Πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών δεν υπάρχει μόνο στον πρωτογενή τομέα. Εκεί βέβαια μπορεί το φαινόμενο να είναι πιο έντονο, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που μαστίζονται από το φαινόμενο. Θυμόσαστε, οι περισσότεροι, τι έγινε το καλοκαίρι με τους εργαζομένους στον τουρισμό και τα μπόνους που έδιναν αρκετά ξενοδοχεία, προκειμένου να βρουν προσωπικό.
Ένας άλλος κλάδος που μαστίζεται από το φαινόμενο είναι ο κατασκευαστικός. Εκεί μάλιστα πρόβλημα υπάρχει και σε επίπεδο επιστημονικού δυναμικού, αλλά και εργατοτεχνιτών. Αρκετοί μηχανικοί τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης μετανάστευσαν, ενώ ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στους τεχνίτες, όπου επίσης έφυγαν από τη χώρα μας για να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες αλλού ή βρήκαν εργασία σε άλλους κλάδους. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται μάλιστα την επόμενη τριετία, που θα τρέχουν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σε όλη τη χώρα, να ενταθεί.
Ωστόσο δεν είναι τυχαίο που ολοένα και περισσότεροι κλάδοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Πιθανότατα έχει να κάνει και με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και με το γεγονός ότι κάποιοι κλάδοι δεν πρόσφεραν πάντοτε όσα έπρεπε ή μπορούσαν στους εργαζομένους τους. Τίθεται επίσης και το ζήτημα του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων. Αν κοιτάξει κανείς τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, θα διαπιστώσει όχι λίγες ειδικότητες που μάλλον είναι πολυτέλεια να τις διατηρούμε σε τέτοιο βαθμό και παράγουν ανέργους.
Όποια κι αν είναι η αιτία είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι.
Εφημερίδα Συνείδηση
ximeronews