Έτσι η Καλαγχόη είναι μια από τις πιο εύκολες επιλογές για να έχετε ...χρώμα στο μπαλκόνι, τον κήπο αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού όλες τις εποχές, διαλέγοντας φυτά σε κάποια από τις πολλές αποχρώσεις της αφού θα βρείτε σε όλα τα φυτώρια κόκκινες, άσπρες, κίτρινες, ροζ, μωβ, πορτοκαλί και κάποιες ελαφρά δίχρωμες ποικιλίες.
Πολύ όμορφη εμφάνιση μπορείτε να δώσετε σε γλάστρες-κασπώ τοποθετώντας μαζί φυτά διαφορετικών αποχρώσεων. Είναι από τα ιδανικότερα φυτά, λόγω του ότι τα λουλούδια της διατηρούνται για πάρα πολλές εβδομάδες, για διακόσμηση τραπεζιού. Στην κουζίνα, την τραπεζαρία σας, στο μπαλκόνι, ενώ ανήκει στα κατάλληλα είδη και για στολισμούς ειδικών περιστάσεων, γάμους-βαφτίσεις, επιλέγοντας ταιριαστές ανά περίπτωση αποχρώσεις.
Θα την φυτέψετε μόνο σε γλάστρες, όχι απευθείας στο χώμα, και επειδή το ριζικό της σύστημα είναι ασθενές, για αναπτυγμένα φυτά προτιμήστε πήλινες και όχι πλαστικές γλάστρες ώστε οι ρίζες να αναπνέουν καλύτερα.
Οι φροντίδες που απαιτεί είναι ελάχιστες και το μόνο που δεν αντέχει είναι το έντονο κρύο. Το διάστημα της βαρυχειμωνιάς σκεπάστε το φυτό με νάϋλον και τοποθετείστε το σε ένα κατά το δυνατόν προστατευμένο από την βροχή και το χιόνι σημείο ή ακόμη καλύτερα μεταφέρετε τα φυτά Καλαγχόης στο εσωτερικό του σπιτιού.
Έτσι κι αλλιώς είναι φυτό και εσωτερικού χώρου και ειδικά τα διαστήματα που "ξεκουράζεται" έως να ξανανθίσει την ευνοεί ιδιαίτερα να είναι τοποθετημένη σε ημισκιερά ή και εντελώς σκιερά-σκοτεινά σημεία. Όταν γεμίσει ξανά μπουμπούκια χρειάζεται τον ήλιο αλλά όχι άμεση έκθεση συνεχώς, ειδικά το διάστημα του καλοκαιριού, γι΄αυτό και ιδανικές τοποθεσίες για ανθισμένα φυτά είναι ημισκιερά σημεία που κάποιες μόνο ώρες της μέρας ο ήλιος είναι έντονος και ιδανικά μόνο το πρωί ή το απόγευμα.
Οι ανάγκες της σε νερό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αλλά λόγω της συνεχούς ανθοφορίας της ελαφρά αυξημένες σε σχέση με άλλα είδη παχύφυτων. Ποτίζετε μόλις το χώμα της στεγνώσει εντελώς και χωρίς να βρέχετε το φύλλωμα, φροντίστε δε να μην παραμένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας ή στο εσωτερικό του κασπώ αν εκεί έχετε τοποθετήσει γλαστράκια Καλαγχόης, για να μην σαπίζουν οι ρίζες.
Η λίπανση χωρίς να της είναι αναγκαία φυσικά και θα την ευνοήσει, όπως και κάθε είδους καλλωπιστικό, και θα αυξήσει την ανθοφορία της. Χρησιμοποιείστε ένα κοινό υγρό σκεύασμα γενικής χρήσης μια φορά τον μήνα.
Λόγω του γενικά μικρού μεγέθους της αφού και φυτά σε πλήρη ανάπτυξη δεν ξεπερνούν σε ύψος τα 20-30 εκατοστά, μπορεί θαυμάσια και να συνδυαστεί σε δοχεία φύτευσης με άλλα ψηλότερα είδη.
Το πιο σύνηθες σημάδι ότι "κάτι δεν πάει καλά με την Καλαγχόη" είναι το "κάψιμο" που μπορεί να παρουσιαστεί στα φύλλα της. Κάποια σημεία αποκτούν αρχικά καφέ χρώμα και στην συνέχεια ξεραίνονται. Αυτό που συνήθως φταίει, αν φυσικά δεν έχετε αφήσει το φυτό εντελώς απότιστο για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ή το πολύ κρύο ή ο έντονος ήλιος.
Αν παρατηρήσετε στο πάνω ή κάτω μέρος του φυλλώματος κηλίδες, αν το φυτό μοιάζει να έχει καλυφθεί από έναν ιστό σαν αράχνης κλπ. έχει προφανώς προσβληθεί από κάποια ασθένεια, κλαδέψτε τα άρρωστα σημεία και ψεκάστε με ένα κοινό αντιπαρασιτικό-εντομοκτόνο για καλλωπιστικά φυτά.
Γενικά πάντως, αν της εξασφαλίσετε κυρίως προστασία από την παγωνιά ανήκει στα φυτά που πολύ δύσκολα θα ...πεθάνουν, ακόμη και μερικώς κατεστραμμένα φυτά αν τα κλαδέψετε και τα τοποθετήσετε στο εσωτερικό του σπιτιού γρήγορα θα ...ξαναζωντανέψουν.
Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα, όπως όλα τα παχύφυτα, απλώς φυτέψτε σε μικρά γλαστράκια κλαδάκια Καλαγχόης, τοποθετείστε σε ένα σκιερό σημείο και σε 2-3 εβδομάδες θα έχουν ριζώσει.
Φυτά Καλαγχόης θα βρείτε σχεδόν όλες τις εποχές σε όλα τα φυτώρια σε ποικιλία αποχρώσεων.
soulouposeto