώπη και η ήπειρός μας πρέπει να ανταποκριθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Κορράντο Πάσσερα, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 24. 

Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης που θα αρχίσει την Παρασκευή θα είναι αφιερωμένη στους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κατάστασης της Ισπανίας, αλλα και της Ιταλίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times Deutschland, μικρή ομάδα ειδικών και έμπιστων συνεργατών ευρωπαίων ηγετών επεξεργάζεται μυστικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής.  Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, το σχέδιο έχει αντικείμενο τον βραχυπρόθεσμο κατευνασμό των αγορών, κυρίως σε σχέση με την Ισπανία και την Ιταλία και αναμένεται να συζητηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως επισημαίνεται, πάντως, ως το βράδυ της Τετάρτης, η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει.

Η σύνοδος των Βρυξελλών πρέπει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να μειωθούν τα πολύ υψηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ιταλία και να δώσει στον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι τα μέσα για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, δήλωσαν ο ιταλός Ρομάνο Πρόντι και ο βέλγος Γκι Φέρχοφστατ.

Το Βερολίνο επιμένει να αντιτίθεται στην πρόταση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να συμβάλλουν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αφού η επιτήρηση των χρηματοοικονομικών συστημάτων των κρατών-μελών της ΕΕ θα συνεχίσει να επιτελείται σε εθνικό επίπεδο, όπως ανέφερε την Πέμπτη κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο. «Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, έχουμε δηλώσει ότι το σημερινό σύστημα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν η επιτήρηση γίνεται ταυτόχρονα από τα κράτη-μέλη», είπε η πηγή αυτή.

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι υπάρχουν ήδη επαρκή εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης και ότι το Βερολίνο δεν βλέπει την ανάγκη να συζητηθούν νέα μέτρα. Ερωτηθείσα σχετικά με την Ελλάδα, η πηγή επεσήμανε ότι οι επιθεωρητές της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) δεν έχουν επιστρέψει ακόμη και άρα «είναι εντελώς αδύνατο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να δράσουν χωρίς να έχουν λάβει γνώση» της κατάστασης.

Θα ασκηθεί πίεση για τη συριακή κρίση

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση στη Συρία εφαρμόζοντας κυρώσεις βάσει μια διαδικασίας του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης της συνόδου. Η συριακή κρίση θα είναι επίσης στην ατζέντα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε συντονισμένη δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να προστεθεί πιο αποτελεσματική και σθεναρή πίεση (στη Συρία), περιλαμβανομένης της υιοθέτησης των κυρώσεων που προβλέπει το Άρθρο 7 (του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ)», επισημαίνεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης. Το Άρθρο 7 προβλέπει τόσο στρατιωτικές όσο και μη στρατιωτικές απαντήσεις σε «οποιαδήποτε απειλή στην ειρήνη, οποιαδήποτε παραβίαση της ειρήνης ή επιθετική πράξη».

Τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις για την υιοθέτηση του άρθρου αυτού, με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία να είναι μεταξύ των υποστηρικτών του. Οι μη στρατιωτικές επιλογές περιλαμβάνουν «την πλήρη ή μερική διακοπή των οικονομικών σχέσεων, κάθε είδους επικοινωνίας και των διπλωματικών σχέσεων», σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ. Παράλληλα επιτρέπει «τη χρήση ένοπλων δυνάμεων», στην περίπτωση που οι μη στρατιωτικές κυρώσεις κριθούν «ανεπαρκείς».

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να καταδικάσουν εκ νέου τη βία στη Συρία και να ζητήσουν τον τερματισμό της, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενθαρρύνουν τις ομάδες της αντιπολίτευσης να ενωθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ