Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2025|17:40:54
2022-11-15 18:46:51
Φωτογραφία για Κ.Υ. ΜΥΤΙΚΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ - Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ! Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ. Μνημονεύουμε το παρελθόν του! Επαγρυπνούμε για το παρόν και το μέλλον του!

 



Κ.Υ. ΜΥΤΙΚΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ!

Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΥΤΙΚΑ.

Μνημονεύουμε το παρελθόν του!

Επαγρυπνούμε για το παρόν και το μέλλον του!

Του Νίκου Θωμά Νταή.

σ. Συμβολαιογράφου.

Εξαίρετες εντυπώσεις και εγκωμιαστικά σχόλια, από ντόπιους και ξένους τουρίστες, ακούσαμε το καλοκαίρι για το νεοανεγερθέν σύγχρονο κτίριο του Κέντρου Υγείας Μύτικα και για την εύρυθμη, κατά το δυνατόν λειτουργία του, με τον υπάρχοντα όχι επαρκές βιοϊατρικό εξοπλισμό του!

Δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε και την ικανοποίηση για την περιφρούρηση της υγείας που αισθάνονται και οι κάτοικοι ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής μας, που 11 χρόνια περίμεναν «να πέσει το Τείχος του Βερολίνου», για να μεταστεγαστεί από την παλιά σαπισμένη προκατασκευή από το έτος 1953, από Σουηδούς δωρητές, στο νέο κτίριο.


Ο αγώνας μας όμως, δεν πρέπει να σταματήσει σ’ αυτό το στάδιο. Έχουμε χρέος και καθήκον να αγωνιστούμε δυναμικά για τον βιοιατρικό του εξοπλισμό. Πρέπει να το εξοπλίσουμε με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα: Ακτινολογικό, μικροβιολογικό, υπέρηχο κ.λπ, και να διοριστούν και γιατροί με τις αντίστοιχες ειδικότητες και άλλες ειδικότητες, καθώς και οδηγοί ασθενοφόρου (προβλέπονται 6 θέσεις) κ.λπ, βοηθητικό προσωπικό….

Νομοθετικά δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί με την αναβάθμιση του από Υγειονομικό Σταθμό σε Κέντρο Υγείας, που η σχετική Υπουργική Απόφαση έχει δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ, προβλέπονται όλες οι ειδικότητες των ιατρών και του λοιπού προσωπικού, ενώ σαν Υγειονομικός Σταθμός δεν προβλεπόταν τίποτε!

Η αναβάθμιση του σε Κέντρο Υγείας έγινε όταν ήταν Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ο συμπατριώτης μου Θεσπρωτός και οικογενειακός φίλος Αλέκος Παπαδόπουλος, στον οποίο με δημοσιεύματα μου στο Θεσπρωτικό Τύπο και Αιτ/νίας, προσωπικές επιστολές και τηλεφωνικές επικοινωνίες, έθιγα το πρόβλημα της αναβάθμισης, που καθίσταται αναγκαίο και επείγον και για τα απέναντι και πλησίον του Μύτικα νησιά μας Κάλαμο και Καστό.

Μάλιστα σε μία ομιλία του, που πραγματοποίησε στην Πρέβεζα, ενώπιον των ιατρών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ηπείρου, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνον, αποφάσισα να τον επισκεφτώ και να του θίξω το πρόβλημα.

Όταν κατέβηκε από το βήμα και αφού χαιρετηθήκαμε, τον παρακάλεσα για την επίλυση του, λέγοντάς του: «Αλέκο εμένα τι θα με κάνεις;»

Η απάντησή του ήταν άμεση: «Με έχεις τρελάνει με τα δημοσιεύματα σου, με τα γράμματα σου και με έχει τρελάνει και η γυναίκα μου κάθε πρωί, υπενθυμίζοντας μου το πρόβλημα του κυρίου Νταή»!

Απάντηση μου: «Άκουσε Αλέκο, προχθές στο λιμάνι του Μύτικα, ένα νέο παιδί από το απέναντι νησί του Καλάμου, πέθανε από το τσίμπημα σφίκας»!

Έμεινε έκπληκτος και συγκινημένος με διαβεβαίωσε: «Θα το κάνουμε Κέντρο Υγείας.»

Χωρίς καθυστερήσεις έστειλε εδώ τον Υφυπουργό Υγείας Έκτορα Νασιώκα και τον ΠΕΣΥΑΡΧΗ Δυτικής Ελλάδας τότε, Σωτήριο Θεοδωρόπουλο, με τον οποίον συνομιλούσα για το πρόβλημα, όταν υπηρετούσε στο Υπουργείο στο γραφείο του Παπαδόπουλου.

Ύστερα από την επίσκεψη τους στον τότε Υγειονομικό Σταθμό, όπου τους έγινε η υποδοχή από όλους τους τοπικούς φορείς και κατοίκους και αναπτύξαμε το πρόβλημα, συνέχισαν την επίσκεψή τους στα νησιά Κάλαμο και Καστό. Στο καΐκι τους οδήγησα εγώ και μετά από σύντομη φιλοξενία, που τους πρόσφερα στο παραλιακό χώρο του καφενείου Γαλάτη και αφού τους επέδωσα εμπεριστατωμένο γραπτό υπόμνημα, τονίζοντας και προφορικά την αναγκαιότητα της αναβάθμισης σε Κέντρο Υγείας, που θα περιφρουρήσει την υγεία στους πληθυσμούς 5 κοινοτήτων της περιοχής του Μύτικα και 3 των νήσων Καλάμου και Καστού, που βρίσκονται μακριά από τα νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, επιβιβάστηκαν στο καΐκι και αναχώρησαν για τα νησιά Κάλαμο και Καστό για να ολοκληρώσουν το σκοπό της επίσκεψής τους και να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι» την αναγκαιότητα της αναβάθμισης που χρειάζεται η περιοχή του Μύτικα, με το σύμπλεγμα των απέναντι δύο νησιών μας.

Προσωπικά με τα συνεχή δημοσιεύματα μου και με τηλεφωνικές μου επικοινωνίες, με ευκατάστατους απόδημους του εξωτερικού, κρούω τις ευαίσθητες χορδές των πατριωτικών τους αισθημάτων, να μας εφοδιάσουν με τα ιατρικά αυτά μηχανήματα, όπως έχουν κάνει οι απόδημοι της ιδιαίτερης πατρίδας μου Ηπειρώτες, που ίδρυσαν ακόμη και νοσοκομεία, όπως οι ΑΔΕΛΦΟΙ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ, όχι μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους στα Γιάννενα, αλλά και στο Μεσολόγγι που φέρει ακόμα το όνομα ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ και το οποίο και σήμερα συνεχίζει να εισπράττει βάση διαθήκης, από καταθέσεις τους σε ρούβλια στην Εθνική Τράπεζα, την οποία έχει ιδρύσει ο συμπατριώτης τους Ηπειρώτης Γεώργιος Σταύρου.

Ο Πέτρος Μπέμπης, Θεσπρωτός, ιατρός, γερουσιαστής στην Αμερικανική Γερουσία, με ερράνους μεταξύ των συμπατριωτών του, ίδρυσε το νοσοκομείο Φιλιατών.

Αυτά όλα τα γνωρίζει και ο συμπατριώτης μου Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, νομίατρος κύριος Ιωάννης Νικόπουλος, με την ενεργό συμπαράσταση του οποίου, «βάζοντας πλάτη», όπως μας διαβεβαίωνε ο ίδιος με τις συνεχείς επισκέψεις του στο Κέντρο Υγείας Μύτικα, ενώπιον των συγκεντρωμένων κατοίκων στο προαύλιο του νέου κτιρίου του Κέντρου Υγείας, επί τέλους τούτο άνοιξε και κοσμεί τον τόπο μας!

Στον αγώνα αυτό του βιοϊατρικού εξοπλισμού, οφείλουν και έχουν καθήκον και υποχρέωση να βοηθήσουν και οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, γιατί αν μείνουν αδιάφοροι, στις επερχόμενες εκλογές θα είναι δύσκολο να επισκεφθούν την περιοχή μας και να διαβούν «τη στράτα της Ζάβιτσας» οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, ούτε τη θάλασσα ο βουλευτής Λευκάδας, γιατί η θάλασσα θα αγριέψει.

Με το παρόν δημοσίευμα μου, απευθυνόμαστε και στους ευπατρίδες και ευκατάστατους απόδημους συμπατριώτες μας του εξωτερικού, αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές των πατριωτικών τους αισθημάτων, να έρθουν αρωγοί, στην προσπάθεια αυτή, εφοδιάζοντας το Κέντρο Υγείας με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.

Ας παραδειγματιστούν από τους δωρητές - ευεργέτες φίλους μας Σουηδούς, οι οποίοι ίδρυσαν το παλιό, όταν το 1953 είχαν γίνει οι σεισμοί στην Εφτάνησο και είχαν πλήξει τα απέναντί μας νησιά Κάλαμο και Καστό, αλλά και την περιοχή του Μύτικα.

Ας παραδειγματιστούν και από τους μετέπειτα δωρητές προς το Κέντρο Υγείας Μύτικα: Τον αείμνηστο εκλεκτό φίλο μου Νικόλαο Διονυσίου Χιώνη, της γνωστής εταιρείας «Αρφάνης – Χιώνης» και την οικογένειά του, που δώρισαν δύο φορές ασθενοφόρο αυτοκίνητο.

Όπως είναι γνωστό η εταιρία του, έχει αγοράσει 2.000 περίπου στρέμματα στη μεγάλη παραλιακή έκταση στη θέση «Αγριλιάς» Αρχοντοχωρίου και είχαν εκπονηθεί μελέτες για μεγάλη τουριστική επένδυση, με μεγάλη μαρίνα, που θα έδιναν μεγάλη ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή μας!

Δυστυχώς οι θάνατοι και των δύο συνεταίρων σταμάτησαν τη μεγαλόπνοη αυτή επένδυση.

Σε μία επίσκεψη του ανέφερα την έλλειψη ασθενοφόρου και ότι τους ασθενείς τους μεταφέρουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Λευκάδας με τρακτέρ, ξαπλωμένους επάνω στις πλατφόρμες τους. Συγκινημένος με διαβεβαίωσε ότι «σύντομα θα το έχετε!»

Σε δύο ημέρες μου τηλεφώνησε ότι το παρήγγειλε στη Γερμανία και είναι τέλειο, που ταξιδεύοντας, ο γιατρός μπορεί να κάνει και εγχείρηση ακόμη! Παρελήφθη στο Τελωνείο Πειραιώς. Έτσι σε δύσκολα χρόνια, εμείς είχαμε ασθενοφόρο αυτοκίνητο που άλλα Κέντρα Υγείας μεγαλύτερων περιοχών, δεν είχαν και έσωσε ζωές πολλών ανθρώπων! «ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!»

Όταν πάλιωσε αυτό το ασθενοφόρο, με συγκινητική μου επιστολή, παρακάλεσα την οικογένεια του, εις μνήμην του, να μας δωρίσει ασθενοφόρο αυτοκίνητο. Η οικογένειά του ανταποκρίθηκε και αυτή, χωρίς χρονοτριβή και το δεύτερο τούτο ασθενοφόρο παραγγέλθηκε στη Γερμανία και ύστερα από εισήγηση μου, έφτασε στο Τελωνείο Ηγουμενίτσας, γιατί στον Πειραιά είχαμε καθυστερήσεις.

Στην Ηγουμενίτσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, το παρέλαβε η σύζυγός μου με τον οδηγό του ασθενοφόρου Χαράλαμπο Λιβιτσάνη και τον αείμνηστο Θεόδωρο Τσάκαλη, εκπρόσωπο του Δήμου επί δημαρχίας του αείμνηστου Πυθαγόρα Σαμαρά, σαν κοινοτικός σύμβουλος.

Για να υπογραφεί η αποδοχή δωρεάς, έπρεπε να καταβάλει ο δωρεοδόχος για ΦΠΑ το ποσό των 9.200 ευρώ, το οποίο πλήρωσε και αυτό η οικογένεια Χιώνη! Αυτό υπάρχει και σήμερα και τα δύο μαζί έχουν σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές!

Επίσης στους δωρητές συγκαταλέγονται ο γνωστός μας επιχειρηματίας Κώστας Αυδής, που έχει δωρίσει ένα ημιφορτηγό αυτοκίνητο για τις άλλες ανάγκες του Κέντρου Υγείας!

Ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Αχελώος» Κώστας Μπόκας, που τελευταία δώρισε έναν ακτινογράφο!

Ο γνωστός φίλος και ενεργός πολίτης επίλυσης των τοπικών μας, πατριώτης ξηρομερίτης, Πάνος Χολής, από το Βασιλόπουλο, επιχειρηματίας στην Αθήνα, που δώρισε τελευταία φορητό εξωτερικό απινιδωτή και 50 δάφνοδενδρύλλια, για να φυτευτούν γύρω από τον περιβάλλοντα προαύλιο χώρο!

Για την ιστορία του Κέντρου Υγείας Μύτικα και την τοπική μας ιστορία, επειδή με το Κέντρο Υγείας Μύτικα και τα εκάστοτε προβλήματα του, ασχολούμαι και συμπαρίσταμαι κατά το δυνατόν για 50 χρόνια, οφείλω να αναφερθώ και στα ονόματα του Δημητρίου Αβραμόπουλου και του δικού μας βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά, που επί των ημερών τους σαν Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας του πρώτου και Υφυπουργού του ίδιου Υπουργείου του δεύτερου, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, εγκρίθηκε πίστωση 2.100.000 € περίπου, για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Κέντρου Υγείας Μύτικα.

Επειδή η υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης καθυστερούσε, ο τότε Δήμαρχος κύριος Δημήτρης Τριποτσέρης, επωφελούμενος μιας επίσκεψης του κυρίου Αβραμόπουλου στη Λευκάδα, τον επισκέφτηκε, τον παρακάλεσε για την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης, τονίζοντας του ότι το πρόβλημα είναι επείγον, καθώς το παλαιό προκατασκεύασμα έχει σαπίσει. Τον άκουσε με προσοχή και τον διαβεβαίωσε ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα την υπογράψει, όπως και έγινε, όπως μου διηγήθηκε ο κύριος Τριποτσέρης.

Την ανέγερση του κτιρίου ανέλαβε η μηχανικός κυρία Αικατερίνη Τσίπα, την οποία γνώρισα όταν ανεγείρονταν το κτίριο, στο οποίο συχνά πήγαινα και προσέφερε η σύζυγός μου καφέδες και τσίπουρα στο συνεργείο, που εργάζονταν, για την κατευόδωση του σωτηρίου αυτού έργου για την περιοχή μας!

Όπως προκύπτει, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός μας, η πρωτοβουλία για τη διάθεσή της πίστωσης των χρημάτων για την ανέγερση του νέου κτιρίου, ανήκει στον βουλευτή Μάριο Σαλμά.

Η τοπική αυτοδιοίκηση από καθήκον και υποχρέωση, ανεξάρτητα από διάφορες παραλείψεις και καθυστερήσεις, έχει συμβάλλει και αυτή στην προβολή και επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Τώρα όμως είναι η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επειδή η φωνή της είναι πιο ηχηρή και μπορεί να εισακουστεί από την Πολιτεία και τους κρατούντες, να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ τον βιοϊατρικό εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας! Έχει ένα σοβαρό επιπλέον επιχείρημα να το ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ. Το ΑΠΑΙΤΟΥΝ τα δύο νησιά μας Κάλαμος και Καστός, που τα χωρίζει θάλασσα και στο μοναδικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας των κατοίκων τους, είναι το πλησίον σε αυτά Κέντρο Υγείας Μύτικα.

Προσωπικά εγώ και στα αναρίθμητα δημοσιεύματα μου και σε προσωπικές παραστάσεις, με διάφορους αρμόδιους και την 6η ΥΠΕ, ιδιαίτερα με τους υποδιοικητές, τον πρώην κύριο Μιλτιάδη Ζαμπάρα και τον σημερινό κύριο Νικόπουλο και στους αρμόδιους υπαλλήλους της 6ης ΥΠΕ, προέβαλα πρώτιστα την ανάγκη των δύο νησιών μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας!

Τώρα, Δήμαρχε, κύριε Τριανταφυλλάκη, έχετε να επικαλεστείτε και την αύξηση του τουρισμού στον Μύτικα και τα δύο νησιά μας, που εφέτος το ρεύμα των ντόπιων και ξένων τουριστών ήταν εντυπωσιακό. Η Πολιτεία έχει ανάγκη τον τουρισμό και θα δείξει την δέουσα σημασία και ευαισθησία για τον βιοϊατρικό εξοπλισμό του.

Σας θέτω υπόψη σας κύριε Δήμαρχε και σας παρακαλώ να δείξετε την δέουσα προσοχή και σημασία στο εξής θιγόμενο από το πρόσωπο μου θέμα: Για να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των ιατρών να προτιμήσουν να υπηρετήσουν στο Κέντρο Υγείας Μύτικα, να διαμορφώσετε υπνοδωμάτια στο καινούργιο κτίριο του Διοικητηρίου, που μέχρι πέρυσι στεγάζονταν το Δημοτικό Σχολείο, για να παραχωρηθούν δωρεάν για στέγαση στους γιατρούς, όπως συμβαίνει να γίνεται και σε διάφορα νησιά! Είναι ένα σημαντικό κίνητρο κύριε Δήμαρχε.

Τελειώνοντας το παρόν τούτο άρθρο μου, επιπρόσθετα, ας μου επιτραπεί, να σημειώσω τα εξής:

Θεωρώ παράλειψη ότι στην τελετή των εγκαινίων δεν προσκλήθηκε να παραβρεθεί ο Σουηδός πρέσβης στην Αθήνα, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, που πρώτα αυτοί οι Σουηδοί φίλοι μας ευαισθητοποιήθηκαν και ίδρυσαν αυτό το ίδρυμα σε δύσκολα χρόνια, που έσωσε ανθρώπινες ζωές! Σε παρόμοιες και άλλες εκδηλώσεις, καλούν τους πρέσβεις των χωρών, άλλες περιοχές της Ελλάδας που τις έχουν βοηθήσει ποικιλότροπα, όπως βλέπουμε και στα τηλεοπτικά Μέσα!

Επίσης και τους δωρητές και τα πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν για να ορθοποδήσει το Κέντρο Υγείας Μύτικα. Θα είμαστε για πάντα ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ και άπειρες θα είναι οι ευχαριστίες όλου του κόσμου της περιοχής μας και όχι μόνον!

Τα ονόματά τους πρέπει να αναγράφουν σε ένα χώρο του Κέντρου Υγείας σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης και για παραδειγματισμό, για να ΕΠΑΝΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ και να ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΟΥΜΕ το ΝΑΟ και ΦΡΟΥΡΟ της ΥΓΕΙΑΣ μας!

Υ.Γ.:

1. Σε παρόμοιες προσπάθειες είχα προβεί και για την ίδρυση του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στο Μύτικα, θέμα για το οποίο θα επανέλθω χάριν της τοπικής μας ιστορίας!

2. «Δεν περνιέται η στράτα της Ζάβιτσας»! Επικράτησε να λέγεται, από την εποχή που ο βασιλιάς Όθωνας με την βασίλισσα Αμαλία, στην επίσκεψη τους στον Μύτικα, είχαν στο πρόγραμμα τους να επισκεφτούν τη Ζάβιτσα (Αρχοντοχώρι). Όταν έφτασαν στη στράτα (δρόμος - μονοπάτι) στη θέση «Πύργος», το άλογο, στο οποίο επέβαινε η βασίλισσα, χούγιαξε (τρόμαξε – αγρίεψε) από την αγριότητα της βραχώδους περιοχής με τη βαθιά χαράδρα και σκόνταψε η βασίλισσα, έπεσε και τραυματίστηκε και επέστρεψαν στον Μύτικα!

Μύτικας 15 Νοεμβρίου 2022

Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος

Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου

FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI)
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ